Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy görevde geçirdiği 1 yılda yapılan çalışmaları Tepe Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Kovid-19 salgını kapsamında alınan önlemlerle gerçekleşen toplantıda Aksoy, “Menemen büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu ilçelerden biridir. Karşıyaka büyüme sınırına dayandı. Menemen ve Torbalı ilçesinin nüfusu hızla artmaktadır. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren Menemen’in üzerindeki ölü toprağının atılması için mücadele ettik. Bunca projeyi 14 ayda gerçekleştirdik. Çalıştığınız için elbette eleştirileceksiniz. Biz bu eleştirilere cevap vereceğiz. Doğru yolu bulmak için eleştiriler değerlidir” dedi.

“315 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK. 58 MİLYONLUK FATURAYI YARGIYA TAŞIDIK”
Belediyeyi teslim aldığında Ankara’dan müfettiş getirdiğini belirten Aksoy, belediyeye ait olmayan yerlere yapılan işlerin faturasının belediyeye kesildiğini öne sürdü. 58 milyonluk faturayı yargıya taşıdığını ifade eden Aksoy “Belediyeyi devraldığımızda müfettiş getirdik. Menemen Belediyesi’nin fotoğrafını çekmesini istedik. 1 ay süre verdik. Üç ayda 67 milyonluk fatura kesildi. Biz birçok faturayı yargıya teslim ettik. Menemen Belediyesi’ne kesilen inşaat faturası var, bu harcama inşaat nereye yapılmış? Menemen Şehir Stadına ve bu stat belediyeye ait değil. Biz teslim aldığımız vakit 315 milyon TL. 58 milyonluk kısmıyla büyük bir soru işareti var. Yargıda mevzu, ne kadarı geri döner, ne kadarı kalkar bilmiyoruz. Bu sırada 30 milyona yakın borcu da ödedik. Bir taraftan yatırımları yaparken bir taraftan borç ödüyoruz. Belediyelerin genel olarak hepsi borcudur, önemli olan bu borca rağmen çevirebilmektir” dedi.

“EMİNE ERDOĞAN ROJEMİZİ DESTEKLEDİ”
Katı atık tesisi kapsamında proje hazırlayarak bakanlığa sunduğunu ifade eden Aksoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın projeye destek verdiğini belirtti. Aksoy, “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi projemizi destekledi. Bizim nüfusumuz 300 binin altında. Fakat bu nüfusun üstündeki il ve ilçelerin bunu projelendirip içeriye vermediği için, biz katı atık projemizi detaylandırıp bakanlığa gittik ve Emine Hanım bize destek oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geri dönüşü de yaptı. Eksiklerimiz tamamlayıp verdik. Sıfır atık projemiz bakanlıkta, bu proje ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Tunç Bey’in bir katkısı olmadı” dedi.

“HEM BORÇ ÖDEDİK HEM YATIRIM YAPTIK”
Hem borç ödeyip hem yatırımlara devam ettiğini belirten Aksoy, “1 yılda Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi, Kadın Danışma Merkezi ve çocuk oyun evi, Doğaköy Anaokulu, Sevgi Yolu, Şiir Sokak, Açık Halk Kütüphanesi, Didem Madak Halk Kütüphanesi, Asarlık ve Yeşilpınar Taziye Evleri, Kasımpaşa Üst Geçidini tamamlayarak, hizmete sunduk. Üretici köylü pazarı, Perşembe pazarı, Özgür Hayvan Barınağı, Kent Müzesi, öğretmenevi içine kreş, Gökpark çocuk oyun evi, Seyrek’te kız öğrenci yurdu ve Tarım lisesinin de yapımı devam etmektedir. Kısa sürede bu saydığım projelerde tamamlanmış ve Menemenli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş olacaktır” dedi. Öte yandan Aksoy yapılacak projelerini de anlatarak “Cumhuriyet Kompleksi, Kamyon Garajı, Garaj projesi, eski garajın yerine yapılacak alışveriş merkezi ve iş kuleleri, Gölpark Macera Parkı, Emiralem Hal Binası, Asarlık Ahmet Kaya Parkı, Kent2 Anaokulu’da yapılacak projelerimiz arasında yer alıyor” dedi.

