Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet binasının yıkılma süreci devam ederken,  Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden bir açıklama daha geldi. İzmir Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, süreç ile ilgili değerlendirmede bulunurken, yıkım kararına tepki gösterdi.  

7.TOPLANTI!

Konuyla ilgili yedinci toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydederek sözlerine başlayan Kahraman, “Yerinde incelemeler yapıldı, sürece hakim olduğuna eminiz. Yakında korunması gereken bir kültür park olduğunu biliyoruz. Her ne kadar Koruma kurulu aksi yönde bir karar almış olsa da..” Sözlerine devam eden Kahraman, “Biz konuyla ilgili yapılması gerekenleri defalarca açıkladık. Konuyla ilgili hazırlanan raporda 309 kez güçlendirme kelimesi geçiyor” dedi. Kahraman raporun binanın güçlendirmeyeceği bir konunu söz konusu olmadığını belirtildiğini kaydetti.

SİMGE OLAN BİR BİNA
“Süreci yargıya taşıyoruz Kararımızın arkasındayız” diyen Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yönetim kurulu olarak bu hemfikiriz. Kent belliğinde simge olan bir bina. Bu konuda en doğru kararı Mimarlar odası verir. Danışma kurulu oluşturuldu ama Mimarlar Odası’ndan kimse bulunmuyor. Bu da çok ilginç. Danışma kurulu binanın güçlendirmesi yönünde bir eğilimi olduğunu biliyoruz. Buna rağmen Belediye bu binanın yıkılmasına karar verdi. Bu konuyla ilgili bir yarışma açtık. Bu yarışmaya da ülkenin farklı yerlerinden 48 proje geldi. Çok farklı öneriler geldi. Biz belediyenin burada hizmet vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bina oradan kalktığında sadece merkezi hükümete ait binalar kalacaktır. Yerel yönetimlere ait sadece İZSU’ya ait bina kalacaktır. Bu binanın yıkımı başladı. Buraya tekrar yapmak için izinler merkezi hükümetten alınacak herhalde. Buraya ne yapılacak, biz bilmiyoruz. Kim biliyor? Ne yapılacağını bilmeden yıkılma kararı alınması bize çok yanlış geliyor. Bu bina beş bölümünden oluşuyor. Bunlardan sadece bir tanesi orta hasarlı, diğerleri az hasarlıdır. İzmir’de böyle olan tek binadır. Biz raporlara rağmen binayı yıkıyoruz. Bina sallanıyorsa, yıkılır, az hasarlı olması önemli değil diyorlar.”  

BASMANE ÇUKURU GİBİ BİR TABLO ORTAYA ÇIKACAK  

Bina yıkılmasının maliyetine vurgu yapan Kahraman, “Bina yıkıldıktan sonra altında pek çok kazıklar var. Üç metrelik temeller yıkıldıktan, altında kazıklar çıkacak. Bu kazıkların yerinden çıkarmadan yeni bina yapamazsınız. Bu binayı yıkıp yeni binayı nasıl yapacağız? Yeni binanın maliyeti konuşuldu mu? Bu kazıkları çıkarmak için ne kadar kamu bütçesi çıkacak. Eğer böyle bir maliyet hesabı yapıldıysa, bizimle paylaşılmasını istiyoruz. Görecekseniz, Basmane Çukuru gibi bir tablo ortaya çıkacak. Yıkacağız, fakat yerine bir şey yapamayacağız” diye konuştu.  

BÜYÜKŞEHİR BİNASI NEREYE TAŞINACAK? BU ACELE NEDEN?  

Büyükşehir Hizmet binasının yıkılmasının Kemeraltı Çarşı’na da olumsuz yönde etkilendiğini belirten Kahraman yeni binanın nerede inşa edileceğini sordu. Kahraman, “Belediye hizmet binası Kemeraltı’na büyük destek veriyor. Büyükşehir taşındıktan sonra bu destek tamamen gidecek. Büyükşehir binası nereye taşınacak? Bunlar öngörüldü mü? Bunlara cevap verilmezken yıkım kararı neden alındı? Kendi kurduğu danışma kuruluna dahi kulak vermeyen bir Büyükşehir olduğunu düşünüyorum. Sosyal demokrat olan bir Büyükşehir Belediyesi Mimarlar Odası’nı danışma kuruluna dahil edilmiyor? İçi boş olan bir binanın yıkılması için neden bu kadar aceleci davranılıyor?”   

HAYAL OLUR  

“Hizmet binasının yıkılmasının arkasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Basmane Çukuru’nun Büyükşehir’e tahsisi yönünde kolaylık sağlanması düşüncesi olabilir mi?”  sorusuna yanıt veren Kahraman, “TMSF insafa gelip, burayı size verelim düşüncesi hayal olur. Çünkü daha önce bunun çalışma yapıldı fakat bir sonuç alınmadı. Basmane Çukuru’nun kamusal bir alandır. Fuar’ın parçası olması yönünde fikirler var. Buna katılıyoruz” dedi.