Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse kısıtlamalı sokağa çıkacak 20 yaş altı grubun korona virüsünden korunmak için alması gereken tedbirleri anlattı. Kovid-19 salgının dünyanın birçok yerinde aile hayatını sarstığını ifade eden Köse, “Koronavirüs salgını, dünyanın her yerinde aile hayatını sarsmıştır. Eğitim- öğretime ara verilmesi,  uzaktan çalışma, fiziksel mesafe gibi pek çok konu üzerinde yeniden düzenlemeler yapılmaktadır. Bu aşamada herkes için pek çok öneride bulunuldu. Bulaşıcı Hastalıklar Derneği olarak , Bulaşıcı hastalıklar önleme derneği olarak kısıtlamalı sokağa çıkacak olan  20 yaş altı gençlere yardımcı olabilecek bir dizi pratiklerimiz var” dedi.  

“MUTLAKA MASKE TAKIN”
Sokağa çıkarken maske takmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Köse, “Sokağa çıkarken ilk yapılması gereken şey maske takmaktır.  Sağlık Bakanlığımızın üretimine onay verildiği, korona virüs geçişlerini engelleyen cerrahi maskeler takılmalıdır. Cerrahi olmayan diğer maskelerin kullanılmaması önerilir. Maskenin takarken veya çıkarılırken kulaklara takılan lastikli alandan tutularak takılması – çıkarılması ve demir olan kısmının burnu kapatacak şekilde takılması uygundur” dedi.

“ARKADAŞLARLA İLETİŞİMDE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT”
Sokağa çıkacak gençlerin arkadaşlarıyla görüşürken mutlaka sosyal mesafeyi koruması gerektiğin belirten Köse, “2 aylık bir süreden sonra ilk defa sokağa çıkmak, arkadaşlarınızla buluşmak sohbet etmek heyecan verici olmalı ama burada sosyal mesafeye dikkat edilmesi, arkadaşlarınız ile en az 1.5 metrelik mesafe olması önemlidir” dedi.

“AÇIK MEKANLARI TERCİH EDİN”
Sokağa çıkacak gençlerin kapalı mekanları değil açık alanları tercih etmesinin daha güvenli olduğuna vurgu yapan Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Şükran Köse, “Dışarı çıktığınızda kapalı mekanlardan ziyade açık alanlar tercih edilmelidir” dedi.

“ELLERİNİZİ TEMİZLEYİN”
El hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Köse, “Yiyecek içecek alırken veya toplu ulaşım araçlarını kullandıktan sonra, eller usulüne uygun olarak sabunlu su ile yıkanmalı veya alkol bazlı dezenfektanlar ile temizlenmelidir. Usulüne uygun el yıkamak tüm parmaklar, avuç içleri, el bilekleri parmak uçları dahil olmak üzere ellerimizi yıkamaktır” dedi.

“EMPATİ KURUN”
Pandeminin dünya genelinde aile düzenini bozduğunu, alışkanlıkları değiştirdiğini ifade eden Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Başkanı ve Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Şükran Köse, “Herkes  bu fiziksel ve ruhsal hassas süreçte birbirine karşı daha anlayışlı olmalıdır” dedi.

“MASKELERİ ÇÖPE ATIN”
20 yaş altı gençlere tavsiyeler veren Köse cerrahi maskelerin kullanıldıktan sonra yere atılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Cerrahi maskelerin yere atılmamasına özen gösterilmelidir. Maskeler ve dezenfeksiyon için kullanılan diğer malzemeler eldiven, dezenfeksiyon mendilleri gibi çöp kutusuna atılmalıdır” dedi.

“MASKESİZ SİPERLİK TAKMAK KORUYUCU DEĞİLDİR”
Sokağa çıkarken mutlaka maske takılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şükran Köse maskesiz siperlik takmanın koruyucu olmadığını söyledi. Bu konuda yanlış izlenimler olduğunu belirten Köse,  “Bazı gazete fotoğraflarında görülen sadece siperlik takarak sokağa çıkmanın koruyucu olabileceği yanlış izlenimi yaratılmıştır. Ancak, maske takmadan  sadece siperlik kullanımının koruyucu olmadığının bilinmesi gereklidir” dedi.

“GIDAYA DİKKAT EDİN”
Enfeksiyonlardan korunmada bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Köse, “Enfeksiyondan korunmada, vücut savunma sistemi önemlidir. Bu nedenle, uyku düzenimize dikkat etmeli, abur- cubur yememeli, gıdamıza dikkat etmeliyiz. Sigara ve alkol bağışıklık sistemimize zarar vereceği için, bunlardan uzak durmalıyız. Hapşırırken veya öksürürken etrafa bulaştırma riski nedeni ile ağzımızın dirsekle kapanmasına dikkat edilmelidir” açıklamasında bulundu.

4 Ek