Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ-Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrasındaki süreç, yapılan çalışmalar ve izlenen yol haritasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Sandal, “Bayraklı Belediyesi olarak deprem ve sonrasındaki süreçte üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum. Ve bununla ilgili vatandaşlarımızdan büyük bir takdir kazandığımıza dair kanaatimiz var. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e, Valiliğimize, emniyet güçlerimize, partimizin grup başkanvekilleri ve genel başkan yardımcılarımıza teşekkürü borç biliyorum. Ayrıca jandarma arama kurtarma, AFAD, UMKE ve belediyelerimizin arama kurtarma ekiplerine şükranlarımı sunuyorum. Bayraklı’daki muhtarlarımıza ve 900’e yakın personelimize emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.  

PLAN NOTLARI ASKIDAN İNDİ
Hazırlanan plan notlarının askı sürecinden indiğini kaydeden Sandal, “Enkaz süreci, çadır ve geçici konut süreçlerinin yanında biz Bayraklı Belediyesi olarak hiçbir siyasi amaç gütmeden bir kamu görevlisi sorumluluğuyla yaptık. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bizden talep ettiği her şeyi eksiksiz ve ivedi şekilde yapmaya çalıştık. Bunun dışında yıkılan konutlarımızla ilgili mevcut imar haklarının korunması ve ada bazlı işlemlerde yüzde 10 imar hakkı artışını meçlimizden oy birliğiyle geçirerek Büyükşehir Belediye Meclisimize gönderdik. Fakat 2 gerekçeyle reddedildi. Bir tanesi; usul ve esaslar. Diğeri; tüm İzmir’i içine alan tüm siyasi partilerle birlikte bakanlığının onayını alarak yeni bir taslak üzerinde bu notun geçmesi ile ilgili. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemiz 1 Ocak’ta usul ve esasları içeren plan notunu meclisten geçirdi. Bayraklı Meclisi 8 gün içinde üzerine düşeni yaptı ve bu plan notunu usul ve esaslara uygun şekilde hazırlayıp hem kendi meclisinden hem de büyükşehirden geçirdi ve aynı gün askıya çıkardı. Şu an askıdan inmiş ve yürürlüğe girmiş durumda. Bu plan notuyla mevcut metrekarelerin korunması, kooperatif haklarından gelen kayıpların korunması , kat sıkıştırma ile oluşan aksaklıkların telafi edilmesi ve yek koşullu binalardaki mevcut hakların korunması ile ilgili çalışmaları içeriyor” dedi.  

BİNANIN TEMELİ DIŞINDA GÜÇLENDİRMEYE SICAK BAKMIYORUZ   

 Sandal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Bayraklı Belediyesi olarak hasar durumundan ziyade risk durumlarıyla ilgiliyiz. Çünkü hasar durumu gözlemsel bir şey. Geçmişte örneklerini gördük, az hasarlı gözüken bina depremde yıkıldı. Hasar durumu tabi ki önemli ama bizi asıl ilgilendiren iş binaların riskli olup olmadığı… Bu nedenle temel önceliğimiz binaların risk analinizi yapıp ve riski binaların bu dönüşüme dahil edilmesini sağlamak. Diğer tartışmalı noktalardan biri orta hasarlı binalarla ilgili binaların güçlendirilmesi süreci ile ilgili çalışmalar. Bayraklı’daki zemin incelendiğinde 7 buçuk ile 10 metre arasında farklı jeolojik dönemlerde denizin gelgitleriyle oluşmuş bir katman ve 25 metreye kadar sıvılaşma zemini çok yüksek bir zeminden bahsediyoruz. Doğal olarak deprem öncesi yapılan bu konutların temelle ilgili ciddi problemleri var. Binanın temeli dışındaki güçlendirme faaliyetlerine Bayraklı Belediyesi olarak sıcak bakmıyoruz. Binaların yıkılıp yeniden yapılmasıyla daha kullanışlı konutların elde edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.” 

