Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Ülkenin farklı illerinden son dönemde akaryakıt başta olmak üzere artan maliyetler yüzünden zarar eden minibüsçüler kapatırken, bir tepki de İzmir’den geldi. İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici minibüsçü esnafının zor durumda olduğunu kaydederek, zam için UKOME’ye süreçle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

UKOME’YE FİYAT LİSTESİ VERDİK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sabah ve akşam saatlerinde uyguladığı indirimli tarife ve 120 dakika uygulamasına hatırlatan Kayışdikici, “Minibüsçüler son süreçle birlikte çok zor duruma düştü.  İzmir’de belediyenin toplu taşıma belirli saatlerde kendine göre fiyat indirimi yapıyor ama diğer taraftan vergi alabiliyor. Belediye bir yerden sübvanse edebiliyor. Yapılan akaryakıt zamlarıyla birlikte UKOME’ye zam yapılması yönünde talebimiz oldu. Yapılacak zamlarla birlikte yine indirimli şekilde gideceğiz ama hiç olmasa bedavaya çalışmamış olacağız” dedi. 

YENİ TARİFE NASIL OLACAK?
Talep edilen fiyat tarifesi ile ilgili bilgiler veren Kayışdikici, fiyatları yüksek tutuklarını fakat ilk etapta bunu vatandaşa yansıtmayacaklarını belirtti. Kayışdikici, “Daha önce 7.50 kuruş olan indi bindiyi 10 TL,  İkinci kademede 8,50 kuruş olan fiyatı 12 TL, 9 TL olanı 14 TL, 9,50 kuruş olanı 16 TL yapacağız. Ama 16 TL olan tarifenin 6 durak olacak. Bu şekilde kademe kademe iniyor. Tabi ki biz bu fiyatları ilk etapta 14-16 TL yapmayacağız. 9 TL civarında olur. Fiyatları bilerek yüksek tuttuk. Tuttuğumuz fiyatların altında taşıyacağız tabi ki.  Ama akaryakıta zam gelmesi halinde resmi rakamlara doğru yükselteceğiz. Çünkü bir zam yapıldığında bir daha bir daha belediye ve UKOME’yi rahatsız etmek istemiyoruz. Burada yüksek görülen 3’üncü ve 4’üncü kademeler var. Bunlarda geçmişte 50 kuruşluk farklarla gidiyordu. Bu da cüzi bir para, 4-5 liraya yolcu taşıyoruz. Bunun da düzeltilmesi gerekiyordu” diye konuştu. 

YÜZDE 20'Sİ KONTAK KAPATTI 
Minibüsçülerin zor bir süreçten geçtiklerini vurgulayan Kayışdikici, odaya kayıtlı esnafın yüzde 20’sinin kontak kapattığını söyledi. Kayışdikici, “Bin 117 tane bize bağlı minibüs bulunuyor. İzmir’de yüzde 20 oranlarında mesai günlerinde minibüs kapatıyoruz. Eskiden 6 dakikaya gittiğimiz güzergah şuan 7-8 dakikaya geliyor. Duraklarda da yığılmalar olmaya başladı. Eskiden duraklarda 1-2 tane minibüs bulunurdu, şuan yüzde 30’a yakın araç duraklarda kapalı duruyor. Vatandaş artık gideceği yere 2 tane minibüs değiştirirken, şuanda zamandan tasarruf edip, sabah normal saatinden daha erken kalkıp, belediye otobüsleriyle gideceği yere gidiyor. Minibüse binse aktarma olmadığı için çok para verecek. Vatandaş burada haklı, çünkü parası yok. Biz de böyle giderse yolcu varsa taşıyacağız, yolcu yoksa arabayı kapatıp evin önünde durduracağız” dedi.

GÜZERGAHLAR DEĞİŞİYOR… KADIN ŞOFÖRLER GELİYOR

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası’nın yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışma yürüttüğünü belirten Kayışdikici şunları söyledi:
“İlerleyen süreçte güzergahları değiştirerek, 2 biletle gidilecek yerleri tep biletle gitmesi için muazzam bir çalışmamız var. Güzergahlar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda da evraklarımızın yüzde 90’ı tamamlandı. UKOME’ye sunacağız. Yaz sezonunda bitirmeyi düşünüyoruz. Burada önemli olan vatandaşa hizmet görmek olur. Üçyol-Kahramanlar Caddesi’nden Gediz tarafına; 6’ncı Sanayi’ye, Otokent’e direk giden araç yok. Buraya belediye otobüsü veya minibüs gitmiyor. Vatandaş mutlaka aktarma zorunda kalıyor.  Bir de ilerleyen süreçte yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Belirlediğimiz güzergahlarda kadın şoför çalıştıracağız.”