Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu Korona virüsü ile ilgili merak edilenleri anlattı. Korona virüsünü atlatan kişilerin de korunmaya devam etmesi gerektiğini belirten Pullukçu, “Korona virüsünü atlatan kişinin net olarak bir daha yakalanabileceğini söyleyemiyoruz. Elimizdeki mevcut çalışma ve verilerle virüsü yenen, hastalığı atlatan kişi bir daha virüse yakalanmaz diye biliyoruz. Bu demek değildir ki atlatan kişi önlemleri elden bıraksın. Virüsü yenen kişilerden de kişisel izolasyon, kişisel temizlik, ellerin sıkça su ve sabunla yıkanması, maskesini takması gibi önlemleri devam ettirmesini istiyoruz. Özellikle de sağlık çalışanıysa korunmaya devam etmesini mutlaka söylüyoruz” dedi.

“KİŞİ HASTALIĞI YENDİKTEN SONRA VİRÜS YAYMAZ”
Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, sözlerine şöyle devam etti:

“Tedavi görerek taburcu olan hastalarımız evde karantina sürelerini geçiriyorlar. Sürenin sonunda hastalara tekrar test yapılıyor. Test negatif çıksa bile ikinci test yapılıyor. İkinci test negatif çıktığında, kişi virüsten kurtulmuş demektir. Bu virüsü yayma ihtimali yoktur.  Her Kovid-19 hastasını solunum cihazına bağlamıyoruz. Hastalarda vücudun hemen her bölgesinde şiddetli bir ağrı görülüyor. Ateş oluyor. Sürekli rahatsız eden, kesilmeyen kuru öksürük meydana geliyor. Bunların dışında bazen duyu bozukluğu da gözlemlenebiliyor. Takip ediyoruz, solunum sıkıntısı olan hastaları öncelikle basınçla soğutmaya başlıyoruz. Hasta bunu tolere edemezse sonrasında cihaza bağlıyoruz. Gelen her hastanın solunum cihazına bağlanması diye bir şey yok. Zaten bu çok tehlikeli bir durum"

‘BALGAM ÇIKARTANLAR KORONA’YI ÇABUK ATLATIYOR’ DİYEN VAR! “İTİBAR ETMEYİN”
Bilimsel veriye dayanmayan söylemlere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Pullukçu kişisel önlemlere özen gösterilmesi çağrısında bulundu. Mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması gerektiğini vurgu yapan Enfeksiyon Uzmanı, “Bahar alerjisi olanların Korona virüsünü çok daha çabuk atlatması diye bir durum söz konusu değil. Bunlar yanıltıcı, yanlış, bilimsel veriye dayanmayan bilgiler. Birisi ‘Balgam çıkartan kişiler korona virüsünü daha çabuk atlatıyor’ bile demişti. Bu tür söylemlere kesinlikle itibar etmemeliyiz. Kişisel önlemlerimizi almalı, mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalıyız” dedi.

ÇOCUKLUĞUNDA AŞI OLANLAR DAHA MI HAFİF ATLATIYOR?
Çocukluğunda bazı aşıları olanlarda korona virüsünün daha hafif atlatıldığına dair söylemleri de değerlendiren Pullukçu, “Tüberküloz aşısının yapıldığı ülkelerde enfeksiyonun daha hafif geçtiğine dair yazılar, söylemler var. Ancak karşılaştırmalı bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Çünkü bu aşı ülke olarak çocukluğumuzda hepimize yapıldı. Belki bu aşının yapılmadığı başka ülkelerle kontak kurulup, aynı yaş gruplarında, aynı hastalığı olan insanlar karşılaştırılarak ‘evet, bunlarda daha hafif seyrediyor’ denilebilir. Şu an için bununla ilgili net bir bilgi yok” dedi.

“İZMİR’DE İYİ DURUMDAYIZ”
İzmir’de Koronavirüs vaka sayısının Türkiye ile paralel olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pullukçu, “İzmir’de hasta sayıları düşmeye başladı. Ülkenin toplamına paralel hasta sayısı ve düşüş oranı yaşıyoruz. Şu anda İzmir’de iyi durumdayız” dedi.