GÜNDEME BAKIŞ – Sayıştayın 2019 raporunda Aliağa Belediyesi ile ilgili toplamda 14 bulguya yer verildi. “Gecekondu Fonunun amacı dışında kullanılması” başlığında şu görüşlere yer verildi:

“Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, Hazine tarafından fona aktarılması için gönderilen %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına aktarıldığı, ancak burada biriken paraların zaman zaman belediyenin cari hesabına aktarılarak amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. 4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere harcanması, fonun tahsis amacının dışına çıkılarak belediyenin cari giderlerinde kullanılmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir”

5 YILDA 4 KİŞİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEN MEMUR YAPILMIŞ

“Özel Kalem Müdürlüğüne yapılan atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olması” bulgusunda ise şu görüşlere yer verildi:

“Kurumun Özel Kalem Müdürlüğüne yapılan atamalarının incelenmesi sonucunda, söz konusu atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak, memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi haline getirildiği tespit edilmiştir. Belediye özel kalem müdürlüğüne atanacakların öncelikle belediyede çalışan memurlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar arasından seçilmesinin esas olduğu, bu mümkün değilse yapılacak açıktan atamanın Bakanlık iznine müteakip yapılması gerektiği ve ayrıca belediye özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanan özel kalem müdürünün bir seçim dönemi boyunca görev yapması amacıyla atanacağının esas olduğu açıktır. Kurumun 2019 yılı hesabının incelenmesinde özel kalem müdürlüğü kadrosuna son 5 yıl içerisinde 4 farklı kişinin atandığı ve hepsinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği görülmüştür. Yapılan atamalar incelendiğinde; yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı ve atanan kişilerden birinin 8 gün sonra diğerlerinin de bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görülmüştür” denildi.  

MUHALEFET REDDEDİLİYOR
Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Kamu idaresi cevabında norm kadro kapsamındaki memur atamalarının belediye meclisinin çoğunluğunu oluşturan muhalefet partileri tarafından reddedildiği, bu nedenle belediyenin acil ihtiyaç duyduğu atamaların Özel Kalem Müdürlüğü vasıtasıyla yapıldığı belirtilmiştir. Belediye meclisinin çoğunluğunu muhalefet partilerinin oluşturması istisnai memuriyet olan özel kalem müdürlüğü kadrosuna yapılan atamaları mevzuata uygun hale getirmemektedir.

Sonuç itibariyle, özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; öncelikle Belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu tespit edilmiştir”