GÜNDEME BAKIŞ-Belediye İş Sendikası Menemen Belediyesi’ne bağlı Meta-Su ve Menaş şirketlerinde 660 işçinin işbaşı yaptırılmamasıyla ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, siyasi çekişmelerin faturasının belediye işçilerine kesildiği belirtilirken yapılan uygulamanın hukuksuz bir uygulama olduğu vurgulandı.   

Yapılan açıklama şu şekilde :

İŞÇİLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN
“Menemen Belediyesi Başkan Vekili Sayın Aydın Pehlivan, Belediye Meclisi’nde şirket yetkilerini alamadığı gerekçesiyle, Meta-Su ve Menaş’ta çalışan 660 emekçiyi, hukuk dışı bir şekilde günlerdir işbaşı yaptırmamıştır. Hem kimse emekçiler üzerinden siyaset yapmasın. Hiç kimse bizleri, kendi siyasetine alet etmesin. Bizler, siyasi partiler arasında yaşanan siyasi tartışmaların, gerilimlerin tarafı değiliz. Bizler, bu sürecin ne savcısı ne de hakimiyiz. Aksine biz emekçiler, siyasi partiler arasındaki çekişmelerin mağduruyuz.

PEHLİVAN’A SESLENDİLDİ
Menemen Belediyesi Başkan Vekili Sayın aydın Pehlivan’a soruyoruz:
Emekçilerin hiçbir etkisinin, sorumluluğunun olmadığı bu sürecin faturasını hangi mantıkla, hangi akılla biz belediye emekçilerine kesiyorsunuz? Neden hukuk dışı bir şekilde belediye emekçilerine iş vermiyorsunuz? Belediye emekçileri olarak, Covid salgınıyla, deprem ve sel afetleriyle boğuştuğu bu zamanda, iş vermeyerek bizleri açlık ve yoksulluk gibi bir insani bir afete, bir felakete mahkum etmeye ne hakkınız var? Bu yaptığınız ne hukukidir ne de insanidir.
Biz emekçiler hiçbir kusurumuz olmamasına rağmen hukuk dışı bir şekilde iş verilmediği, haksızlığa ve hukuksuzluğa uğradığımız için kızgınız. Biz emekçiler, yarınlarımızın nasıl olacağını bilmemenin verdiği belirsizlikle, ailelerimizi nasıl geçindirip borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi bilmemenin endişesiyle öfkeliyiz. Biz emekçilere, emeğiyle alınteriyle geçinenlere, bu zulmü bu acıyı bu sıkıntıyı yaşatmanın hiç kimsenin hakkı yok.

EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
Menemen Belediyesi Başkan Vekili Sayın Aydın Pehlivan’a talebimiz açık ve nettir. Belediye emekçilerini işlerini derhal geri verin.
Hiçbir yasal dayanağı olmadan ‘660 emekçiye iş vermiyorum’ diyemezsiniz. Bizler çalışmadan, alınteri dökmeden ücret almak istemiyoruz. Bizlere işbaşı yaptırmak yasal sorumluluğunuz. Biz emekçiler uğradığımız haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında duyduğumuz öfkeye rağmen büyük bir olgunluk ve sabırla sorunun çözülmesini bekliyoruz. Günledir gerilimi artırmadan, taşkınlık yapmadan sadece işimize, ekmeğimize sahip çıkıyoruz.

RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER
Süreci bu hale getirenlere çağrımızdır: Sizler de biz emekçiler kadar olgun olun. Sizler de biz emekçiler kadar ayrıştırıcı değil; uzlaştırıcı, kindar değil; hakkaniyetli olun. Sizler de biz emekçiler kadar Menemen halkını düşünün. Siyasi tartışmalarla, gerilimlerle ateşe benzini döküp biz emekçileri açlıkla terbiye edip bizleri kışkırtmaya kalkışmayın.
Unutmayın, biz emekçilerin de sabrının bir sınırı var. Bizim sabrımızı daha fazla zorlamayın. Rüzgar ekenin fırtına biçeceğini unutmadan; bu hukuksuzluğu, adaletsizliği elbirliği ile giderin. Aksi takdirde yaşanacak olumsuzlukların sorumlusu biz emekçiler değil, bu siyasi krizden beslenip bizleri açlığa ve yoksulluğa mahkum edenler olacaktır.”

NE OLMUŞTU?
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, maaşların ödenmemesinin nedeninin Meta-Su ve Menaş şirketlerinin yönetim kurulu başkanı Deniz Karakurt’un, şirket yetkilerini belediyeye devretmemesi olduğunu iddia etmişti. Yetkilerin devredilmemesinin ardından işçiler 2 Şubat günü şantiyeye alınmamışlardı. Pehlivan ardından işçilerle yaptığı konuşmada, Meta-Su ile belediye arasında bir protokol olmadığını hatırlatmış ve belediyeye bağlı bir şirket olmadığını söylemişti. Pehlivan bu nedenle işçilere kanuni olarak belediyeden maaş yatıramayacağını ifade etmişti.