Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  İZBETON ve kooperatifleri dahil ederek başlattığı Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etap kentsel dönüşümü için temel atma töreni gerçekleşti.

400 MİLYONUN ÜZERİNDE BİR YATIRIM

Törende konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “31 Mart seçimleri öncesinde “CHP’nin belediye başkan adaylarına oy verin, onların seçilmesini sağladığınızda onlar size sizden yana hizmetlerde bulunacak ve bizim yüzümüzü ağartacak bir belediyecilik hizmeti yapacaklar” demiştik. Üzerinden biraz zaman geçti, belediye başkanlarımız seçildi. İktidar başkanlarımızın yaptığı hizmetlerden o kadar rahatsız oldu ki sürekli engelleme çalışması içinde ama biz bunlara rağmen çalışmaya devam ediyoruz. 2018 yılında haziran ayında seçim yapıldı ağustos ayında Türkiye kur şoku yaşadı. Neredeyse dört yıldan beri açık bir şekilde krizdeyiz. İnşaat maliyetleri arttı. Pandemi döneminde yine fiyatlar yükseldi. En son Ukrayna ve Rusya savaşının getirdiği süreçte tedarik sıkıntısı yaşandı. Kamu mantığı ile bir iş yapmanın çok zor olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bütün bu olumsuzlukların üzerine, iktidarın kıpırdayamadığı, yatırım yapamadığı bir ortamda bugün 400 milyonun üzerinde bir rakamla böyle bir yatırım yapılıyor, İBB’nin kooperatif modeli ve sizlerin, iş insanların olduğu bir sistemle. İktidarın kıpırdayamadığı bir yerde bizim belediyelerimiz halktan yana olarak yeni yatırımlar kazandırıyor Türkiye’ye” dedi.

DAVA AÇMASALARDI ŞAŞARDIM

 Salıcı, “Bütün bunlara rağmen dava açılmış, zaten bu kadar güzel bir işe dava açmasalardı şaşırırdık. Bu siyasal sistemde baskı altında olan yargı bile onlara gerekli cevabı verecektir. Burada yurttaşımız kendi bölgelerinden ayrılmayacak. Ceplerinden bir şey çıkmayacak, bizzat bu işin ortağı olacak. İşin ortağı İBB. Hem piyasa sistemi çalışılacak hem de kooperatif eliyle bu çalışmalar yapılacak. AK Parti bundan niye korkar? Niye çekinir? Çünkü biliyorlar ki burada başlayan dönüşüm yarın öbür gün Ankara’da devam edecek. Biz onların korktuğu işleri yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BİZ ÇÖZECEĞİZ

“Onlar bir de altılı masadan çekiniyor. Altılı masanın kurulmamasını bile istiyor” diyerek açıklamalarını sürdüren Salıcı,  “Biz Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sistemle buluşturacak, şeffaf, adil ve güçler ayrılığına bir ülke oluşturacağız. Türkiye, tek adamla yönetilemeyecek kadar köklü, kültürlü ve çok büyük bir ülke. Parlamento İle çok daha geniş, herkesin sözünü söylediği, parti kapatmanın falan olmadığı bir sistemi hep birlikte kuracağız. İBB, 344 milyon dolarlık ir kredi alıyor ama bu kredinin majesteleri saray tarafından onaylanması lazım. Onaylamıyorlar. Çünkü İBB bunu sizin, vatandaşın çıkarı için kullanılacak. Devlet en son 8.65 ile borçlandı, İBB yüzde 1’den daha az bir faizle borçlandı. Ama majesteleri imzalamıyor. Sayın Erdoğan o işi çözün. Yoksa biz iktidara geldiğimizde zaten biz çözeceğiz. İşi bize bırakmayın, vatandaşın edineceği yararı geciktirmeyin. Sizden özel bir talebimiz yok İzmirli’nin hakkını verin, sizden ricamız bu. Bu kadar güzel işler yapan belediye başkanlarımıza ve içinde bulunduğu siyasi partilere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

