GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) İzmir’deki tarihi elektrik fabrikası, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi katıldı. Belediye 35 milyon lira ile fabrikayı satın aldı.

NİSAN’DAN BERİ HABER BEKLENİYOR
Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan ihalenin ardından Özelleştirme İdaresi’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı beklenmeye başlandı. Ancak beklenen onay bir türlü gelmedi.

OLUMSUZ YAZI
Geçtiğimiz Salı günü Özelleştirme İdaresi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ihale ile ilgili ret yazısı gönderdi. Gönderilen yazıda, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildi.

BÜYÜKŞEHİR İTİRAZ ETTİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketiyle girildiğini, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğunu, Grand Plaza’nın yapısının farklı olduğunu, bu yüzden de hukuki bir problem olmadığını bildirdi, karara itiraz etti. 

DEĞERLENDİRECEK
Şimdi gözler Özelleştirme İdaresi’nden gelecek yanıta çevrildi. İdare, ihaleyi ya iptal edip yeniden yapacak ya da onaylayacak.

SOYER TOPLANTIDA DİLE GETİRDİ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısında konuyu gündeme getirdiği öğrenildi. Soyer’in toplantıda, “Sayın Cumhurbaşkanım, 1924 yılında yapılmış elektrik fabrikamız var. Özelleştirme ihalesine girmiş, 35 milyona almıştık. Özelleştirme idaresi bunu reddetti. Sayın Cumhurbaşkanım, bu karar doğru değil, biz orayı müze olarak kullanacağız” dediği öğrenildi.

ALBAYRAK: YENİDEN DEĞERLENDİRİZ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuyla ilgili “O zaman tekrar değerlendiririz, yasal bir engel yoksa düzeltiriz” dediği belirtildi.