Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – Seferihisar Belediyesi bir ilkin altına imza atmaya hazırlanıyor. Belediye 490 bin TL mal olacak Serpantin Ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED başvurusunda bulundu. Ocaktan çıkacak taşlar belediyenin alt yapı hizmetlerinde kullanılacak.  

Hazırlanan ÇED başvurusunda, projeyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Serpantin orijinalde dünyanın okyanus kabuğunda ve yukarı tabakalarında, olivin zengini peridotitlerde oluşan bir kayadır. Ancak sonuç olarak etkileyici renkleri ile dekoratif taş olarak kullanılan yılan taşı gibi düşük ısılarda oluşan minerallerin ısı ve basıncın etkisi ile değişim göstermesi sonucu oluşur. Serpantin içinde bulunabilecek diğer mineraller arasında Krom, Kromlal, Krisolit, Grena, Hornblent, Mika ve Proksen grubunun çeşitli üyeleri yer alır. Bu doğal taş çok sayıdaki mineralin ve yer altındaki sıcak suların etkileşimiyle oluşur. 3-4,5 arasında sertlik derecesi vardır. Fakat bu oran değişken olup, aynı yerden bile çıkarılsa farklı sertlikte taşlar elde edilebilir. Genellikle sarı, yeşil, siyah, gri, kırmızı, kahverengi ya da alacalı renklerde olurlar. Proje kapsamında Serpantin üretilmesi için açık işletme ve yükselen basamak yöntemi uygulanacak olup ocak alanından ekskavatörle alınan serpantin kamyona yüklenecek ve ilgili yerlere gönderilecektir. Söz konusu sahada üretilecek serpantin, belediyenin altyapı hizmetlerinde kullanılacaktır. Madencilik terimlerinde pasa; üretim tekniği gereği çıkarılan ve mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre değerlendirilmesi mümkün olmayan artık malzeme olarak tanımlanmaktadır”

SERPANTİN NEDİR?
Serpantin  genel olarak Amerika'nnı Kaliforniya eyaletinde bolca bulunan bir mineral madenidir. Koyu yeşilimsi görüntüye sahip mumsu ve yağlı bir his yaratır. Birçok alanda yılan kaya olarak da bilinir. Bunun nedeni zeytin yeşili renkli ve düz ve pullu görünümleri latincede serpentinus (yılan kaya) anlamına gelen isim ile adlandırılımıştır. Bu mineral ısıya ve soğuğa çok dayanaklı olduğu için ısı yalıtımı konularında serpantin moleküllerinden yararlanılır, ve kolye küpe gibi takılarda da kullanılır.