GÜNDEME BAKIŞ  - (Özel Haber) Menemen’de 20 yıl belediye başkanlığı yapan Tahir Şahir’e ait, Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde faaliyetlerini sürdüren akaryakıt istasyonu ile ilgili flaş bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

BİR BÖLÜMÜ KAÇAK OLDUĞU GEREKÇESİYLE MÜHÜRLENDİ
Geçtiğimiz yılın nisan ayında Menemen Belediyesi, eski Başkan Şahin’e ait benzin istasyonun bir bölümün kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlemişti. Ancak istasyon faaliyetlerine devam etmişti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN YAZI GELDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, CİMER’e yapılan şikayet çerçevesinde Şahin’e ait benzin istasyonunda geçtiğimiz ocak ayında denetim yaptı. Denetimde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alınması gereken ruhsatın kayıtlarda görülmediği belirlendi.

RUHSATI İLÇE BELEDİYESİ VERMİŞ
İddiaya göre; yapılan araştırmada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vermesi gereken ruhsatı 2004 yılında Menemen Belediyesi tarafından verdiği ortaya çıktı. Bu yüzden de istenilen diğer evrakların da eksik olduğu belirlendi. Menemen Belediyesi kayıtlarınca ayrıca akaryakıt istasyonuna ait karayolları geçiş izin belgesi bulunamadı. Bu durum da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bildirildi.

MENEMEN BELEDİYESİ’NİN TESPİTLERİ!
Menemen Belediyesi, akaryakıt istasyonu ile ilgili şu tespitleri yaptı:

1.“Tesisin yürürlükte bulunan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında görüleceği üzere güneyi yaya yolu olarak planlanmışken, söz konusu sokaktan Akaryakıt Tesisine giriş-çıkış sağlanmaktadır. Bu durum tesisin giriş-çıkışı açısından trafik güvenliğini tehlikeye atan bir durum olup, bu hususta yetki istisnaları içerisinde olsun olmasın, Belediyelerce düzenlenen Geçiş Yolu İzin Belgesinin dayanağı olan Karayolları Kenarında Yapılacak Tesisler Hakkında yönetmelik Eki hükümlere aykırı giriş-çıkış yapıldığı ortadadır.

2.Diğer taraftan İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki Akaryakıt Tesislerine 2. Sınıf GSM Ruhsat düzenleme yetkisine sahip olan iklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı Ruhsat Denetim Şube Müdürlüğü de ruhsat verme/güncelleme/her türlü devir vb. işlemlerde tesiste tek bir giriş-çıkış olması şartı aramaktadır. Mevcut durumda tesisin ön cephedeki giriş-çıkışına ilave olarak 1408 sokak yönünden de kontrolsüz giriş-çıkışın yapıldığı görülmektedir.

3- Yürürlükteki 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planında da güneydeki yolun Taşıt Yolu tekniği ile çizildiği tespit edilmiştir. Bu sebepten ötürü parselin güney cephesi direkt olarak Kavşak oluşturmaktadır.

4- Parselin mer-i Uygulama imar Planında Akaryakıt ve LPG Tesisi olarak belirlenmiş olmasına karşın, yine aynı tarihte onaylanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planında taşınmaz Küçük Sanayi Alanı olarak planlamıştır. Halbuki; 5393 sayılı Belediye Kanunu Madde 80;  ‘Belediye sınırları ve mücavir alanları içinde, kara yolu ile yolcu taşıma hakkına sahip gerçek ve tüzel kişilerin şehirlerarası otobüs terminali kurmalarına ve işletmeleri ile her türlü akaryakıt ile sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonlarına nazım imar ve uygulama imar planına uygun olmak kaydıyla belediye tarafından izin verilebilir. Akaryakıt istasyonlarına izin verilmesi için nazım imar planında akaryakıt istasyonu olarak gösterilmesi şarttır. Bu istasyonlara çalışma ruhsatı büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi tarafından verilir" ibaresi ile tesisin Akaryakıt Tesisi olarak faaliyet gösterebilmesi için Nazım İmar Planında Akaryakıt Tesisi olarak belirlenmiş olması şartı açıkça belirtilmiştir.

