Didem Işıklı Ortaokulu'nda 2021'de faaliyete geçen ekoloji dersliğinde çocuklar, dünyanın en bereketli toprağı olan Anadolu'nun ve onun bağrında yetişen tohumların önemini uygulamalı olarak öğreniyor. Okullarının bahçelerinde 'Işıklı Bahçe' adını verdikleri derslikte tarımsal üretim süreçlerini uygulamalı olarak gözlemleyen öğrenciler, mevsimlik sebze meyve, aromatik bitkiler ve çiçek yetiştiriyor. Önümüzdeki yıldan itibaren tohum deposu okul projesi ile birleşerek ulusal ata tohumların çoğaltılıp paylaşılmasını amaçlayan öğrenciler, ürünlerin verimi arttırmak için yetiştirdikleri ürünlere gitar çalıyor.

Didem Işıklı Ortaokulu'nda 13 yıldır görev yapan Fen Bilimleri öğretmeni Ayşegül Toker, okullarında hazırladıkları ekoloji dersliği için geçen ekim ayında çalışmaya başladıklarını belirterek bahçeyi kazdıklarını, toprak ve gübre ilave ettikten sonra kış sebzeleri ektiklerini anlattı. Öğrencilerin bakla ve pırasa yetiştirip güzel verim aldığını anlatan Toker, "Yaza doğru ise kabak, patlıcan ekerek çeşitliliği arttırdık. Hepsinin bakımını yapıyoruz. Otları yoluyor, çapa yapıyoruz. Elde ettiğimiz sebzeleri topluyoruz. Aromatik bitkiler diktik. Okulun arka kısmına bir lavanta bahçesi kurmayı amaçlıyoruz. Çocukların sebze meyveleri tanımalarını ve yetiştiriciliği sürdürülebilir hale getirmelerini istiyoruz" dedi.

'DERSİN PRATİĞİNİ YAPMIŞ OLUYORLAR'

Toprağın ve doğal ürünlerin çok değerli olduğunu dile getiren Toker, öğrencilerin yedikleri sebze ve meyvenin ne kadar lezzetli olduğunu fark etmesini beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Tohum Deposu Okul projesi için elde ettiğimiz tohumları saklayacağız. Tohumlarımızı ekip önümüzdeki yıl meyvelerini alacağız. Bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Buranın adı Işıklı Bahçe oldu. Sahiplendiler ve burayı çok seviyorlar. Gerçekten de gönülden yapıyorlar. Evi yakın olanlar tatilde de geliyor. Velilerimiz destek veriyor. Okul müdürümüz ilgileniyor. Biz okulda olmadığımız zamanlarda sulanmasını sağlıyorlar. Bu işi benimsemek ve sevmek gerekli. Bazen çocuklar burada oturup sohbet ediyorlar. Fen Bilimleri dersinde bitkilerin nasıl yetiştiğini işliyoruz. Burada pratiğini de yapmış oluyoruz. Burası bizim için bir derslik."

'ÇİÇEKLERİMİZİ MÜZİKLE BESLİYORUZ'

Öğrencileriyle birlikte Işıklı Bahçe'ye gelip şarkılar söyleyen müzik öğretmeni Oylum Karak da çocukların büyük keyif aldığını belirtip, "Öğrencilerimizin müziğe ilgisi var. Bahçede çalışırken tohum ekip, suyunu verdikten sonra gitarını alan öğrenci geliyor o fidana müzik yapıyor. Yani çiçeklerimizi müzikle besliyoruz. Yaptıkları müziği ürünlerle de paylaşıyorlar. Bahçemizin fiziki şartları çok uygun. Amacımız tohumu çoğaltıp paylaşmak. Paydaş okullarımızla önümüzdeki yıldan itibaren ürettiğimiz tohumları paylaşacağız. Ulusal ata tohumlarımızın yani Anadolu'nun bağrında yetişmiş bu tohumların çoğalmasını istiyoruz. Tohumlar bizim geleceğimiz. Tohum Deposu Okul Projesi ile de birleştireceğiz bu projeyi ve Türkiye'deki paydaş okullarımızla tohum takasına başlayacağız" ifadelerini kullandı.

'EN LEZZETLİ BİBERLER BU BAHÇEDE'

Didem Işıklı Ortaokulu'nda 10-14 yaş aralığındaki öğrenciler mandalin, ceviz ve erik ağaçlarından ürün topluyor. Yedinci sınıfa geçtiğini söyleyen Sena Karaman (12) yaz tatilinde de gelip ürünlerle ilgilendiğini söyleyerek, "Bu bahçe bize İzmir'de yeşil hayatın olduğunu gösterdi. Bitkilerin nasıl üretildiğini öğreniyoruz. Bu bilgiler ilerde de bize fayda sağlayacak. Mutluyum, meraklıyım. Görmediğim şeyleri görüyorum bu yüzden heyecanlıyım. Tohum ektikten sonra nasıl bir bitki olacak diye merakla bekliyorum. Biberi dalından koparıp yedim. Market ya da pazardan aldığımız sebzelere göre daha lezzetli" dedi.

Sekizinci sınıfa geçen Melisa Cesur (13) ise "Bu bahçeye girince çok mutlu oluyorum. Çünkü burada emeğim var. Çapa yapıyoruz, tohum ekiyoruz. Tohumları büyütüp,  suladık. Bitkilerin büyümesini kontrol ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Furkan Altunsoy (12) altıncı sınıfa geçtiğini ifade edip, "Bahçede bazı işler yorucu. Güneşli havalarda çok su vermek gerekiyor. Sıcaklık çiçekleri kurutabilir. Bitki atıkları sayesinde kompost yapıyoruz. Bitkilerin güzel yetişmesini sağlıyoruz. Bitkilerin şarkılara da ihtiyacı var. Arkadaşlarımla gelip onlara gitar çalıyoruz" diye konuştu. (DHA)