GÜNDEME BAKIŞ – Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanması ardından yaşanacaklar 2009’da Çiği, 2012’de ise Dikili Belediyeleri’nde yaşanan başkanvekili seçimlerini akla getirdi.

ENSARİ BULUT VEFAT ETMESİYLE...
2009’da Çiğli Belediye Başkanı seçilen Ensari Bulut, yaklaşık 7 ay sonra yakalandığı kanser hastalığına yenik düştü. Bulut’un vefatının ardından mecliste başkanvekilliği seçimi yapıldı. Dönemin CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu ve yine dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun girişimiyle partinin adayı meclis üyesi Şeref Bektaş oldu.

SEÇİM GÜNÜ…
Seçim günü aynı zamanda Başkan Yardımcısı olan CHP’li Metin Solak başkan adayı olduğunu açıkladı. AK Parti’nin adayı ise dönemin Grup Başkanvekili Sıddık Soysal oldu.

SON TURDA KAZANDI
İlk tur için yapılan oylamada CHP’li Şeref Bektaş 13, AK Parti'li Sıddık Soysal 11, CHP’li diğer aday Metin Solak 5 oy alırken, 2 oy da boş kullanıldı. İlk turda gereken 3'te 2'lik çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura geçildi. İkinci tur oylama öncesi fenalaşan CHP meclis üyesi Muhlis Yıldırım hastaneye kaldırıldı, gecikmeli de olsa ikinci tur oylamaya katıldı. İkinci tur oylamada seçimi kazanmak için gereken, 3'te 2'lik çoğunluğa adaylar ulaşamadı. Bu turda Bektaş 12, Soysal 11, Solak 7 oy alırken, 1 oy boş çıktı. AK Parti adayı Sıddık Soysal, son oylama öncesi adaylıktan çekildiğini açıkladı. Üçüncü tura, CHP adayları Şeref Bektaş ve Metin Solak katıldı. AK Parti'li üyelerin desteğini alan Metin Solak, 31 oyun 16'sını alarak Çiğli Belediyesi'nin yeni Başkanı oldu, Bektaş 14 oyda kalırken 1 oy da boş çıktı. Bu sonuçla birlikte Solak, belediye başkanı seçilmiş oldu.

İHANET EDENİN ÖNÜ ALINMAZ!
Dönemin CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, “Hayatta iki şeyin önü alınamaz. Birincisi, intihara kalkışan bombacının önü alınamaz. İkincisi ihanete karar vermiş politikacının önü alınamaz. AKP oylarıyla seçilen Metin Solak ve ona destek veren bazı CHP'li meclis üyeleri, partimize ihanet etmiştir. Grup kararına uymayarak partisine ihanet etti. AKP'nin oyları ile o koltukta oturmayı içine sindiriyorsa, kendisini vicdanı ile başbaşa bırakıyorum. Mesele başkan olmak değil, dürüst bir siyasi duruş sergileyebilmektir. Böyle bir süreç İzmir siyasi tarihinde ilk kez yaşandı” açıklamasında bulunmuştu.

ÖZGÜVEN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI YERİNE ALTIPARMAK SEÇİLDİ
2012 yılında ihaleye fesat karıştığı gerekçesiyle verilen 8 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İçişleri Bakanlığı tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılmıştı.  Bunun üzerine mecliste seçim yapılmıştı. Seçim öncesinde CHP grubunun adayı olarak Yusuf Altıparmak belirlemişti. AK Parti Behsat Örs'ü, MHP ise Ahmet Çamer'i aday çıkarmıştı. Seçim  üçüncü turda salt çoğunluk aranmıştı. Altıparmak 7, Örs 3, Çamer 1 oy aldı. Altıparmak salt çoğunlukla başkan vekili seçilmişti.