Türkiye'yi yasa boğan orman yangınlarında son durumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli paylaştı.

Öğle saatlerinde Twitter hesabında bir paylaşım yapan Pakdemirli, "An itibariyle devam eden yangınlara 13 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinası ile yaklaşık 4800 personel müdahale ediyor." ifadelerini kullandı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

Bakan Pakdemirli'nin paylaşımında yer alan grafikte, 111 yangının kontrol altına alındığı belirtilirken, 3 ilde 6 yangına müdahale çalışmalarının sürdüğü vurgulandı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

ALANYA BELEDİYE BAŞKANI: GÜZELBAĞ'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Gündoğmuş'taki rüzgarın etkisiyle Alanya ilçesi Güzelbağ ve Bayır mahalleleri ile Susuz Yaylası'na sıçrayan yangına, ekipler havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor. Dün tahliye edilen bölgelerden Güzelbağ ve Bayır mahallelerinin ormanlık alanlarındaki yangın, bugün kontrol altına alınırken, Susuz Yaylası'ndaki alevleri söndürme çalışmaları ise aralıksız sürüyor.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 bin 500 kişinin yaşadığı Güzelbağ'da yangının kontrol altına alındığını söyledi. İlçede yangının etkili olduğu tek yerin şu an için Susuz Yaylası olduğunu belirten Yücel, "Güzelbağ ormanlık alanında etkili olan yangının tekrar alevlenmemesi için soğutma çalışmaları sürüyor. Hava şartları nedeniyle 'kontrol altına alındı, söndürüldü' dediğimiz yangınlar tekrar alevlenebiliyor. O yüzden konuşmak için erken" dedi.

Öte yandan alevlerin büyük hasar verdiği Bayır Mahallesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Alanya Belediyesine bağlı yetkililer, hasar tespit çalışmalarına başladı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

MUĞLA'NIN SEYDİKEMER İLÇESİNDE ORMAN YANGINI

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Arifler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan çok sayıda yangın söndürme aracıyla müdahale ediliyor. Yangının yerleşim bölgesine yakın olması nedeniyle vatandaşlara, dikkatli olmaları yönünde uyarılar yapılıyor.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

MUĞLA'NIN MENTEŞE İLÇESİNDE DE YANGIN ÇIKTI

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlatıldı.

Menteşe'nin Sungur Mahallesi'nde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede, saat 18.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden çevredekiler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Yangına 1 uçak ile havadan, 2 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman işçileri karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek oluyor.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

MANAVGAT'IN SIRTKÖY MAHALLESİ'NE HAVADAN MÜDAHALE

Manavgat ilçesinde öğle saatlerine doğru ormanlık alandaki yangın ilerleyerek Sırtköy Mahallesi'ne kadar geldi. İkametlere sirayet eden yangına itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildi.

Karadan müdahale eden ekipler yeterli olmayınca havadan da bir uçak ve çok sayıda helikopterle alevlere su bırakıldı. Birçok binanın yangın nedeniyle hasar gördüğü dikkati çekerken, alana gelen kepçeler de zarar gören yerleşim yerlerinin yıkımına başladı. Sivil toplum kuruluşlarının gönüllüleri de ekiplerin çalışmalarına destek verdi.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi
Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı. Öte yandan yangın söndürme çalışmalarında bir kepçe müdahale sırasında alev aldı. İtfaiye ekipleri hortumla su sıkarak, kepçenin hidrolik kolundaki yangını söndürdü.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

BEYDİĞİN MAHALLESİ TAHLİYE EDİLDİ

Daha önce boşaltılan Sırtköy Mahallesi'ne sıçrayan alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede Beydiğin Mahallesi'ne ilerledi. Mahalle, tedbir amaçlı tahliye edildi.

Havadan ve karadan süren söndürme çalışmalarına, vatandaşlar da destek veriyor.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

MARMARİS VE KÖYCEĞİZ'DEKİ YANGINDA SON DURUM

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 4 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde etkili oldu.

Yangını kontrol altında tutmak için ekipler, karadan gece boyunca çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen 12 helikopter ve 3 uçak, yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına destek veriyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

GÖNÜLLÜLER SEFERBER OLDU

Kızkumu mevkiindeki evleri tehdit eden alevlerin önünü kesmek için ekiplerin yanı sıra Marmarisli gönüllüler de müdahale etti. Birçok genç, ellerine kazma ve kürek alarak kuru otları kazırken, bazıları da yorulan orman işçileri ile itfaiye erlerinin ellerindeki hortumları alarak, onların direktifleri doğrultusunda alevlere su boşalttı

YOLLAR ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Marmaris’teki orman yangınının 4'üncü gününde alevler henüz kontrol altına alınamadı. Ekipler havadan ve karadan yangına müdahaleyi sürdürürken, alevlerin yoğunlaştığı Orhaniye ve Hisarönü mahallelerinde bazı yollar bir süreliğine araç trafiğine kapatıldı. Alevlerin söndürülmesinin ardından geçişe kontrollü olarak izin verildi. Yetkililer, bu yolları kullanmak zorunda olan vatandaşları tehlikelere karşı uyardı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

KEMER'DE 3 NOKTADA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Arslanbucak Mahallesi'nde 3 farklı noktada saat 13.00  sıralarında orman yangını çıktı. Yangını gören çevredekiler ilk müdahaleyi yaparken, durumu itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekiplerine de bildirdi.

