GÜNDEME BAKIŞ - Koronavirüs nedeniyle tehlikeye düşen İzmir Marble Fuarı ile ilgili Genişletilmiş Danışma Kurulu toplantısı İzmir’deki Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşen toplantıda İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, TÜMMER (Türkiye Mermer Doğaltaş Ve Makinaları Üreticileri Birliği) Başkanı İbrahim Alimoğlu, İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) Başkanı Aydın Dinçer, EMİB (Ege Maden İhracatçıları Birliği) Başkanı Mevlüt Kaya ve sektör temsilcileri yer aldı.

15 MART’I BEKLEYELİM!
Toplantıda üç fikir öne çıktı. Fuarın bu yıl yapılmaması, Haziran ayına ertelenmesi ya da mevcut tarih olan 1-4 Nisan tarihlerinde gerçekleşmesi seçenekleri tartışıldı. Zirvede konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Alacağımız kararın farklı farklı boyutları var. Şu an için Türkiye’de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Sağlık Bakanlığı’nın da yapmış olduğu bir açıklama yok. Aynı şekilde Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama gelmedi. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da İZFAŞ olarak fuarı sadece ticari gerekçelerle ertelememiz söz konusu değil. Kararın bir de prestij tarafı var. Yetkili arkadaşlarla konuştum. Konuyu karara bağlamak için en geç 15 Mart’a kadar süremiz var. Bu süreci değerlendirmekten yanayım. En geç 15 Mart’ta yeniden toplanıp konuyu karara bağlamak doğru olacaktır” dedi.

SEKTÖR NE DERSE O!
Başkan Soyer’in toplantıdan ayrılmasının ardından konuyla ilgili değerlendirmeler devam etti. İZFAŞ Genel Müdürü Alıcı’nın “Başkanımızın dediği gibi önümüzdeki süreci bekleyelim. Temennimiz fuarı mevcut tarih olan 1-4 Nisan’da açmak olsun” deyince İMİB Başkanı Dinçer ve EMİB Başkanı Kaya söz aldı. İki başkan, “Salondaki genel hava fuarın ertelenmesinden yana. Biz haziran ayının ikinci yarısı üzerinde duruyoruz. Ancak İZFAŞ’ın fuarı mevcut tarihinde yapma tavrına karşı çıkarız. Bu fuar İZFAŞ’ın olduğu kadar doğaltaş sektörünün fuarıdır. Sonuçta buraya para yatıracak olan, fuarın kötü geçmesi halinde ekonomik faturayı üstlenecek olan sektördür. Fuarın katılımcılarıyla bir anket yapılır, karara uyulur” dedi. Bunun üzerine konuyu tatlıya bağlayan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise “Biz olaya ticari bir yaklaşım içinde değiliz. Sektör ne derse o olacak” diye konuştu.