GÜNDEME BAKIŞ- Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu  İzmir'de önemli iki karar daha aldı. Buca ve Torbalı ilçelerinde bulunan bazı parselleri 1. derece arkeololojik sit alanı ve 1. grup koruma gerekli taşınmaz ilan etti.

 BUCA'DA 1 DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI
Koruma Kurulu Buca'nın Dumlupınar Mahallesi, tapunun 647 ada, 87 parselinde kayıtlı taşınmazı 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Parsel sahibi tarafından talep edilen ağaç kesiminin ise Müze müdürlüğü denetiminde kesilmesine karar verdi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, İzmir İli, Buca İlçesi, Dumlupınar Mahallesi, tapunun 647 ada, 87 parselinde kayıtlı taşınmazda tespit edilen ve 2863 sayılı Yasa'nın 6. maddesi kapsamında kalan Dumlupınar Höyüğü'nün yer aldığı, kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasanın 7. maddesi hükümleri gereğince "1. derece arkeolojik sit alanı" olarak belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına, taşınmazın tapu kayıtlarına "1. derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, parselin 1. derece arkeolojik sit alanında kalan kısmındaki ağaçların Müze Müdürlüğü denetiminde kesilmesinde sakınca olmadığına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince alana ilişkin koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine" ifadeleri kullanıldı.

TORBALI'DA 1. DERECE KORUMA ALANI
Bir diğer koruma altına alanın parse ise Torbalı'nın Dimril mahallesinde yer aldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda alan , 104 ada 847 parselde yer alan mezarlık alanının için "1. grup koruma gerekli taşınmaz kültür varlığı" şerhi konuldu.  
Alanla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:
"İzmir İli, Torbalı İlçesi, Dirmil Mahallesi'nde, 104 ada 847 parselde yer alan mezarlık alanının 2863 sayılı yasanın 6. maddesinde belirtilen özellikleri taşıdığı anlaşıldığından, aynı yasanın 7. maddesi doğrultusunda korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma grubunun "1. grup" olarak belirlenmesine, tapu kütüğünün beyanlar hanesine "1. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" şerhinin işlenmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, kendi parsel sınırlarının koruma alanı olarak belirlenmesine ve hazırlanacak olan planlara işlenmesine karar verildi.