GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Metro A.Ş’de yaşanan kriz yükselmeye devam ediyor. İşveren temsilcisi SODEM-SEN ile İşçilerin temsilcisi Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında uzlaşma sağlanamadı. 180 günü aşan görüşmelerin ardından, dün bir kez daha masaya oturan taraflar 2’si idari olmak üzere denkleştirme, kök ücret, iş riskleri tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi maddi konuları içeren 9 maddede uzlaşıya varamadı. Demiryol-İş Sendikası Başkanı Hamdullah Giral, 22 Ekim Cuma gününe kadar taleplerde anlaşmaya varılamazsa metro ve tramvay çalışanlarının iş bırakma eylemi başlatacaklarını, eylemin birkaç günlük olmayacağını, talepleri karşılık buluncaya dek devam edeceğini aktardı.   

“İNANCIMIZI KORUYACAĞIZ” 

Sürece ilişkin bilgi veren Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası Başkanı Hamdullah Giral, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Cuma günü görüştük, sıkıntılarımızı bir daha dile getirdik. ‘Emekçilerimizin karnını doyurabileceği bir ücret istiyoruz’ dedik. O da bizden bilgileri aldı, dün kendi ekibinden Aytekin Bey geldi, tekrar bizden bilgileri alarak, Tunç Başkan’la görüşeceğini söyledi. Biz eşitlik sağlanabilecek bir taleple gittik. 2’si idari 9 maddemiz var ve bunlarla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Grev saatine kadar çözülebileceğine olan inancımızı koruyacağız” açıklamasında bulundu.  

“SON DAKİKAYA KADAR GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ” 

Emekçilerin geçinemediğini söyleyen Giray, “21 yıllık tren süren arkadaşımız evli, 2 çocuğu var içinde iş riski tazminatı, aile yardımı, gece çalışma ücreti, çocuk parası gibi ek ödemeler dahil en son aldığı maaş 3 bin 800 lira. Büyükşehir bize bir rakam teklif etmedi, Büyükşehir çözüm odaklı olarak bunu nerede çözebileceğine bakıyor. Denkleştirme belediye şirketlerinin içinde sadece Metro A.Ş’de var, bunu kaldırmak istiyoruz, kök ücretler gibi noktaları da Metro A.Ş yönetimi kabul etmedi. Denkleştirme tamamen emek sömürüsü bir sistem. Amacımız emekçinin yüzü gülebilecek şekilde toplu sözleşme imzalamak. Biz son dakikaya görüşmeye açığız” dedi.  

“ANLAŞMA SAĞLANANA KADAR GREV DEVAM EDECEK” 

Başkan Giral, grevin bitiş tarihinin anlaşmanın sağlanacağı tarih olacağını aktararak, “Cuma günü sabah 5’te eylemimiz başlıyor. Anlaşma ortamı sağlanana kadar da grevimiz devam edecek. Bu 2 gün de olur, 10 gün de olur, 1 ay da olur, 2 ay da olur” ifadelerini kullandı.