Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Çiğli Belediyesi Çiğli uygulamasını hayata geçiriyor. Yılbaşına kadar tamamlanması hedeflenen proje bittiğinde, uygulamada her binanın yaşından, ruhsat bilgilerine ve fiziki koşullarına kadar her bilgiye, binanın üzerine tıklayarak kolaylıkla ulaşılabilecek. Kentteki yapıların bir anlamda kimlik dosyası niteliği taşıyan çalışma 4 aşamadan oluşuyor. İlk aşama olan dron çekimi, ikinci aşama saha bina envanteri, üçüncü aşama imar arşivi taraması tamamlandı. Dördüncü aşama ise sokak sokak binaların fotoğraflarının çekimini kapsıyor.  

“GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE KORUYALIM” 

Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Başkan Utku Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde, Sanal Çiğli uygulamasının dördüncü aşaması olan bina fotoğrafları çekimi için gençlere seslenerek, “İlçemizdeki yapıların fiziki durumlarını değerlendirerek Çiğlimizi olası bir depreme karşı daha dirençli kılmak adına başlatacağımız yapı stoğu çalışmalarımıza desteklerinizi bekliyoruz. Gelin geleceğimizi birlikte koruyalım” demişti.  

“İMAR ARŞİVİNDEN 2 MİLYON SAYFA TARADIK” 

Gümrükçü, proje kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Gümrükçü yapı stoğunun güncellenmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Çiğli’de ortalama 100 kilometrekarelik bir alanda 2 santimetreye kadar hassasiyetli dron çekimi yaptık. Çiğli’yi dron çekimiyle 3 boyutlu olarak kurduk. Bunun analiz çalışmaları devam ediyor. Katip Çelebi Üniversitesi öğrencileri ve belediyemiz mühendisleriyle sahada bina envanter çalışması başlattık. 9 aydır yani bugüne kadar 2 milyona yakın sayfa taradık, imar arşivinde en büyük 2 mahalleyi bitirdik. Belediye arşivi var ama biz önceliği imar arşivine verdik. Dördüncü aşama olarak da bu çalışmayı başlatıyoruz. Bu çalışmada gönüllü arkadaşlar, uzmanlarla beraber cep telefonlarıyla sokak sokak Çiğli’yi fotoğraflandıracak” dedi.  

“BİNA BAZLI RİSK HARİTASI OLUŞTURACAĞIZ” 

Kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Gümrükçü, “Dron çekiminin, imar arşivinin, saha geziminin yanına bir de bu fotoğraf çekimini koyarak dörtlü bir sistem oluşturuyoruz. Güncel yapı stoğu fotoğrafı, binanın yerinde tespit edilişi, fiziki durumu ve imar arşivindeki karşılığını üzerine dron çekimini de koyarak 3 boyutlu bir sanal Çiğli oluşturuyoruz. Burada binanın üzerine dokunduğunuzda yaşı, yapım tarihi, ruhsattaki durumu her şeyi çıkacak. Yapı stokunun tam tespiti oluşmuş oluyor bunun yanı sıra belediyeye artı faydaları da olacak. Bunları yılbaşına kadar bitirerek bina bazlı bir risk haritası ve envanteri oluşturacağız. Bu çalışma bize kentsel dönüşüm alanında da yol gösterici olacak” açıklamasında bulundu.