1018 KONUT, 54 İŞYERİ

Bugün bir bayram günü” diyerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üçüncü etabında 584 konut ve 27 işyerinin temelini atıyoruz. 252 milyon lira bedelle 76 bin 741 metrekarelik yaşam alanını üçüncü etap kapsamında hayata geçirmiş olacağız. Yine bugün, 167 milyon liralık bedelle 380 adet konut ve 27 adet işyerini kapsayan 54 bin 635 metrekarelik alanda da dördüncü etap çalışmalarını başlatmış oluyoruz.  Kısaca, toplam maliyeti 419 milyon lira olan üçüncü ve dördüncü etaplarımızla İzmir’e 1018 yeni konut ve 54 işyeri kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

DÖRT AYRI  SÖZLEŞME İMZALADIK

İBB’ye kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda yapılan eleştirilere tepki gösteren Başkan Soyer, “Belediyemizin yıllarca ihmal edilen kentsel dönüşüm konusundaki ısrarlı ve başarılı çalışmaları hakkında yapılan yorumları hayretle izliyorum. Bu bayram gününde size sadece iyi şeyler söylemek istiyorum ama bu çalışmaları gölgeleyen birkaç noktayı da takdirinize sunmak istiyorum. Bu eleştirileri yapanlar ya İzmir’de yaşamıyor ya bizimle aynı dili konuşmuyor veya gerçeğin görülmesini, duyulmasını istemiyor. Ama güneş balçıkla sıvanmıyor. İBB Kentsel Dönüşüm Dairemiz ve belediye şirketimiz İZBETON, şehrimizin kentsel dönüşüm macerasında yepyeni bir sayfa açtı. Bu tertemiz sayfada 3 yılda; Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli, Güzeltepe ve Örneköy olmak üzre 6 bölgede dönüşüme başladık ve devam ediyoruz. 3 bin 958 bağımsız birimin yapımı devam ediyor, 2 bin 500 bağımsız birim için ise yapım ihalesine hazır hale geldik, mart ayı itibarıyla 3 ay gibi kısa bir sürede 4 ayrı sözleşmeyi imzaladık.  Daha arkada binlercesi var ve biz o binlercesini de elbirliği, işbirliğiyle yapmaya devam edeceğiz. Tüm bunları, inşaat sektörünün nefesinin tükendiği, tüketildiği zorlu ekonomik koşullar altında yapıyoruz. Müteahhitlerin teklif bile veremediği bir dönemde mazeretlerin arkasına sığınmadan, daha önce hiç uygulanmamış yepyeni ve kalıcı çözümler üretiyoruz. Kentsel dönüşüm için iş dünyamızla ortaklıklar kuruyor ve kooperatifleriyle çalışıyoruz. Aslında tarımsal kalkınmada kullandığmız kooperatifçilik modelini, İZTAŞIT uygulamasıyla ulaşımda kullandığımız kooperatif modelini, şimdi kentsel dönüşüm için kullanmaya başlamış oluyoruz” dedi.

TCDD'YE TEPKİ

Soyer, Geçtiğimiz hafta İZBAN ortağımız TCDD açıklama yapmış; ‘Lale Mahallesi İZBAN durağının yer teslimini yapmak için 25 kilometre ötede Katip Çelebi Üniversitesi durağı bekliyoruz, hizmet yerine laf üreten İBB algı oluşturmaya çalışıyor’ demiş. Arada tam 25 kilometre var, iki mesele arasında hiçbir teknik bağlantı olmaması şöyle dursun, Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın bir kurumu, yasal ortağımız, bu şehrin Büyükşehir Belediyesi için böyle bir üslup kullanabilir mi? Neden böyle bir üslup kullanır, anlamak mümkün değil!