İhbar sonrası bölgeye gelen ekipler alevlere müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına çevredeki vatandaşlar pet şişe, kova ve hortumlarla su taşıyarak, destek verdi. Yaklaşık 500 vatandaş söndürme çalışmalarına katkı sağlarken, Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Deniz Yılmaz da bölgeye gelerek, hem çalışmaları koordine etti hem de çalışmalara katıldı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

İMECE USULÜ SÖNDÜRME

Yangın söndürme çalışmalarında özellikle kadınlar su taşıyanları yönlendirerek, imece usulü alevlerin kontrol altına alınmasına katkı sağladılar, bölgedeki bahçeleri sulamak için kullanılan arıklardan şişeler ve kovalarla su taşıdılar. Dumandan etkilenen bazı vatandaşlara ise bölgeye gelen sağlık ekipleri müdahale etti. Yangın ekipler ve vatandaşların yoğun çabası sonrası kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları başlatıldı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

BAKAN PAKDEMİRLİ: KEMER'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter'dan, "Antalya ili Kemer ilçesi Kuzdere mevkiinde 13:05 saatinde çıkan orman yangınına 13:10 itibarı ile ilk müdahale yapılmış, yangın 13:30 itibarı ile kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam ediyor." mesajını paylaştı.

Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

BODRUM'DAKİ YANGINDA SON DURUM: ALEVLER TAHLİYE EDİLEN AŞAĞI MAZI'YI SARDI

Bodrum'daki bu yangından 3 saat sonra Muğla'nın Milas ilçesinin kırsal Beyciler Mahallesi'ndeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede geniş bir alana yayılıp Bodrum'a ulaştı. Bodrum'un Mazı ve Gökpınar mahalleri boşaltıldı. Ekipler müdahale ederek alevlerin bu iki mahalleye gelmesinin önünü kesti.

Havanın kararmasıyla helikopter çalışmazken alevler Çökertme ve Ören mahalleri yönüne ilerlemeye başladı. Ekipler, bu iki mahallede yoğunlaşırken, ters esen rüzgar nedeniyle yönü değişen alevler Mazı Mahallesi'ne yöneldi. Mahallenin Aşağı Mazı kesimine giden tüm yollar alevler nedeniyle kapandı. Alevler, buradaki evlerin etrafını sarıp bahçelerine kadar girdi.Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

Ekipler, alevlerin diğer evlere de sıçramaması için yoğun çaba sarf ederken, bölgede mahsur kalan 50 kadar köylü, mahalle meydanında toplanıp, endişe içinde söndürme çalışmalarını izledi.

CNN TÜRK muhabiri Tugay Saday, canlı yayında şu bilgileri paylaştı:

"Maalesef alevlerin köye giriş yaptığını söyleyebiliriz. İtfaiye ekipleri, ekip arkadaşlarının sağlıklı şekilde dönüş yapması için de çalışma yapıyor. Evlerin kapısına da alevler dayanmış durumda. Yangının daha fazla köyün içine gelmemesi için çalışma yapıyorlar. Ev sahipleri ellerinde kazma kürek tırmıklarla yangını söndürmeye çalışıyor.

Mazıköyü’nden sahil kısmına inen yoldayız. Sahil kısmından da bir müdahale yapılıyor. Köy içinden müdahale yapılıyor. Köyde elektrikler gitmişti. Zaman zaman su tanker sıkıntısı da yaşanıyor. Ekipler alevlerin köyün içine gelmemesi için uğraşıyor. Bir ev de alevlere teslim olmuş durumda. Maalesef rüzgar nedeniyle köyün içine doğru giriş yapıyor alevler. Pansiyon ve işletmeler de tahliye edilmişti. Bulunduğumuz yerde köyün içine daha fazla yangının sirayet etmemesi için burada cansiparane çalışılıyor.Son dakika... Yangında son durum... Muğlada alarm Bir bölgede daha alevler yükseldi

Sadece burada yangın yok. Bodrum Milas’tan köy içine gelen alanda da büyük bir yangın var. Ekipler o bölgeye odaklanmıştı. Orası alevlere teslim olsa dışarıdan ekiplerin buraya gelmesi de zorlaşacaktı. Oradaki yangın kontrol altına alındıktan sonra ekipler gelebildi. Polis TOMA'sı da az önce geldi.

Köyün tepede olduğunu söylemiştik. Yangın köye doğru tırmanıyor o tepeden. Buradaki vatandaşlar da kaçmaya başladılar. Rüzgarın da etkisiyle köyün içine doğru alevler girmeye başladı. Yangın tepeyi tırmanıyor adeta. Kozalaklardan çıkan küller de insanların üzerine düşüyor. Biz de o sıcaklığı hissettik. Adeta yüzümüze vuruyor.

Maalesef burada bir alev cephesi kuruldu. Vatandaş ve ekipler müdahale yapıyorlar. 3 evin de alev çemberi içinde kaldığını söyleyebiliriz."