İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı'nda et satan İbrahim Varhan, satışların bu yıl ramazan ayında yükselmediğini söyleyerek iftar sofralarını lezzetlendirmek isteyenlerin fiyatların da ucuzlamasıyla sebze çeşitlerini tercih ettiğini belirtti. Et fiyatlarının yaklaşık 1 aydır aynı seyrettiğini vurgulayan Varhan, butun 57, gerdanın 45, kuşbaşı dana etinin 55, dana kıymanın 48, dana ciğerin 40 ve kuzu ciğerin ise 55 lira olduğunu açıkladı. Et fiyatlarının yaklaşık 1 ay önce kilo başına 6-7 lira daha ucuz olduğunu söyleyen Varhan, "Sebze fiyatlarının çok yüksek olduğu dönemde insanlar et alıyordu. Sebze fiyatları düştü. Önceden ete talep daha fazlaydı. 1 kilo alan artık yarım kilo alıyor. Ramazanda da satışlar artmadı. Bu yıl en kötü dönemi yaşıyoruz. Geçen seneyi arıyoruz" diye konuştu.
Aşçı olarak çalışan ve alışverişini manav ile kasaptan yaptığını anlatan Ercan Aydın da, her gün en az 3-4 kilo et alarak yemeklerinde kullandığını belirterek, "Uzun süredir sebze yemeği yapmakla et kızartıp yemek neredeyse aynı fiyata geliyordu. Sebze fiyatlarında düşüş var ama pazardan manava daha yeni yansıdı. Tereyağının kilosu 48 lira. Yurt dışıyla kıyasladığımızda malzeme girdisi çok yüksek. Bu durum restoran sektörünü olumsuz etkiliyor" dedi.


TAVUK FİYATLARINDA ARTIŞ
Beyaz etin fiyatında zorunlu bir artış olduğunu anlatan tavuk satıcısı Ramazan Bedir de şunları söyledi:
"Fiyatlar vatandaşın gelirine göre bakıldığında pahalı gibi görülebilir. Ama diğer giderlere göre kıyaslandığında tavukta zorunlu bir fiyat artışı oldu. İnsanların tüketimine baktığımızda ise 3 kilo alan bir aile artık 2 kilo tavuk alıyor. Kendilerini kısıtladılar. En son fiyat artışı geçen hafta oldu. Kilosu 1 lira yükseldi. En pahalısı kemiksiz tava ızgara 25 lira. Kemiksiz göğüs fileto 19 lira, but göğüs piliç 14 lira, mangal sezonu nedeniyle kanatın kilosu ise 17 liraya çıktı. Markette fiyat daha yüksek."


SEBZECİLER SATIŞLARDAN MEMNUN
Sebze fiyatlarıyla ilgili bilgi veren esnaf Eyüp Arasan da özellikle birkaç ay öncesine kadar cep yakan biber ve soğanda, fiyatların önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Acı biberin kilosunun 26 liraya kadar yükseldiği dönemde satışların azaldığını dile getiren Arasan, şimdi tezgahlarda 10 liraya acı biber bulunabildiğini kaydetti. Tatlı biberin kilosunun ise 5 lira olduğunu söyleyen Arasan şöyle konuştu:
"Soğan da nihayet 4 liraya kadar düştü. Fiyatlar yüksekken de müşterilerimiz alıyordu ama daha az alıyordu. Soğan bir dönem 10 lirayı görmüştü. Patlıcan 12 liradan 7 liraya düştü. Kabak fiyatları 5 lira civarında seyrederken taze baklanın kilosu 7 lira, taze fasulye 10 lira, karnabaharın tanesini ise 5 liradan satıyoruz. Domatesin kilosunu ise cinsine göre 3.5 liradan bile satıyoruz. Satışlardan memnunum."