YAZIKLAR OLSUN

Gaziemir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten İZBETON ve İş Dünyası Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yöneticileriyle ilgili AK Partili meclis üyesi Uğur İnan Atmaca ve MHP’li meclis üyesi Salahattin Şahin’in suç duyurusunda bulunmalarını değinen Soyer, "İki meclis üyemiz, ‘Çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak, ihalesiz iş görme ve İhale Kanunu’na muhalefet, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, usule aykırı işlem tesis etme ve yolsuzluk’ suçlamalarıyla İBB Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yöneticileri ve İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi Yöneticileri için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş. Yazıklar olsun! Bu kriz ortamında olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente vereceği zararı umursamıyor. Biz bunlarla hiç vakit kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin hakkını ranta kurban etmeden, vatandaşlarımızla müteahhitleri karşı karşıya getirmeden Belediyemizin garantörlüğünde şehrimizin depreme dayanıklı, yepyeni ve yemyeşil mahallerini kuruyoruz. Bu saatten sonra ne ekonomik kriz ne artan maliyetler ne de bu özverili çalışmalara gölge düşürmeye çalışanlar, bizi asla durduramaz. İzmir’de dönüşüm başlamıştır. Bu dönüşüm, yerinde ve adil dönüşüm anlayışıyla büyümeye devam edecektir. Ve dilerim ki bu dönüşüm ulusal bir dönüşümün de başlangıcı olur. Aslında o nedenle birilerini de çok rahatsız etmeye devam eder. Bu doğrultuda, Örnekköy’de sorumluluk almaktan çekinmeyen İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi üyelerine çok büyük bir teşekkür etmek istiyorum. İnandılar ve birlikte yola çıktık. Bayramımız kutlu olsun!" dedi.

DÖRT AYAKLI PARLEMENTER SİSTEM VURGUSU

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Burada olmaktan çok büyük heyecan duyuyorum. Bugün sadece Örnekköy’de bir temel atmıyoruz; refah içinde üreten bir Türkiye’nin temellerini hep birlikte atıyoruz. Bu yapılan aydınlık iş gibi güneşli bir gündeyiz. Oysa ki Türkiye’de çok ağır ve karanlık bir dönemden geçiyoruz.  TÜİK’in makyajlı verilerine göreve enflasyon artmış, vatandaşın en temel hakkı olan beslenme hakkı elinden alınmış. Vatandaşın emek hakkı gasp edilmiş. 8 milyon hanede işsizliğin ağır rakamları omuzlarına bırakılmışi kadetine terk edilmiş vaziyette. Bu kranlığın içinde çok büyük bir umut var. O umut istişare ve uzlaşı ile iş üreten bir anlayıştır, o umut bir aradayız ve birlikte yapacağız diyen bir siyaset anlayıştır. O umut bugün İBB’nin yarın CHP’nin Millet İttifakı ile yöneteceği dört ayaklı stratejiyi  reçetesi ile anlatıyor, yarın uygulayacağız demiyor, bugün belediyelerinde zaten uyguluyor. Her şeyden önce güçlü bir parlamenter sistem, hukuk devleti diyoruz.Niye, istişare olan, uzlaşan, işin içinde olan halkla birlikte çalışan güçlü bir anlayıştır parlamenter sistem. Bugün de yaşan koşiullarını iyileştirmek için kent hakkını gözeten ve vatandaşla iş birliği yapan bir anlayış Örnekköy’de var oluyor. ‘Ranta değil, ihtiyaca yatırım yapan bir Türkiye’ diyoruz. Yandaşlık temeliyle değil, vatandaşlık hakkıyla bir anlayışı eden bir Türkiye. Örneği, işte bugün burada gördüğümüz kentsel dönüşüm örneği… Rant için değil ihtiyat için bir projeye. Garantiyi yarın güvencesi beni bir anlayışı kooperatifle yapıyoruz. Güçlü bir bir sosyal devlet. Vatandaşın barınma hakkının, beslenme hakkının olduğu bir anlayış. Süt Kuzusu projesi. Doğduğu andan itibiaren bu evdeki çocukların beslenebileceği bir anlayış. Bu iktirın bizi ayrıştırdığı süreçte herkes yerinde kalacağı bir anlayış. Bunu bir gelecek vaadi olarak anlatmıyoruz. Bugün temellini burada atıyoruz" dedi.

