GÜNDEME BAKIŞ  - Konuyla ilgili firmadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Öncelikle habere konu olan Yılmaz RES santralimiz gerekli tüm izinleri alınarak kurallara tamamen uygun halde yatırımı tamamlanmış ve 23.10.2020 tarihinde resmi Bakanlık Kabulü yapılarak işletmeye alınmıştır.  Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yenilenebilir enerji ihtiyacı için 2020 yılından bu yana elektrik üretmektedir. Sayın Milletvekilimizin konu ettiği imar planı, türbinlere ulaşım için yapılmış yolun sadece proje revizyonundan kaynaklanan prosedürün tamamlanması için olup, yine tüm izinleri alınarak ve iyileştirilerek kullanılmış olan mevcut orman yollarına aittir. Ancak haberde, bu santral projesi ile ağaç katliamı olacak gibi tamamen yanlış bir algı söz konusudur. Zaten işletmede olan Yılmaz RES Santralimiz için ne şu anda ne de gelecekte bir ağaç kesimi kesinlikle söz konusu değildir”

96 BİN FİNDANDAN FAZLA KATKIMIZ VAR!

RES Santralimiz, fosil yakıt kullanan diğer teknolojilere kıyasla yıllık 31.000 ton karbon salımını önlemektedir. Bütün bu katkılarımıza ilave olarak, projemizin kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü'ne yalnızca ağaçlandırma bedeli olarak yapılan ödemeler ile 96.000 adet fidandan fazla katkımız bulunmaktadır. Diğer taraftan çevreye duyduğumuz samimi hassasiyetimiz çerçevesinde, 2019 yılında Şirketimiz tarafından devralınması öncesinde onaylanmış olan imar planları, toplamda 5 türbin ve türbinlere ulaşım yolu içermekte iken, tüm yatırımcılar için kritik bir dönem olan YEKDEM’e santralin yetişme riski dahi göze alınarak, bir türbin noktası ve ulaşım yolu iptal edilerek 4 türbin inşa edilmiştir. Bu çevreci yaklaşım için detaylı mühendislik hesaplamaları ve proje ulaşım yolu revizyonu yapılmıştır. Halihazırda çalışan bu tesisimizin gerekli tüm izinleri 2019 ve 2020 yıllarında alınarak kurallara tamamen uygun halde yatırımı tamamlanmış ve elektrik üretimine başlamıştır.  Bu tarihten önceki süreci de bilginiz için özetlemek gerekirse;

Rüzgar Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda, 2011 yılında yapılan yarışma neticesinde Çapar Elektrik LTD ŞTİ Yılmaz RES santrali ile 12,5 MW’lık bağlantı hattı kazanmıştır.

İzmir İli, Menemen İlçesinde bulunan Yılmaz Rüzgar Enerji Santrali için 2011 yılında EPDK Üretim Lisansı alınmıştır.  

2012 yılından itibaren Çapar Elektrik Üretim LTD ŞTİ tarafından projenin geliştirme süreci, projenin eski ortaklık yapısında yer alan yönetimi nezdinde başlamış 2018 yılının sonunda imar planlarının 5 türbin ve ulaşım yollarına ait imar planlarının onaylanması sürecine kadar devam etmiştir.

2018 yılının sonunda Artıbir Enerji’nin projeyi değerlendirme & satın alma kararı; yatırımı hayata geçirme düşüncesi ile 2019 yılında EPDK’nın 05/03/2019 tarih ve 11573 sayılı Daire Başkanlığı Olur’u alınmış; ilgili projenin üretim lisansı aynı şirket ismi ile ortaklık yapısı değiştirilerek Şirketimize devrolmuştur.

Devralınan şirketin nevi değişikliği yine EPDK’dan alınan 14/11/2019 tarih ve 50821 sayılı Daire Başkanlığı Olur’u ile onaylanmış; şirket artık Çapar Elektrik Üretim A.Ş. olarak değiştirilmiştir.

2019 yılında proje Şirketimiz tarafından satın alındıktan sonra yapılan projeye dair iyileştirme ve detaylı mühendislik çalışmaları ile revizyon gerektiren proje ve gerekli kanuni izin süreçleri devam ettirilmiş, 2019 yılı sonunda Orman Kesin İzni alınabilmiştir. Alınan orman kesin izninde revizyon gerektirecek alanlara dair Orman Bölge Müdürlüğü’ne taahhüt verilerek 2020 yılında projenin YEKDEM’e yetişebilmesi için gerekli inşaat çalışmaları başlamıştır.

2020 yılında hem pandemi koşulları hem de bu sebeple kurumlarda yaşanan kapanma dönemleri, idari izin süreçlerinin takibinin zorluğu olmasına rağmen projenin inşaa edilmesine yönelik tüm çalışmalar gayretle yürütülmüştür ve tamamlanabilmiştir. Tüm bu koşullarda dahi, inşai çalışmalar tüm idari yönetimlere hem şifahi hem yazılı bildirimler ile projenin ilerleme durumu devam ettirilmiştir.  Yine derin bir hassasiyet ile 3. Derece arkeolojik sit alanında bulunan sahamızda, tüm kazı ve hafriyat çalışmaları ilgili Müze Müdürlüğü gözetiminde devam ettirilmiş ve tamamlanmıştır.

2020 yılında projemizin ulusal elektrik şebekesine bağlantısı için tesis edilmesi gereken enerji nakil hattının projesi onaylanmış olmasına rağmen, bizim çalışmalarımızın ardından yapılmış olan AFAD’ın Eğridere Mah.’de (Bornova, İzmir) afetzedeler için belirlediği bir bölgeye 2 direk noktasının isabet etmesi neticesinde; yine projedeki ekonomik/teknik faydamız geri plana alınarak, kimseyi mağdur etmemek amacıyla (kaldı ki projemiz Yüksek Gerilim hattı değil orta gerilim enerji nakil hattı olmasına rağmen) enerji nakil hattı projemiz revize dahi edilmiştir. Yine tüm projeler için 31/10/2020’ye yetişmenin riskli olduğu bir dönemde, yönetimimiz bu kararı ile duyarlılığını kanıtlamıştır.

Tüm bu iş ve işlemler 2020 Eylül ayında tamamlanmış, projenin Bakanlık kabulü 23/10/2020’de yapılmıştır, santralimiz üretime geçmiştir.

Artıbir Enerji ülkemizin enerji ihtiyacı için, doğa ve sosyal çevreyle uyumlu, %100 yenilenebilir enerji yatırımları yapmaktadır.  Ülkemizin gelişiminde ihtiyaç duyduğumuz enerji ihtiyacı için en çevreci ve sürdürülebilir teknolojilerle gerçekleştirdiğimiz RES projemizin inşası, her RES projesinde olduğu gibi, ulusal ve uluslararası tüm rüzgar projelerindeki iyi uygulamalar, kontroller, bağımsız danışmanlar, kanuni gereklilikler ve diğer gerekli tüm çalışmalar çerçevesinde bitmiş ve 23.10.2020 tarihinde resmi Bakanlık Kabulü yapılarak işletmeye alınmıştır. Yüzde yüz yerli, milli ve yenilenebilir kaynak kullanımı ile hayata geçirilen Yılmaz RES santralimiz, 12,5 MW kurulu güç kapasitesi ile İzmir’de bulunan rüzgar santralleri içinde yüzde 0,7’lik oranda yıllık enerji üretimine katkıda bulunuyor. Bu kapasite yılda 30 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir orana karşılık gelmektedir.