2016 yılında, İEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Murat Aşkar, son sınıfta okuyan Mert Kalaycı ile birlikte topraksız tarıma yönelik ortak bitirme projesine başladı. Prof. Dr. Aşkar, Kalaycı'nın bahçelerde topraksız bitki yetiştirme konusu üzerine çalıştığı lisans tezinin danışmanı oldu ve ikili, okuldaki laboratuvarda çalışmalarını sürdürdü. Prof. Dr. Aşkar ve Kalaycı, 2018 yılında TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Programı’ndan aldığı 150 bin TL hibeyle "UpTechlabs" isimli şirketi kurdu. İzmir Tekeli Organize Bölgesi (İTOB) Ticaret Merkezi'ndeki 150 metrekarelik alanda Ar-Ge çalışmalarına başlayan Prof. Dr. Aşkar ve Kalaycı, bireysel yatırımcı katkılarıyla birlikte şimdiye kadar toplam 1 milyon TL’ye yakın destek aldı. Son olarak TET Proje Pazarı Yarışması’ndan ödülle dönen Prof. Dr. Aşkar ve Kalaycı, 50 bin TL ödülün sahibi oldu. Smart Garden Projesi, geçen ay da 5 milyon TL değerlendirmeyle yeni bir yatırım aldı. Smart Garden, yakın zamanda duvarlarda ve tezgah üzerinde de görülmeye başlanacak.

YÜZDE 95 DAHA AZ SU
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, dünyanın yakın gelecekte gıda üretimi ve susuzluk sorunuyla başbaşa kalabileceğine dikkat çelerek, topraksız tarımın her geçen gün önem kazanacağını vurguladı. Milli ve yerli yazılımlar kullanarak LED aydınlatma ve hidroponik bitki üniteleri sayesinde normale göre 3 kat fazla verim aldıkları kaydeden Prof. Dr. Aşkar, “Topraksız tarımın önemi, gıda üretimi ve susuzlukla birlikte daha da artıyor. Proje, Endüstri 4.0 ve LED teknolojileriyle geliştirildi. Her bitkiye özgü geliştirilen LED aydınlatma ünitesiyle hiçbir ilaç kullanılmadan ve normal tarıma göre yüzde 95 daha az su harcanarak, istenilen kapalı alanda üretim yapabiliyor” dedi.

96 TÜR ÜZERİNDE ÇALIŞILDI
Aynı zamanda Elektrik-Elektronik Tezli Yüksek Lisans mezunu Mert Kalaycı ise, lisans döneminde başladığı projenin her geçen gün büyüdüğünü ve bunun gurur verici olduğunu belirterek, “Rektör hocamla birlikte çalışmak, benim için önemli bir deneyim. Topraksız tarım, çağımızın bir gerçeği ve tarımda sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Topraksız tarımda suya, bitkinin ihtiyacı olan elementler ekleniyor. Bugüne kadar 96 farklı tür üzerinde veri topladık. 76 ürünün tohumundan fide oluşturduk, 31 ürünün de üretimini gerçekleştirdik. Bitki türlerine özgü geliştirdiğimiz LED aydınlatma üniteleri ve foton algoritmalarıyla fotosentez için gerekli olan en iyi şartlar sağlanıyor. Sistemimiz için sensörler, ekipmanlar ve yazılımlar geliştirdik. Sistemdeki her modül, birbiriyle haberleşerek kontrollü bir şekilde çalışıyor, uzaktan kontrol imkanı da sunuyor” diye konuştu.