Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları:

270 orman yangınıyla uğraştık, 267'si kontrol altında. Köyceğiz, Milas, Bozdoğan'da devam eden yangınlar için çalışmalar devam ediyor. Yatağan, Kavaklıdere yangınları kontrol altına alındı. Yangınlara 15 uçak, 9 İHA ve 64 helikopterle müdahale ediliyor. 
Orman yangınlarında son durum Bakan Pakdemirli: Termik santralde risk minimize edildi

YUNANİSTAN'IN UÇAK TALEBİ
Yunanistan'ın bizden talebi var. Bu talebe olumlu bakıyoruz. Komşumuza yardımcı olma gayretiyle alakalı Dışişleri'yle birlikte arkadaşlarımız çalışıyor. Termik santralle alakalı riskler minimize olmuş vaziyette. Orman yangının buradaki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini olumsuz etkilememesi için şeritler oluşturuldu. Üç ayrı tahkimat yapıldı. Seyreltme çalışmaları bitirildi. Risk şu an itibarıyla minimize edildi. Ateşe ulaşmadan, soğutma faaliyetine başlamadan kontrol diyemiyorum ama durum düne göre bugün çok daha iyi.

'476 CEPHEDE ALEVLERLE SAVAŞ VERDİK'
Köyceğiz'de durum şu anda bir vadinin içine hapsolmuş şeklide devam ediyor. Orman yangınlarıyla mücadele için gönüllü olmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabilir. Bu konuyla ilgili bir eğitim kampanyası başlayacak. Son 13 günde kırsal alanlar dahil 476 cephede alevlerle savaş verdik. 16 tanesi büyük yangın. Bunlardan 206 tanesi de kırsal tarım yangınıydı.

'KARŞI ATEŞ ZAMAN ZAMAN KULLANDIĞIMIZ BİR TEKNİKTİR'
Karşı ateşten sizlere bahsetmek istiyorum. Zaman zaman yanlış anlaşılıyor. Orman personelimiz karşı ateş vermeye çalışırken çevre köylerden üzerine yürüyen oldu. Karşı ateş denilen bir yöntem var. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra yangının geldiği yöne doğru, ileriden gelecek tehlikeyi, gelen dalgayı engelleyecek bir sistem. Ormancılıkta çok önemli bir yoldur bu. Zaman zaman kullandığımız bir tekniktir. Manavgat ve Gündoğmuş yangınlarında kullanıldı. Hatta termik santralle ilgili risklerin azaltılması konusunda düşünüldü ama riskli olduğu için bundan vazgeçildi. Denizin dalgasının kıyıya vurması ve geriye gitmesi gibi düşünebilirsin. Rüzgar ve topografya çok önemli. Tüm şartların oluşması lazım ki karşı ateşi yapabilesiniz. Tüm yangınların kontrolünde de önemli bir avantaj sağlar.

'EYLEM PLANLARIMIZI HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDİYORUZ'
Muğla'da orman yangınlarında 4500'e yakın arı kovanı zarar gördü. Türkiye'nin çam balı merkezi olan Muğla'da bu konuda yaraları saracağız, yeni bal ormanları tesis edeceğiz. Arıcılarımızın da hasar çalışmaları devam ediyor. Bitkisel üretim alanlarının yeniden tesisi için ihtiyaç duyulan tohum, fide ve fidanı bedelsiz temin edeceğiz. Özellikle büyükbaş, küçükbaş ve arı kovanı zararlarının tamamını hibe olarak ödüyor olacağız.Sel, yangın, kuraklık, gıda güvenliği, susuzluk gibi konular dünyanın yeni normali haline gelecek. Hepsiyle ilgili çalışmalarımız sürdürüyoruz. Dikkatli biçimde eylem planlarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz. Hiç kimse endişe etmesin. Ormanlarımız tekrar küllerinden doğacak. Orman köylülerimiz doğduğu, doyduğu topraklarda güzel günlere kavuşacak. Devlet buradadır, kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Ne zaman yangın biter, bizim de gözümüze uyku girer.