BİZ EVET DESEK DE…  

Sandal, “Vatandaşlarımızdan birçok farklı soru geliyor. Biz bir kamu kurumuyuz. Bayraklı Belediyesi, ilgili usul, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde görev yapan ve bunun dışına taşması mümkün olmayan bir kamu kurumudur. Ama vatandaşlarımızdan ağırlıklı olarak gelen sorulardan biri yüksek katlarla ilgili. ‘Sayın başkanım bize de 2 kat fazla verirsen müteahhit hakkı çıkmış olur, zaten etrafımızda yüksek katlar var’ deniyor. Şunu belirtmek isterim; söz konusu yerlerde fazladan tanınmış bir hak yok. Çünkü 10 kat üzerindeki binalarda zayiat oranları yüzde 60 ve 80’leri buluyor. Burada kimseye tanınmış ekstra bir hak ve imtiyaz olmadığını belirtmek zorundayım. Bölgenin planları 80’li yıllarda yapılmış ve yapılaşma da yüzde 90 oranında bitmiş durumdadır. Bu planlar yapılırken nüfus yoğunluğu, park, yeşil alan gibi kıstaslar baz alınarak planlanmış. Buradaki herhangi bir yoğunluk artışında bir kişi için 1 metrekare yeşil alan ayırmak zorundasınız. Bizler plan değişikliklerini yaptığımızda usul ve esaslara uygun olması gerekiyor.  Farz edin ki yok saydık; ilk inceleme noktamız büyükşehir. Yine aynı usul ve esaslar noktasından bakıp hayır diyebilir. Farz edelim evet dediler; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidecek.  O hayır diyecek. Diyelim ki bakanlık da evet dedi, bu sefer odalarımız hayır diyecek. Şu an sadece mevcut hakların korunmasıyla ilgili usul ve esaslarla ilgili plan notuna şehir plancıları odasının mahkeme itirazda bulunacağı ile ilgili bir bilgi var. Buna bir de kat artışını eklediğinizde bu itirazın yüzde 100 geleceğini görmemek için farklı bir pencereden bakmak gerekir. Bizim yapmamız gereken şey; sürecin tamamında vatandaşın yanında olmamız. Doğru bilgilendirme yaparak tüm gücümüzü kullanarak yapmamız gereken neyse yapmakta kararlıyız. Bayraklı Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya, eksiğimiz varsa kapatmaya hazırız. Belediye şirketlerimizden BAYBEL A.Ş’nin tüm faaliyetlerini sıfırlayıp yeni bir şirkete dönüştürdük” diye konuştu.  

A SINIFI MÜTEAHHİT HAVUZU OLUŞTURACAĞIZ
Başkan Sandal konuşmasına şu şekilde devam etti:
“BAYBEL şirketimiz, bundan sonra; kentsel dönüşüm, tasarım, yenileme planlama sanayi ve ticaret şirketi olarak planlandı. Fethi Sekin ilkokulu karşısındaki binadayız. Şirketimizle, vatandaşlarımıza bu süreçte yıkılıp yeniden yapılacak binalarla ilgili vatandaşlarımıza müşavirlik hizmeti vereceğiz. Vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu her noktada vatandaşımızın yanında olacağız. Şirketimiz analiz sürecinde vatandaşlarımızın temel sorunları için gerekli yönlendirmelerin tamamında aktif rol alacak. Finansal süreç hakkında İŞ Bankası ile görüşmelerimizi sonlandırdık ama oranla ilgili bankayla hala görüşüyoruz. Netleştiğinde açıklama yapacağız. Uzlaşı ve kontrol süreçlerinde sürecin sorunsuz yürümesi için şirketimiz ve bizler üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız.  Vatandaşlardan talebimiz şu; pazartesi itibarıyla, yıkılan binaların ya da hasar veya risk durumu netleşmiş binaların temsilcilerinin şirketimize gelip bir an önce işlemlere başlamasıyla ilgili çağrıda bulunuyorum. Planlamadan inşaat sürecinin bitimine kadar vatandaşımızın yanında olacağız.
Bayraklı Belediyesi olarak ağırlıklı A sınıfı müteahhitlerden oluşan bir müteahhit havuzu oluşturacağız. Vatandaşlarımıza önerimiz; bu havuzdan yararlanarak projelerini oluşturmaları. Çünkü bu havuz bünyesindeki tüm müteahhit arkadaşlarımızdan teminat mektubu alacağız. Sıkıntıların farklı alanlara kaymaması ile ilgili bir önlem almış oluyoruz.” 

