GÜNDEME BAKIŞ –Tüm dünyayı etkileyen korona virüs mutasyona uğradı. Virüsün bu türü ilk olarak İngiletere’de görüldü ardından da dünyaya yayıldı.

BAKAN KOCA AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkemizin 17 şehrinde mutasyonlu virüsün görüldüğünü, sayının ise 128 olduğunu açıkladı. Koca, “Virüsün mutasyona uğramış olması şimdilik aşı çalışmalarını etkilememektedir. Ancak yeni mutasyonlar aşı çalışmalarını da zorlayabilir. En büyük silahımız halen maske ve mesafe kuralına uymak. Vaka sayılarını kontrol etmek elimizde. Kontrol elimizdeyken kıymetini bilerek temkinli hareket etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız” dedi.

İZMİR’DE DE GÖRÜLDÜ

GÜNDEME BAKIŞ’ın edindiği bilgiye göre; mutant virüs Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de de görüldü. 5 kişinin tedavisi sürüyor ve izolasyon altınlar, durumları iyi.

‘ÇOK DAHA DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR’

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün Türkiye’de yayılma oranına ilişkin değerlendirmede bulundu. Mutant virüsün bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan İlhan, “Ocak ayı başında İngiltere’deki bilim insanları ile konuştuğumuzda ya da oranın Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına baktığımızda bulaş ihtimalinin yüksek olduğunu, öldürücülüğün yüksek olmadığını söylemişlerdi. Bu yeni olduğu için biz de bilmiyoruz, o yüzden iyi takip etmek gerekiyor. Şu an ise, daha farklı bir açıklama içerisindeler. Diyorlar ki ‘evet bulaştırıcılık fazla; ama vefatlarda da yüzde 30’a yakın artış söz konusu olabilir, yani öldürücülüğü de artabilir’. Eğer böyle olursa çok daha dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.