5 - Başka bir husus; taşınmazın tapu yüz ölçümünün 1.039,93 m2 olduğu, ancak Izmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 12.01.2007 tarih ve 01.77 sayılı Meclis Kararı ile onaylanan Akaryakıt/LPG/Servis Istasyonlarının Yer Seçimi ve Imar Planlarında Belirlenmesine ilişkin Uyulacak ilke ve Esaslarda Akaryakıt ve LPG fonksiyonları için minimum 2.500 m2 yüz ölçüm şartı aranmasından ötürü tesisin güncel mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir.

6. Yine aynı ilke ve Esaslara göre parsele bitişik Taşıt Yolu bağlantıları sebebiyle oluşan kavşak noktasından istasyon girişine 40 metre mesafe ve sonrasında da parsel cephesi için 40 metre mesafe şartı bulunmaktadır. Bu duruma göre parsel kavşak noktasında olup, 34 metrelik cephesinin ilgili kritere uymadığı görülmüştür.

RAPORUN SONUÇ BÖLÜMÜ!
Hazırlanan raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Her ne kadar tesise ilişkin imar Planlarının 1985 tarihi onaylı olması, dolayısıyla Akaryakıt ve LPG Tesislerinin belirlenmesine ilişkin yukarıda bahsi geçen mevzuatlardan önce olması sebebiyle mevcut durumda yasal gibi gözükse de: Akaryakıt Tesisleri kentler içerisindeki özel fonksiyonlar olup, bu tesisler birden fazla mevzuat ve teknik kriter ile denetlenmektedir. TS 12820, TS 11939, Binaların Yangından korunması Hakkında Yönetmelik,  Karayolları Kenarında Yapılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik, Büyükşehir Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyeleri'nin kendi ilke kararları ve kriterleri, GSM Ruhsat mevzuatı vb. mevzuatlar, bu tesislerin öncelikli olarak kendi- içerisinde ve çevreye karşı GÜVENLİK açısından risk barındırmamasını esas alarak değerlendirme yapmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere de tesisin mevcut durumda güvenlik kriterlerini sağlamadığı, 1.039,93 m2'lik Alan içerisinde TE 11939 VE TS 12820 standartlarına uygun POMPA, YER ALTI AKARYAKIT TANKI, LPG TANKI, NEFESLIK, DOLUM AĞZI, İTFAİYE ÖNLEMLERİ vb. güvenlik mesafelerini sağlamasının mümkün olmadığı Tesisin imar planlarının revize edilerek, Akaryakıt ve LPG Tesisi için uygun cephe ve alansal büyüklüğü erişilmesinin mümkün olmadığı (Adanın bulunduğu bölgede İmar uygulamalarını tamamlanmış olması sebebiyle ilave alan edinilemeyeceği, cephesinin büyütülmesinin mümkün olmadığı) Dolayısıyla tesisin itfaiye Raporu, TS Hizmet Yeterlilik Belgesi vb. 2. Sınıf GSM Ruhsatına esas belgeleri alamayacak olması ve açıklanan KAVŞAK MESAFESİ, CEPHE UZUNLUĞU, YÜZÖLÇÜM VB. teknik kriterleri sağlayamayacak olması sebebiyle tesisin yasal olarak faaliyetlerini sürdürebilmesinin (Tüm kurum/kuruluşlarının izinlerinin alınarak GSM ruhsatının alınması kapsamında) mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır”

YASA NEYİ EMREDİYORSA O YAPILACAK
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bazı yazışmalarımız oldu. Büyükşehir Belediyesi burada inceleme yaptı. Önemli eksiklikler var. Yasalar, mevzuat açık. Yasalar kimseye ayrıcalık tanımaz! Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Yasa, mevzuat neyi emrediyorsa biz de onu yapacağız” dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; İzmir Büyükşehir ve Menemen Belediyesi’nde konuyla ilgili yazışmalar tamamlandı. Akaryakıt istasyonuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı’nın vereceği karar bekleniyor. Büyükşehir istasyonu ya mühürleyecek ve eksiklerin giderilmesini isteyecek. Ya da yıkımı yönünde karar verecek.