GÜNDEME BAKIŞ - Ankara Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Çiçek, Çeşme’de meydana gelen hortum felaketiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, şunları söyledi:

“İzmir civarında soğuk cephe var. Önünde de yağış hattı dediğimiz sistem var. İzmir’de dolu yağdı. Bu sistemle ilişkili bir durum. Atmosferdeki kararsızlık…Atmosferde sıcaklık farkının fazla olması hortuma neden oldu. Deniz suyu sıcaklığındaki artış hortumun oluşmasına neden olur. Artmaya devam ettikçe bu olayları yaşamaya devam edeceğiz. Şuanda Çeşme’de deniz sıcaklığı 16-17 derece…Hortumun ana beslenme kaynağı denizdeki su buharı…Atmosferdeki su buharı dönüş yaratıyor. Hortumlar oluyor. İzmir’deki karmaşık rüzgarlar var. Bu da hortuma neden oluyor. Bu sistem geçecek. Yeniden hortum olmaz. Ancak yeni sistem geldiğinde söz konusu olabilir. Hortum anlık bir olay” dedi.

BUNLARA ALIŞMALIYIZ!

 “Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında çok daha fazla hortum olayı görünüyor. Bu bölgeler hortum için uygun…Buharlaşmayla atmosferin alt katına enerji yolluyoruz. Alt ve üstteki kararsızlığı ortaya çıkıyor. Bu durum da hortumu tetikliyor. O an yapılması gereken camı penceresi olmayan bir yere geçmek. Örneğin banyoya. Eğilip beklemek. Dışarı çıkmayın. Bu dönüşe bağlı olarak yerden kalkan çok fazla parça var. Kapalı alanda beklemek en doğrusu. Mümkünse camsız bir nokta. Hortumların şiddeti var. 5 üzerinden değerlendiriyoruz. Çeşme’deki 4. Gerçekten etkili…Tonlarca ağırlıklı arabaları 10 metre havaya kaldırıp yüzlerce metre ileriye taşımış. Çok güçlü. Türkiye iklim değişikliğinden etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Hortumlarla, ani su baskınlarıyla karşılaşmaya devam edeceğiz. Artık çatı yüklerinin rüzgar şiddetine dayanacak şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Bina örtme mantığından çıkılmalı”