Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş tarafından İzmir Seferihisar Orhanlı, Menderes’in Yeniköy mevkiinde enerji üretimi amaçlı kullanılmak üzere 14 noktada jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışması yapılacak.

ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulanarak süreci resmen başlattı. Projenin teknik olmayan özelliklerinde şu görüşlere yer verildi:

“…Sondajlı arama çalışmalarında her sondaj sonucunda elde edilen veriler bir sonraki sondaj yerinin daha etkin belirlenmesini sağlamaktadır. Arama çalışmalarının bahsedilen nedenlerle kesintiye uğramaması için lokasyonların alternatifinin bulunması gerekmektedir. Sonuç olarak raporda verilen kuyu lokasyonlarının hepsinin kullanılması kesinlik arz etmemektedir ve lokasyonların tamamında eş zamanlı olarak çalışmaya başlanması söz konusu değildir. Açılması planlanan kuyular Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkilerinde yer almakta olup bazı sondaj lokasyonlarına yakın mesafede (50 m) haneler bulunmaktadır. ÇED Kararının alınması sonrasında tarım alanı içerisinde kalan 13 adet sondaj lokasyonunun tarım dışı amaçla kullanımı için öncelikle “Jeotermal Kaynak Arama ve Kuyu Açma Ön İzni”  alınacak, kuyunun kullanılabilir nitelikte olması durumunda on iki (12) ay içerisinde 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” hükümleri gereğince İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve/veya Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınacaktır”