Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Tınaztepe’de hayata geçirilecek Portakal Vadisi Rekreasyon alanının temel atma töreni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe belediye başkanları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin, “Sign of the City Awards“ta (Şehirlerin İmzası Ödülleri) en iyi kentsel tasarım dalında  olan, Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu kapsamında da ödül kazanan proje  2 yılda bitirilmesi hedefleniyor.  

ARKA SIRADAKİLER VURGUSU!
Törende konuşan Soyer, “Seçim kampanyası sırasında vaat ettiğimiz arka sıradakilere mutlaka özel bir önem vereceğiz ve arka sıradaki yaşam kalitesini bu kentin ön sıradakilerle yaşam kalitesini aynı seviye getirmemeye çalışacağız. Aynı noktaya getirmeye çalışacağız.  İşte bugün bunun adımlarının atmanın büyük heyecanını duyuyorum” diyen Soyer, “Buca Metrosu, Portakal Vadisi projesi, aslında bunların hepsi arka sıradaki yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalardır. Aslında bu vaatleri böylece bir bir yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu parkta bitki çeşitliliği ve yapılarla diğer bir çok projeden ayrılan bir özelliktir. Koşu, yürüyüş, bisiklet parkurları, seyir teraslar, kafeterya, alanı, şarküteri, meydan, çim anfi, çocuk alanları, eğitim alanlarıyla adeta yepyeni bir yaşam alanı yaratmış olacağız. 3 bin metrekarelik alan üzerinde tarım eğitim alanı olacak Portakal Vadisi’nde ayrıca terapi bahçeleri, atlı terapi gibi alanlar oluşturarak hemşerilerimizin sağlıklı yaşam sürmesi için doğanın gücünden yararlanmasını hem de farklı kesimleri bir arada birlikte yaşama fırsatı bulacak. İzmir’in fuarlar ve etkinlikler şehri olma özelliğini Portakal Vadisi ile daha pekiştireceğiz. Çünkü Portakal Vadisi; spor, sağlık ve kültür alanlarında pek çok etkinliğe de ev sahibi yapacak. Doğayla bitişik sürdürülebilir bir kentsel çevre ve tasarım örneği olmasını amaçladığımız bu projede bu alanın su toplamak havzası olma özelliğinin korunması ve iyileştirilmesi de hedefleniyor. Güneş enerjisini de kullanacağımız tesiste enerjinin yüzde 26’sını yerinde elde edeceğiz. Projemizde Portakal Vadisi’nde kazı ve dolgu alanı yaratmadan doğaya tam uyumlu bir mimari stratejisi benimsedik.  Alanda tüm bitki türleri fazla sulamaya ihtiyaç duymayan katkı bulunan türlerden seçildi” dedi.

2020 YILINDA MAYIS AYINDA TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ
Başkan Soyer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“2022 yılının Mayıs ayında tamamlanmasını planladığımız projemiz son yıllarda dünyada görülmemiş şekilde yaşanan ekolojik yıkıma karşı doğayla uyumlu en güzel örneği olacak. Uygulama süreci başlamadan projemizin aldığı ödüller bunun kanıtıdır. 2019 yılında yapılan kentsel tasarım dalında birinci oldu. Yine 2019 uluslar arası sürdürülebilir yapılar sempozyumunda sürdürülebilir proje dalında ödül aldı. Yer küreneni her karışının tüm varlıkların haklarını kendi haklarımız gibi korursak gezegenimizi ülkemizi tehdit eden felaketlerden önleyebiliriz. Biz bu anlayışla yola çıktık. Yaptığımız tüm çalışmalarımızı da İzmir’de doğayla uyumlu bir yaşamı inşa etmeye çalışıyoruz.”  

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz her zaman Buca’ya önem vermiştir. Hayata geçirilecek proje ile Buca’mız önemli bir yeşil alan kazandırılacak. Umarım en kısa sürede biter. Buca Cezaevi için talimatı verildi verdi. Yakın bir süreçte, Buca’nın göbeği denilen yerde kalmış olacak. Büyükşehir’in Buca’ya vermiş olduğu hizmetle Buca’da yeni bir yeşil alan oluşturacağımız düşünüyorum” diye konuştu.  

NELER OLACAK?
Kentlilerin fiziksel ve ruhsal yaşam kalitesini artıracak vadide 23 adet ahşap teras, 2 kilometrelik bisiklet ve koşu yolu, yaklaşık yüz bin metrekarelik çayır alanı, 2,8 kilometre uzunluğunda patika yol, 5 bin metrekarelik çim alan, gölet, 218 araçlık otopark, piknik ve çocuk oyun alanları, restoran yer alıyor. Vadiye 45 türde 57 bin çalı ve 28 türde 3 bin 105 ağaç dikilecek. “Terapi Bahçeleri ve Kent Sağlığı Projesi” kapsamında kent genelinde terapi bahçeleri oluşturarak yurttaşların sağlıklı biryaşam sürmesi içindoğanın iyileştirici gücünden yararlanmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Portakal Vadisi’nde de terapi bahçeleri oluşturacak. Farklı yaş, cinsiyet ve yetiye sahip yurttaşların bir araya geleceği terapi bahçelerinde çocuklar ile yetişkinlerin de birlikte vakit geçirmesi sağlanacak. Yine oluşturacak eğitim bahçeleri ile kentlilerin toprakla, tarımla ve üretim kültürüyle tanışması sağlanacak.