Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Narlıdere Belediyesi 4 mahalleyi kapsayan, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan edilen 43 hektarlık alanın kentsel dönüşümü için ilk kazmayı vurdu. Üstlenici firma yetkilileriyle Narlı Mahallesi’ndeki şantiyede bir araya gelen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Bugün Narlıdere’miz için önemli bir gün. Yaklaşık 43 hektar alanımızın imar planlarının bitmesiyle beraber ilçemizde ‘son gecekondu’ dediğimiz, ‘kentsel dönüşüm’ dediğimiz alanların imar planları onaylandı. Daha önce imar planı çıkıp mülkiyet sorunu ve uzlaşmaların yapılmadığı en önemli yerlerimizden başladık. 2 yıl önce partimizin ve belediyemizin anlayışı gereği yüzde 100 uzlaşma mantığıyla hak sahipleriyle, belediyemizin de hissedar olduğu yaklaşık 11 bin  metrekare alanda 200 dairenin yapım inşaatına başladık. Müteahhit firmaya teslim edildi. Yaklaşık 2 yıl sonra hak sahipleri evlerine taşınacak. Burada bulunan yaklaşık 100’e yakın binayı yıktık, onların resmi işlemleri tamamlandı. Bakanlığımız da hak sahiplerine kira yardımız yapıyor. Onlar buradan ayrıldılar. 100’e yakın ev tahliye edildi, şehrin en güzel yerinde bir dönüşüme başladık bugün. İnşallah en kısa sürede tamamlanır ve diğer bölgelerimizde de yine yüzde 100 uzlaşma anlayışıyla tıpkı burada olduğu gibi önümüzdeki 10 yılda 7-8 bin konutun yapılacağı bir bölgeden bahsediyorum. Buradan başladık, hayırlı uğurlu olsun” dedi.  

“TAPULAR BELEDİYEYE DEVREDİLİYOR” 

Çatalkaya, Atatürk ve 2. İnönü mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projelerine yönelik bilgi veren Başkan Engin, “İmar planlarımız askıdan indi, şu anda itirazları değerlendiriyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor. İmar plan notları gereği tapuların belediyeye devredilmesi öngörülüyor. Buradan da ‘Biz bunu belediyeye verdik’ anlamı çıkıyor. Hukuken ve fiilen… Biz şimdi eğer dava açılmazsa önümüzdeki aylarda oradaki hak sahipleriyle görüşeceğiz, uzlaşılara başlayacağız. Oradaki süreci takip ediyoruz. Şu anda yapılan itirazlar var. Baya bir itiraz var, bunları değerlendirerek karara bağlayacağız. Emsalin azlığıyla ilgili bazı itirazlar var. İzmir’de çoğu imar planlarına emsal fazla diye dava açılır, bizde de az diye itiraz edilmiş. Bizim yaptığımız, Bakanlığın da onayladığı imar planlarının hukuka, planlama ilkelerine uygun olduğunu düşünüyoruz. Yargıya takılacağına inanmıyoruz” açıklamasında bulundu.  

“RAHAT UYUYORUM” 

Kentsel dönüşüm kapsamında önceliğin uzlaşı olduğuna dikkat çeken Başkan Ali engin, “Şu ana kadar odalardan bir olumsuzluk yok. Büyükşehir Belediyesi itiraz etmedi. Büyükşehir Belediyemiz de müdahil oldu, sağ olsun ben Tunç Başkanla görüştüm. Onlar da gayet makul karşıladılar. İtiraz etmediler. Onlar da askıdayken planı inceledi, itiraz etmek için, en son askı sürecinin bittiği gün Tunç Başkanla görüştüm o da planın uygun olduğuna karar verdi. Şu anda rahat uyuyorum, inşaatlarımız yapılıyor. Hak sahipleri devlet yardımıyla da olsa yeni evlerine yerleştiler, inşallah 2 yıl sonra huzur için yeni evlerine taşınacaklar. Şu anda çok mutluyum, yüzde 100 uzlaşı da oldu. Biz hep yüzde 100 uzlaşıyı esas almıştık, şu anda 82 hak sahibimiz vardı, hepsiyle uzlaştık ve yapıma başladık” diye konuştu.  

“METREKARESİ 16 BİN LİRA” 

Üstlenici olan İzmir 35 firmasının sahibi İrfan Çiftçi, hak sahipleri dışında yeni yapılan binalardan ev almak isteyen vatandaşlar için satış fiyatlarına yönelik bilgi vererek, “200 daire yapılıyor, 82 hak sahibi var, 24 adet daire ise belediyenin. 94 daire, metrekare brüt olarak 16-17 bin TL üzerinden satılacak. Bugünkü şartlarda malzeme sıkıntısından dolayı fiyatların çok yükselmesinden kaynaklı, bir miktar daha artırma düşüncemiz var. Maliyetler yerinde durmuyor ama bugün için fiyatlar bunlar” dedi.