GÜNDEME BAKIŞ – Sayıştay’ın 2021 yılına ait Bornova Belediyesi raporunda farklı bulgulara yer verildi.

“Ayrı Bir Banka Hesabında İzlenmesi Gereken Otopark Bedellerinin Büyükşehir Belediyesine Aktarılması”

 İmar mevzuatı hükümleri çerçevesinde tahsil edilip belediye hesaplarında izlenmesi ve yasal faiz işletilmesi gereken otopark gelirlerinin Büyükşehir Belediyesi hesabına aktarılmadığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, imar mevzuatı hükümleri çerçevesinde tahsil edilmesi gereken tutarların doğrudan Büyükşehir Belediyesi hesabına yatırıldığı belediyenin otopark bedellerinin izlenmesi için kamu bankalarında hesap açmadığı tespit edilmiştir. Kamu idaresinin cevabında, Otopark Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin iptal edildiği kabul edilmiş olup bu değişiklik üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.01.2022 tarihinde “İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”a ilişkin meclis kararını onayladığını ve bahsedilen Esaslar’da ilgil i otopark bedellerinin İzmir Büyükşehir Belediyesince tahsil edilip ilçe belediyeleri için açılan otopark hesabına yatırılacağının düzenlendiğini ve bu hükümler doğrultusunda işlemlerin yürütüleceği ifade edilmişse de imar mevzuatı çerçevesinde ilgili belediye tarafından tahsil edilen bedeller bu belediyenin açtığı hesaba yatırılmalıdır. Sonuç olarak, Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilen bedellerin ilgili belediye tarafından açılacak hesaba aktarılması ve yasal faiz işletilerek ayrı bir hesapta tutulması gerekmektedir.

BORNOVA DEĞİL BÜYÜKŞEHİR ALMIŞ

Kazı Gelirlerinin Belediye Tarafından Gelir Kaydedilmemesi:

 İlçe sınırları içerisinde yapılan kazılardan elde edilen gelirlerin Belediye tarafından alınması gerekirken Büyükşehir Belediyesi tarafından alındığı tespit edilmiştir. Kamu idaresinin cevabında, büyükşehir belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde 24.12.202030.04.2021 tarihleri arasında büyükşehir belediyesi t arafından ruhsat verildiği ancak bunlara ilişkin işlemler büyükşehir belediyesi Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğünce yapıldığı için Bornova Belediyesine bu bedellerin gönderilmediği ifade edilmişse de 24.12.202030.04.2021 tarihleri arasında tarafından ruhsat veril mesi işlemleri büyükşehir belediyesi yapılsa bile kazı bedellerinin mevzuata göre Bornova B elediyesine aktarılması gerektiğinden büyükşehir belediyesi tarafından verilen ruhsat adedi araştırılarak ilgili kazı bedelleri büyükşehir belediyesinden tahsil edilmelidir. Sonuç olarak, 24/12/202030/04/2021 tarihleri arasında Belediyenin sorumluluk alanına giren yerlerdeki kazılardan elde edilen kazı gelirlerinin büyükşehir belediyesinden alınarak Belediye hesaplarına kaydedilmesi gerekmektedir.

GENELGE HATIRLATILDI

Tasarruf Tedbirlerine Uygun Olmayan Alımların Yapılması:

Belediyenin 2021 yılında tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesini gözetmeksizin tanıtım materyalleri ve hediyelik eşya alımına ilişkin ihale yaptığı tespit edilmiştir.

MEVZUATTA ÖNGÖRÜLMÜYOR

Mal Alım İşinde Mevzuatta Öngörülmeyen Şekilde Fiyat Tespit Edilerek İş Artışı Yapılması:

Belediyede birim fiyat teklif alınarak ihale edilen Asfalt Plenti Mal Alım İşinde iş artışına ilişkin şartlar oluşmamasına rağmen mevzuatta öngörülmeyen bir fiyat tespit yöntemiyle iş artışı yapıldığı görülmüştür. Sonuç olarak, bitüm tankı birim fiyat üzerinden sözleşmede belirlenmemiş olmasına rağmen mevzuatta öngörülmeyen bir yöntemle tespit edilen bedel üzerinden iş artışı yapılmasının uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Bu kapsamda birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal alım ihalelerinde sözleşmeye bağlanan iş kalemlerini belirlerken daha dikkatli davranılması gerektiği düşünülmektedir.

 MÜLKİ AMİRDEN İZİN ALINMALIYDI

Derneklerle Yapılmış Ortak Hizmet Projelerinde Mülki İdare Amirinden İzin Alınmaması: 

Kamu yararına çalışan dernek statüsünde olmayan derneklerle yapılan protokoller kapsamında planlanan ortak hizmet projeleri için mülki idare amirinden izin alınmadığı görülmüştür. ilgili mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar uyarınca söz konusu derneklerle ortak hizmet projeleri yapılabilmesi için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekmektedir