Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Menemen Belediyesi 2022 yılı Ocak Ayı ilk meclis toplantısı Başkan Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda İhsan Perçin, Hasan Ünal, Selahattin Yeşilkaya Denetim Komisyonuna üyeliğine 1 yıl için seçildi.  

AKBULUT,: “AYNI KİŞİYE 2 KERE YER VERİLDİ” 

Başkan Aydın Pehlivan, 2020 Sayıştay Raporlarına yönelik meclis üyelerini bilgilendirdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, raporların Menemen Belediyesi eski Başkanı Serdar Aksoy’un dönemini kapsadığını ancak raporlarda yer alan bulguların devam ettiğini savunarak, “2020 yılı Sayıştay raporu elimize ulaştı, teşekkür ederiz, inceldik. 2020 yılı sizden önceki dönemi kapsıyor. Tabi devam eden sıkıntılar var geçmişten gelen. Memur olarak 429 personel gözüküyor, çalıştırabileceğimiz işçi sayısı belli ama belediye kadroları şişmiş durumdaydı, şu an daha şişmiş hale geldi. Meta-Su’dan personel hizmeti alıyoruz, bunla ilgili ciddi sıkıntılar var. Sizin bu konuda belli öneriler almanız gerekecek, fazla personelimiz var, almaya devam ediyoruz, belediye maaş ödemelerinde sıkıntıya girecek. Doğrudan teminle ilgili bazı maddeler var. Birçok iş doğrudan temin limitinin altında kalmak için dilimlere ayrılmış. Geçmiş yönetim zamanında ancak birtakım ödemeleri de sizin yaptığınızı biliyoruz yani aynı sıkıntılar devam ediyor. Pazar yeri için istenen, yer tahsisi ücretinin encümence değil meclisçe karar verilmesi, aynı kişiye 2 defa yer verilmesi, gibi noktalar var. Şu an ne yaptınız bilmiyoruz. Borçlanma sınırının yanlış hesaplanması var, borçlanma yetkisi veren arkadaşlara bunu özellikle söylüyorum. Teslim aldığınız dönemdeki borçlarla ilgili sunum yapmıştınız, Sayıştay 273 milyon 002 bin tespit yaptı, nasıl 700 – 500 dediniz anlamış değiliz” çıkışında bulundu.  

DEMİRCİOĞLU: "VARSA DELİL PAYLAŞIN"

İYİ Partili Akbulut’a yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “2020’ye atfederken ‘sanıyorum sizin döneminizde de’ diyerek ithamda bulundu, bildiği bir şeyler varsa kamuoyuyla paylaşmasını rica ediyorum, İnsanları zan altında bırakıyor, varsa delilleri paylaşsın” dedi.  

PEHLİVAN: “BAŞARIYI ÖLÇÜLEBİLEN DEĞERLERLE BELİRLİYORUZ” 

Başkan Aydın Pehlivan ise konuya yönelik yaptığı açıklamada, “Bunlarla ilgili tedbirler konusunda tüm bürokratlarımızla süreçleri takip ediyoruz, düzeltmek yönünde el birliğiyle çalışıyoruz. Başarının gelip gelmediğini ölçülebilir değerlerle belirliyoruz, bunları da sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.  

PLANLAR ŞUBAT AYINA KALDI 

Menemen’in bütünü kapsayan 1/1000’lik planlar gündemde bırakıldı. Bu ay içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yapılacak olan görüşmenin ardından Şubat ayı meclis gündemine alınacağı kaydedildi.  

DEMİRCİOĞLU, “SANIRIM SOKAKTA GEZMİYORSUNUZ” 

Millet İttifakı Grubu, ihalelerin canlı yayınlanması ve ihale sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik önerge verdi. Verilen önergeye ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Pazar yeri tezgahlar, dükkanlarla alakalı sanırım Deniz Hanım sokakta pek gezmiyor. Sadece Deniz Hanım özelinde değil önergeyi veren tüm meclis üyeleri için söylüyorum. Billboardlarda ihaleyle ilgili duyurular yapıldı, sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapıldı, videolar hala sosyal medya hesaplarında var. Pazar yeriyle alakalı zaten bizden önce belirlenmiş listeler vardı, süreç yürüdü, Sayın Aydın Pehlivan, pazarcılar konusunda ne kadar hassasiyet gösterdiğinizi biliyorum. Bunun için de size teşekkür ederim” dedi.  

KARAKURT, “ŞEFFAF BELEDİYECİLİK İSTİYORUZ” 

AK Partili Demircioğlu’na yanıt veren CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, “Önergemiz ihalenin yapılacağını gizlendiği yönünde değil, usulüne uygun yapıldığına da eminiz, biz sonucunu soruyoruz. Sokakta, pazarcılar arasında bu konuşuluyor, biz şeffaf bir belediyecilik istiyoruz. Türkiye’de şu anda pek çok belediye ihaleleri canlı yayınlıyor, biz de bunun Menemen’de olmasını özlemle bekliyoruz. Kimler almış, ne kadar süre için almış, bunları görelim şaibeler ortadan kalksın. Bunun bir sakıncası olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.  

İNANLI, “GELİP TAKİP ETSEYDİNİZ” 

CHP’li Karakurt’un ardından konuşan MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı, “Bu konuyla ilgili keşke süreç devam ederken ilgili olsaydınız, Pazar sürecinin ne kadar sıkıntılı olduğunu biliyordunuz ama arayıp, sormadınız. Ben bu konuları görüşmek üzere her zaman beklerim. Fiyat belirlenmesi konusunda da; başkanımızın önderliğinde, odalarımız, pazarcılarımızın üye oldukları derneklerle istişare edilerek ortak kararlar alındı. Büyük sıkıntı da yaşamadık. Bırakın 2 tezgahı biz birer tezgahı verirken zorlandık. Öyle listeler yapılmış ki, o listedekilere tezgah sayıları yetmiyordu, kimseye 2 tezgah verilmedi, ücretler istişareyle belirlendi. Pazar yerimiz açıldı, keşke açılışında da birlikte olsaydık. Vatandaşımız da pazarcımız da huzurlu şekilde pazar yerinde faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Dükkân ihaleleri tamamen açık yapıldı. Çok sayıda kişi katıldı, açık artırma suretiyle satışlar yapıldı. İhalelerin kesinleşme süreci de var. Gayet şeffaf ve Kültür Merkezinde yaptık, tüm katılımcılar içeri alındı, yayınlanma konusu düşünülebilir, ama dediğimiz gibi sizler de gelip takip edebilirdiniz” açıklamasında bulundu.  

PEHLİVAN, “ÖNERGE DEĞİL TEŞEKKÜR BEKLİYORDUK” 

Tartışmaların ardından konuşan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Süreçte Bahadır Beyin ciddi katkıları var, biz de tüm bürokratlarımıza destek olmaya çalıştık. Herkesin huzurunda da kendisine teşekkür ediyorum. Pazar yerlerinin pazarcımızla, vatandaşımızla buluşturulması çok zor süreçlerdi. Bu süreçleri 3 yıl boyunca hepimiz yaşadık. Binanın tamamlanamaması söz konusuydu. Çok şükür pazarcımızla da bir sorun yaşamadan, binamızı da bitirmek suretiyle pazarcılarımızla vatandaşımızı buluşturduk. Ben gece saat 2 buçukta belediyeden çıktım, sabah Pazar yerinde esnafımızla buluştuk. Orada yüzde 98 başarı gördüm. Bunu ben sadece arkadaşlarımıza değil sizlere de mal ediyorum. Pazarcı esnaf ve derneklerimizle 30’un üzerinde görüşmemiz gerçekleşmişti. SPK onaylı bir firmadan görüş aldık. Dükkanlarımız için Menemen’deki tüm billboardları kullandık. Sizlerin hepsi Kültür Merkezinde yapılan ihaleye gelip görüş bildirilebilirsiniz. Canlı yayınlanması konusunda mutlaka istişare edelim, hukukçu arkadaşlar da incelensin. Herhangi bir sorun yoksa yayınlamasında sıkıntı yok. İhale canlı yayınlamasa da video kaydı aldık, bu videolar sizlerle de paylaşılabilir. Tüm bilgileri sizlere imza karşılığı teslim ederiz. Biz önergeden çok teşekkür bekliyorduk, dükkanların ciddi oranla kiralanmasından dolayı. Oradaki her dükkan verilen oranın 3-4 katına çıktı” dedi.  

YILMAZ, “MAHKEMELER DE ENDİŞELERİMİZİ TAŞIYOR” 

CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, dilek ve temennilerde söz alarak birtakım eleştirilerde bulunarak, “Seyrek’teki arazilere yönelik mahkeme süreçleri devam ediyor, endişelerimizin mahkemeler tarafından paylaşıldığını gördük, bundan memnuniyet duyduk. Devlet hastanesinin kavşağındaki inşaata emsallerinden çok yüksek ruhsat verilmiş, bunla ilgili açıklama bekliyorum. Meta-Su personeli telefonlarına mesaj gelmiş, girdi çıktı yapıldığı yönünde, bu işleme neden gerek duyuldu? Sendikayla yapılan toplu iş görüşmelerinde durum ne aşamada” sorularını yöneltti.  

DEMİRCİOĞLU, “BÜYÜKŞEHİR DUBA İNDİRME – KALDIRMA İHALESİ YAPIYOR” 

CHP’li Yılmaz’ın sorularına yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Pazar yerindeki balıkçılar için çok modern dükkanlar yapıldı, projede dükkânların önüne mazgallar da yapıldı ancak dükkanlar projede olan yerden farklı bir tarafa konulunca böyle su birikmesi gibi bir problem oluştu, şimdi orada da mazgal yapılıyor, önümüzdeki Pazar da kullanılacak. AK Parti duble yolları yapan bir iktidar, dünyada benzin fiyatları yükseliyor. İşverenlerin üzerinde yük olmasın diye vergileri çeken bu hükümet. Büyükşehir Belediye Başkanımız CHP’li… Ben Tunç Başkanın bir önerisini izletmek istiyorum” dedi. Başkan Soyer’in trafiğe yönelik yaptığı konuşmadan bir kesiti meclise izlettiren Demircioğlu, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı trafik sorununu çözmenin yolu trafikteki araç sayısını azaltmak, başka yolu yok’ diyor. 3yıla yakın süredir Büyükşehir’de görev yapıyoruz, İzmir’de hangi yollar yapıldı, sadece Altınyol’da bir düzenleme yapıldı orada da dubalar konuluyor, dubalarla ilgili duba kaldırma - indirme ihalesi yapıldı. Bu şekilde İzmir trafiğini rahatlatmaya çalışacağız. Yapılmaz şeyleri yapan bir hükümeti eleştirirken vicdanlı olacağız. Pandemi yaşandı, ‘ölüyoruz bitiyoruz’ yapmayın, Avrupa’yı görüyoruz. Kendi aşımızı ürettik, bunun öncesinde üretilen Biontec’i üreten bilim insanlarımız da Türk. Ülkemizdeki sağlık sistemi muhteşem şekilde işlemiş, biz canlarımızı devlete emanet etmişiz, devlet de emanetine sahip çıkmış, hastaneye gitmişiz ücretlerimiz testlerimiz yapılmış. Tedavilerimiz ücretsiz yapılmış. Karadeniz’de doğalgaz arıyoruz, ‘neden aranıyor’ diye isyan ediliyor, 2023’te Türkiye’nin kendi enerjisini kendi ürettiğini göreceğiz. Yaşadığımız uluslararası sıkıntıları biliyoruz, güçlü olmamızı istemiyorlar” açıklamasında bulundu.  

“KENDİ PARTİ İÇİ SORUNLARINIZI ÇÖZÜN” 

AK Partili Demircioğlu, “Biz bu meclisin başında denetim komisyonuna üye seçtik, Cumhur İttifakında bütün meclis üyeleri CHP’li İhsan Perçin’in yazıyor, siz bağımsız meclis üyesinin ismini yazmaya eriniyorsunuz. Nasıl sayılar bu kadar farklı çıkıyor. Ben bunu kanıtlayamam ama Deniz Hanım hala çıkıp ‘satın alınan seçim’ diyor, bunu kanıtlasın. Bütün meclis üyeleri hizmet etmeye çalışıyor siz hala o günlerdesiniz, sokağa inip seçim yapacağız, oy kullanacağız falan… Siz daha kendi partinizin içimdeki sorunları çözemiyorsunuz, siz gelmiş bizim partimizle uğraşıyorsunuz. Facebook’tan ucuz kahramanlıkla peşinde olmayın. Yollar Büyükşehir’in sorumluluğunda biz mi yapacağız yolları, trafik sıkışır, çünkü yol yok ki yoları yapmazsanız trafik sıkışır. İZBETON asfalt üretemiyor. İhaleler için teşekkür edin, 7 milyonun üzerinde para kazandırılmış bu belediyeye, bu para belediyenin kasasına girdi 15 dükkan 36 aylık ihale yapıldı, peşin 7 milyonun üzerinde para kazanıldı. Ben hepinizi hoşgörüye davet ediyorum” dedi.  

PEHLİVAN, “MENEMEN’E KATKI SAĞLAYACAK TEK KONU KONUŞMADINIZ” 

AK Partili Meclis Üyesi Hanifi Can’ın, CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz’a “Villaları ne kadara satıyorsun, eskiden 1 milyon 3 bine satıyordun şimdi 2 milyonun üzerinde satıyorsun” sözleri üzerine mecliste hararetli tartışma yaşandı. Meclis üyelerinin birbirine “Senin araban kaç para” diye soruları üzerine tartışmanın arasına giren Başkan Pehlivan, “Herkes özgürce fikirlerini ifade edebilirler. Bugün Menemen’e katkı sağlayacak tek konu konuşmadınız bunun için sizi tebrik ederim. Burada ülke genel ekonomisini, hükümeti eleştiriyorsunuz, arkadaşlarımız da kalkıp cevap veriyor. Burada zaman çalıyorsunuz. Genel tavrımız herkes biliyor, ben hiçbir arkadaşımızın kalbini kırayım düşüncesinde bir insan değilim. Lisanı münasiple kalksın ifade etsin herkes düşündüklerini, lütfen Menemen kamuoyu bizi takip ediyor, hepimiz birbirimizin yüzüne bakıyoruz” uyarında bulundu.  

“DELİKLİ KURUŞA TENEZZÜL ETMEM” 

CHP’li Ali Yılmaz’ın sorularına yanıt veren Pehlivan, “Temcit pilavı gibi Ali arkadaşımız bu konuyu ısıtıp ısıtıp önümüze getiriyor. Biz bürokratlarımızla görüştük, kendileri kavşaktaki yapıda imara aykırı herhangi bir durumun olmadığını tarafımıza bildirdiler. Kış için personelimize kıyafet ve koruyucu elbise siparişlerimizi geçtik. Sorduğunuz inşaat alanı için, sizin yönetimde olduğunuz dönemde 9 yıllığına bir beyefendiye kiralanmış. Bu beyefendi de yasayı ihlal etmeyecek şekilde orada inşaatını yapıyor, kendisiyle görüşün çünkü o alanın kullanım hakkını kendisine 9 yıllığına siz teslim ettiniz, tüm yeşil alanlarda olduğu gibi! Biz belediyeyi borç trafiğiyle, yasallaşmış, ciddi borç yüküyle devraldık. 3 ana başlık altında bir alacak modeli gördüm ben burada hayatımda ilk defa; biri kesinleşmiş, muhasebeselleşmiş, faturaları kesilmiş borçlar, ikincisi; 2020 yılında bütçe ilk 4 ay içinde eksi 98 milyon liraya ulaştırılmış, bütçe fazlalığından dolayı 2021 yılına bırakılmış muhasebeselleştirilmemiş 40 milyonun üzerinde borç, üçüncüsü de ortada hiçbir evrakı olmayan bir borç söz konusu. Biz resmi borçlar için ödemeler gerçekleştirdik. Menemen halkı beni biliyor, tanıyor. Biz Menemen halkımızın delikli kuruşuna tenezzül edecek şahsiyette değiliz. Aydın Pehlivan’la ilgili ‘Ben onunla görüştüm, ettim’ gibi bir şey duyamayacaksınız. Sorularınızda adı geçen alacaklıya 40 ve 50 bin TL ödeme yapılmış bizim dönemimizde, bu arkadaşımızın 1 milyonun üzerinde regalleştirilmemiş alacağı var, ben bu alacağı ödeyemem, 299 bin kusur sizin tarafınızdan ödeme yapılmış; biz geldikten sonra da 90 bin lira ödeme yapılmış. Ben sosyal medyada bana hakaret eden, iftira atan hiçbir arkadaşı bu konuyla ilgili dava etmedim. Nefsimiz var, sınırlarımız nereye adar dayanacak bilmiyorum ama dayanabileceğim noktaya kadar dayanacağım. Benim ne kadar naif olduğumu bütün arkadaşlarımız bilir. Ben Rabbime havale ediyorum iftira ve hadsizliğin tamamını” dedi.  

“SENEYİ EKSİ 20’LERDE KAPATACAĞIZ” 

Belediye bünyesinde bin 816 personelin görev yaptığını kaydeden Pehlivan, “Bu kadroların kısmi olarak fazla olduğunu biliyoruz ama onlara alanlar açacağız. Ormanımızın tahsisini aldık, buralarda etkinlik alanları yaratacağız. Personelimizle ilgili bütçe fazlalığı vermemesiyle ilgili 2020 yılında eksi 93 milyon lirayla ilerledik, buna ilaveten 40 milyon küsur faturası kesilmiş takip eden yıla bırakılmış borcumuz bir de hiç faturası kesilmemiş 43 milyon küsur borcumuz vardı. Çok ciddi bütçe açığıyla ilerlenmişti ama bu sene eksi 20’lerde gibi seneyi kapatacağız, eksi 160 milyon liradan eksi 20 milyona düşürülmüş bir bütçe açığı var, bence ciddi bir başarı” ifadelerini kullandı