Her bireyin her an engelli olma potansiyeli taşıdığına dikkat çeken İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, ‘Herkesin ailesinden, dostlarından, iş çevresinden bir tanıdığı engelli olabilir. Engellilerin yaşamına kolaylıklar getirmek kentlilik bilinci ve insanlık görevidir. Bu konuda üyelerimiz ve oda yönetimimiz oldukça hassas davranmaktadır’ dedi.

ENGELLİYE ÖZEL KOLTUK
Engelli Erişim Mevzuat doğrultusunda yasal düzenlemeler için yaptıkları girişimlere de değinen Uğuz, ‘İzmir minibüsçüleri olarak Türkiye Şoförler Federasyonu’na ayakta yolcu taşıma ile müracaatlarımız olmuştu. Bu sadece İzmir’e yapılan özel bir uygulama olmayıp tüm Türkiye için geçerli bir konudur. Araçlarımızda özel katlanır koltuklar bulunmaktadır. Engelli yolcu araca bindiği takdirde katlanır koltuklarda oturan yolcular ayağa kalkarak yerini engellilere bırakmak zorundadır. Bu konuda engelli vatandaşlara yardımcı olunması için tüm üyelerimizi bilgilendirdik. Ancak bu açıklama ayakta yolcu taşınır anlamına gelmemektedir. Bizim çalışma ilkemiz vatandaşlarımızın rahat, güvenli ve konforlu ulaşımlarını sağlamaktır’ diye konuştu.

YANLIŞ ANLAŞILMASIN
Bu uygulama ile minibüslerin taşıdığı yolcu sayısında herhangi bir artış olmadığına da dikkat çeken Uğuz sözlerini şöyle sürdürdü: ‘ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan UKOME ile oda yönetimimiz uyum içinde çalışmaktadır. Her iki kurulun da amacı halka güvenli ve rahat ulaşım hizmetleri verebilmektir. Son olarak UKOME yetkilileri ile Türkiye genelinde uygulanan trafik cezaları ve ceza puanları düzenlemesinin gözden geçirilmesine yönelik çalışmalar yaptık. Engelli vatandaş bindiğinde katlanır koltukların bu arkadaşlara verilmesi uygulamasına da UKOME destek vermiştir ancak kimse bundan UKOME minibüslerde ayakta yolcu taşınmasına izin verdi gibi bir yorum çıkarmasın. Bu iyi niyetle çalışan hem oda yöneticilerimize hem de UKOME yetkililerine haksızlık olur’