GÜNDEME BAKIŞ – Seferihisar ve Menderes’teki köylülerin şiddetle karşı çıktığı jeotermal enerji santraliyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Projeyi hayata geçirmek isteyen firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED başvurusunda bulundu.

PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZELLİKLERİ

Projenin ÇED başvurusunda teknik olmayan özellikler bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Proje kapsamında 1x12,5 MWe + 1 x 25 MWe iki ünite olmak üzere toplam 37,5 MWe kapasiteli jeotermal kaynaktan enerji üretim tesisi ana kaynak olarak faaliyet gösterecek olup, jeotermal enerji santrallerinin işletilmesinde yaklaşık %20’lik (yaklaşık 7,5 MWe) iç tüketim kaybının bir kısmının 2 MWe kapasiteli güneş enerjisi santrali ve 1 adet 3,6 MWe kapasiteli rüzgâr türbini ile karşılanması hedeflenmiştir. Planlanan 37,5 MWe kapasiteli jeotermal enerji santralinin, İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Orhanlı Mahallesi mevki, 105 ada, 13, 14 ve 17 numaralı parsellerde (toplam 51.332,23 m2 ) işletilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında toplam 23 adet jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanmakta olup, 12 adedinin üretim kuyusu amaçlı, 10 adedinin reenjeksiyon amaçlı jeotermal enerji santralinde kullanımı ve 1 adet arama kuyusunun açılması hedeflenmiştir. Jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışmalarının tamamlanması ile birlikte gerçekleştirilebilen kısa süreli (1-3 gün) test (statik sıcaklık ve basınç ölçüleri, water-loss, enjektivite ve üretim testleri vb.) sonuçları doğrultusunda üretim, reenjeksiyon ve seracılık faaliyeti amaçlı kuyu sayılarında değişiklik olması durumunda ilgili kurumlara bilgi paylaşılacaktır. 2 MWe kapasiteli güneş enerjisi santrali, jeotermal enerji santralinin planlandığı parsellerin hemen komşu (bitişik) parselinde (105 ada, 18 parsel – 36.463,92 m2 ) kurulması planlanmaktadır. 3,6 MWe kapasiteli 1 adet rüzgâr türbinin (Nordex N131/3600 TS84) ise JES ve GES alanının 3,6 km güneybatısında (207 ada, 20 parsel – 2.108,67 m2 ) tesis edilmesi planlanmıştır.

YETİŞKİN KARŞI ÇIKMIŞTI

Geçtiğimiz Ocak ayında konu gündeme gelmiş ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Orhanlı Köyümüzde yapılması planlanan jeotermal santral projesi, temiz havamıza, pek çok tarım ürünümüzün üretildiği alana ve içme suyu kaynaklarımıza kadar zarar verecek. Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir  kararı gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrendikten sonra köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği bu proje için 2020 Eylül ayında verilen (ÇED) kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açtı. Orkinos Çiftliği’ne karşı verdiğimiz haklı mücadeleyi kazandığımız gibi JES’e de geçit vermeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.