GÜNDEME BAKIŞ –İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Buca metrosu inşaatı için uluslararası ihaleye yapıldı. İhaleyi 3 milyar 921 milyon 481 bin lira teklif veren Gülermak A.Ş kazandı. İhaleye en düşük teklifi veren  Yapı Merkezi-Nurol ortaklığı konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

4. İdare Mahkemes ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın verdiği kararı AK Parti cephesi “Metro ihalesi yeniden yapılacak” şeklinde yorumlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi sürecin sonlandığını, mahkemenin kendileri lehinde karar verdiğini belirtti. 

İHALE KOMİSYONU İKİNCİ KEZ REDDETTİ

İhale komisyonun ikinci kez Yapı Merkezi-Nurol ortaklığının teklifini reddetmesi yine davalık oldu. Şirket; Büyükşehir’in bu kararını mahkemeye taşıyarak yürütmenin durdurulması ve iptali dava açtı.

MAHKEMEDEN FLAŞ KARAR!

Firmanın yürütmeyi durdurma talebi 4. İdare Mahkemesi tarafından 24 Ağustos’ta reddedildi. Mahkeme kararında “İtiraz yolu kapalı” notu düştü.

FERAGAT ETTİ

Mahkemenin bu kararından 15 gün sonra Nurol – Yapı Merkezi Holding 4. İdare Mahkemesi’ne başvurarak davadan feragat ettiğini bildirdiğini. Bu hamleyle birlikte Buca metrosu ihalesinin önünde herhangi bir pürüz kalmadı.

TEMELİ 14 ŞUBAT’TA ATILDI

Buca-Üçyol arasında inşa edilecek metro hattının temeli geçtiğimiz 14 Şubat’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla atılmıştı. İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan oluşacak. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da olacak. Buca Metrosu’nun dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.