Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan aralarında çocukların da bulunduğu kalabalık, 'Çocuğa istismarına sessiz kalma, suça ortak olma', 'Minik bedenime, yüreğime dokunma', 'Çocuk istismarına sessiz kalma', 'Bir çocuğun çıkaramadığı ses olmalıyız', 'Vatanı korumak çocukları korumakla başlar' yazılı dövizler taşıdı. 35 sivil toplum kuruluşu adına ortak basın açıklamasını Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Menemen Şube Başkanı Elif Orhan okudu. Orhan, şunları söyledi:

"Ülkemizde son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen ve kaygılarımızın günden güne arttığı konulardan biri hiç kuşkusuz çocuk istismarıdır. Çocuk istismarı, bir çocuğa yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılması anlamına gelir. Her türlü risklere karşı savunmasız durumda bulunan çocukların korunması, sağlıklı olarak büyümeleri, kız ve erkek ayrımı yapılmadan eğitim almaları günümüz toplumlarının en önemli sorunlarından biri olmuştur. Bu risklerden biri olan çocuk istismarı çocuklara yönelik bir yetişkin, grup, toplum veya başka bir çocuk tarafından, bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyecek kasıtlı bir davranış bir uygulama olarak tanımlanmakta. Çocuğa yapılan istismar; çocuklardaki ruhsal, zihinsel ve bedensel hastalıkların ve ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmakta. İstismara uğrayan çocuklar genellikle korkutulur ve sindirilir. Bundan dolayı birçok çocuk sesini çıkarmaz ve yaşadıklarını gizler. Bu nedenle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın çıkaramadığı ses olmak bütün insanlığın ortak görevi olmalı."

'CAYDIRICI HUKUKSAL TEDBİRLER ALINMALI'
Son yıllarda kadına, çocuğa ve hayvanlara yönelik şiddet ve istismar olaylarından artış olduğunu vurgulayan Orhan, "Devletin çocukları kadınları korumakla görevli olduğu kurumlarda dahi bu olayların meydana gelmesi, 'bir kereden bir şey olmaz' mantığının ürünüdür. Yakın zamanda ülkemizde yaşanan bu tür olaylarda istismarcıların nerede ise ödüllendirildiği, tutuksuz yargılanarak aramıza tekrar döndüklerinin de hep birlikte şahidiyiz. Bizleri yönetenler acil olarak kadınları, çocukları ve diğer canlıları koruyacak caydırıcı hukuksal tedbirleri almak zorundadır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 'çocuk istismarı ve kadına şiddetin' önlenmesi için caydırıcı tedbirlerin alınması için gün boyu imza toplandı. Toplanan 3 bin imzanın TBMM'ye gönderileceği bildirildi.