İNİSİYATİF ALDILAR’

“Zaman zaman İzmir yalnız bırakılıyor, hakkını alamıyor, kendi başının çaresine bakmak zorunda kalıyor” vurgusuyla konuşmasına başlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İş dünyası, piyasanın şartlarının önümüzü tıkadığı bir yerde sorumluluk aldı. Herkesin takdirini kazanacak bir kooperatif yapısıyla inisiyatif aldılar. Başarılı olmasını yürekten diliyorum. İzmir’in daha sağlıklı, güvenli, ve çağdaş bir kent kimliği kazanması adına Başkan Soyer’in sürdürdüğü çalışmaların önemli bir adımı Örnekköy’de atılıyor. Sosyal demokrat yerel yönetim anlayışının yeni bir kanıtı olan Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin kentimiz hayırlı olmasını diliyorum. Bu ve bunun gibi çalışmaların ülkemizde de neler yapabileceğimizin göstergesi olduğunu düşünüyorum. Her şeye rağmen umutlarımızı ve heyecanımızı koruyor ve çalışıyoruz. Karşıyaka Belediyesi olarak üzerimize düşen her göreve aynı kararlıkla hazırız” dedi.

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK’

Dayanışmanın öneminden bahsederek konuşmasına başlayan Örnekköy 4’üncü Etap S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Arslanoğlu, şunları söyledi:

“Kooperatifin sahibi, karı olmaz, daire satmaz. Kooperatifin ortağı olur. Görmek isteyen tüm gözler görüyor, 49 günde tüm ortaklarımızı bulduk. İzmirli bize güvendi ve projeye sahip çıktı. Toplamda bu işin 520 ortağı var. Bu 520 kişi bir aydır bu çalışmanın temelini hazırladı, 24 ay sonra bitirilecek. Hikayenin hepsi bu. Ey iş dünyası siz de elinizi taşın altına koyun dediler, üzerimize düşeni yaptık. Dayanışmaya sahip çıktık”

İZMİR'İ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE GÜZELLEŞTİRİYORUZ

İzmir'de hedeflenen kentsel dönüşüme ulaşmak için çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini kaydeden Örnekköy 3. Etap S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Cihangir Lübiç, "Bir ilki yaşıyoruz, yapatmaya devam ediyoruz. Bu ilerleyen dönemlerde Türkiye'ye örnek olacak. İş dünyası olarak burada güzel İzmir'imize kentsel dönüşümle güzelleştiriyoruz. Bununla kalmayarak, diğer kooperatiflerle İzmir'in kentsel dönüşünüe katkı koyuyoruz. ilerleyen süreçte 20 bin konut hedefine el ele vererek belli bir noktaya getiririz. Üyelerimize projeleri  kısa süre zamanda tamamlayarak teslim edeceğiz" diye konuştu.

PROGRAMA KİMLER KATILDI?

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Örgüt Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Kani Beko, Özcan Purçu, Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Aabdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, CHP'li İllçe başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, partililer ve vatandaşlar katıldı.

PROJEDE NELER VAR?

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda birinci etap kapsamında 130 konut ve 13 işyerini hak sahiplerine teslim eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 170 konut ve 20 işyerini kapsayan ikinci etap yapım çalışmalarını sürdürüyor. Üçüncü etabın yapım çalışmalarını başlatmak üzere 29 Aralık 2020’de Büyükşehir iştiraki İZBETON A.Ş. ile protokol imzalayan Büyükşehir, bölgede tahliye ve binaların yıkım işlemleri ve altyapı çalışmalarını tamamladı. 13 Aralık 2021’de inşaatların başlaması için alt yüklenici olarak S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi ile sözleşme imzalandı. Dördüncü etapta yapım çalışmalarını başlatmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON ise 7 Ocak 2022’de S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ile protokol imzaladı. Üçüncü etap çalışmalarının tamamlanmasıyla 584 konut ve 27 işyerini daha hak sahiplerine teslim edilmiş olacak. Dördüncü etapta ise toplam 380 konut ve 27 iş yeri yapılacak. Yaklaşık altı bin vatandaşın yaşadığı 18 hektarlık Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda etaplar halinde devam eden proje tamamlandığında toplamda 3 bin 520 adet konut ve 338 adet iş yeri inşa edilmiş olacak.