BEN İSTERİM AMA YETKİM YOK  

Sandal, “Vatandaşlarımıza çağrımız var; çok zor günler geçiriyoruz, işimiz ekmeğimiz vardı gündelik hayatımıza sevdiklerimizle devam ederken işimizden evimizden sevdiklerimizden olduk. Bütün yurttaşları sağduyulu olmaya çağırıyorum. Kesinlikle bina ve arsalarınızı satmayın. Şu an evinizi 500 bin liraya alacak kişiler üzerine 300 daha verip biten binaları 2 milyonun üzerinde satacaklar. Bir diğer uyarımız; müteahhitlerle anlaşmalarını şirket çerçevesinde, müşavirlik hizmetini alarak yapsınlar. Bir işin yapılma bedeli 3 aşağı 5 yukarı bellidir, bunlar dışında cazip önerilerle vatandaşın sorununu çözmek isteyen firmalara lütfen itibar etmeyin. Bunun yüzlerce olumsuz örneği var. Vatandaşlarımızdan beklentimiz ve talebimiz; hukuki olmayan, kanuna ve yönetmeliklere uygun olmayan söylemlere itibar etmeyin. ‘Başkanım 2 kat ver, yapalım. Sen istersen yaparız’ gibi söylemler oluyor. Ben isterim, vallahi isterim. Ama böyle bir yetkim yok. Ben istesem büyükşehirden döner, büyükşehirden dönmezse bakanlıktan döner, bakanlıktan dönmezse odalardan mahkeme süreciyle döner. Hukuki ve yasal olmayan talepler bu sürecin biraz daha uzamasına, vatandaşımızın mağduriyetinin artmasına neden oluyor. Altını çizerek söylüyorum; Bayraklı Belediyesi’nde hiçbir depremzede yurttaşımızın işi gecikmez. Biz hiçbir vatandaşımızı mağdur olmadan sorununun çözülmesi ile ilgili kararlıyız” dedi.  

MAĞDURİYETİ ARTTIRMAYIN  

Şehir Plancıları Odası’na çağrıda bulunan Başkan Sandal, “Depremde zarar gören vatandaşlarımızın ekonomik ve psikolojik durumunu göz ardı edip, internetten sağlanan bilgilerle mevzuatı gerekçe gösterip mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetini 1 kat daha artırmayın. Bayraklı’da Adalet, Mansuroğlu, Manavkuyu, Osmangazi, Soğukkuyu mahallelerindeki yurttaşlarımızın çoğu emekli, gelir durumları sınırlı. Bu yurttaşlarımız farklı bir şey istemiyor, en azından mevcut metrekarelerin korunması ile ilgili talepleri var. Hukuki gerekçelerle lütfen bu mağduriyetleri artırmayın” diye konuştu.  

 ERDOĞAN’DA ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulunan Başkan Sandal, “Pandemiyle belirginleşen ekonomik sıkıntılarımız depremde zirve yaptı. Bayraklı’daki yurttaşlarımız adına, riski binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yıkılıp yapılan binalardaki hak sahiplerine tanınan; 2 yılı ödemesiz, 18 yıl sıfır faiz uygulanmasını deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini talep ediyorum. Yapılabilir bir iş mi? Evet, yapılabilir bir iş” dedi.