BİZDEN ÖNCE 1-2 TL’YE KİRALANMIŞ
Göreve gelmelerinin ardından belediye ait gayrimenkullerin komik ücretlere kiralandığını belirten Aksoy, “gayrimenkullerimizi geri aldık. 31 Mart öncesi verilmiş olan gayrimenkulleri geri aldık. Menemenliler çok iyi bildiği Tepe Sosyal Tesisleri bile verilmişti, bunların tamamını geri aldık. Gayrimenkullerimizin tamamını rakamsal olarak güncelleme yaptık. Bir, iki TL’ye kiralanmış, komik rakamlarla kiralanmış gayrimenkullerin kiralarını yeniden güncelledik. 31 Mart öncesinde 100, 120 TL’ye kiralanmış koca dükkanlarımız vardı. Kubilay Kültür Merkezimiz ’in 4.katı dahil. Orası bir basın mensubuna verilmişti 104 TL’ye. Düşünebiliyor musunuz, 500 metre karelik bir alan 104 TL’ye kiraya veriliyor. Şu anda garajın olduğu yerdeki dükkanların en yüksek kira ücreti; 120 TL idi. İşte bu gayrimenkulleri yeniden değerlendirdik. Bugünkü rakamlarla güncelleyip gelirimizi arttırdık” dedi.

İKİ KÜÇÜK HAMLE İLE BELEDİYEYE BÜYÜK ARTI KATTIK

Menemenspor ile belediye ilişkisine vurgu yapan Başkan Aksoy, “bizim bir spor kulübümüz yok. Menemen Belediyesi veya diğer belediyeler bir spor kulübünü şampiyon yapmak için belediye başkanı seçmiyor. Belediye Başkanı halka hizmet etmek için var. Biz Menemen Belediyesi’ne girecek olan parayı ‘git spor kulübüne yatır’ demiyoruz. ‘Menemen Belediyesi’ne yatır’ diyoruz. Belediye hesaplarına yatır, para burada olsun. Daha önceki süreçlerde spor kulübüne giden para artık belediyenin kasasına gidiyor. Buradan, iki küçük hamleyle çok ciddi anlamda Menemen Belediyesi’ne çok büyük artı kattık” dedi.

Menemen’in denize bir sınırı var ama kullanılması söz konusu değil. Bizim yapacağımız sahil şeridine güncelleme yapmak. Burada denize girilmesi mümkün değil. Aynı zamanda Tabiat Varlıkları Koruma ’da burada olduğu için denize girme gibi bir olay yok fakat bir şekilde ahşap ve bungalov evlerden orada bir tesisi bu dönem yapacağız. Halkımız rahatlıkla deniz kenarında hoşça vakit geçirsin.

KADIN ÜRETİCİ PAZARI MÜJDESİ
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy üreticilere özel bir pazar yeri müjdesi de verdi. Aksoy, “bir ay içerisinde üretici pazar yeri açılacak. Köylüler malını hiçbir bedel ödemeden birinci elden burada satabilecek. Ürettiğini ziraat odasından ispatlayacak. Sadece ürettiği malı satacak. Üreticiden tahsis ücreti alınmayacak. Kadınlar ürettiği malları burada satabilecek’ dedi.

BELEDİYENİN DEMİRBAŞ DATASI YOKTU
Önceki döneme ait demirbaş verilerinin bulunmadığını söyleyen Başkan Aksoy, “Önceki dönemden kalan demirbaş verileri yok. Yeşil alanlarla ilgili elimizde bir veri yok. Özüne bakacak olursanız belediye olarak bir hafızamız yok ve data oluşturulmamış. Demirbaşlarımızın tamamına bandrol getirdik, artık biliyoruz. Yeşil alanlarımızın ne olduğunu bilmiyorduk. Bir kısım Milli Emlak’a ait ama üzerinden Menemen Belediyesi’nin amblemi var. Bu verinin olmamasından kaynaklı olarak net olarak bizim yeşil alanımız şudur diyemiyoruz. Bunlar zaten Sayıştay raporlarında var. Kime nasıl kiralanmış, üçüncü şahsa nasıl geçmiş? Bunların tamamını geri aldık. Bu verilerimizde yoktu bunların tamamını geri çıkardık. Kolay bir süreç yaşamadık. Dinamik hizmet vermek istiyoruz. Hızlı hareket ediyoruz. Dışarıdan ciddi bir şekilde hukukçu ve müfettiş desteği alarak bunları gerçekleştiriyoruz” dedi.

MENEMEN OVASI’NDA HİÇBİR İNŞAATA İZİN VERMEYECEĞİZ
İmar affından yararlanan çok sayıda kişinin olduğunu ve bunun ova için risk taşıdığını belirten Başkan Aksoy, “Menemen bir tarım kenti. Bu ovada sadece çay ve muz yetişmiyor. Çanakkale yolu üzerinde sağda solda yer alan bütün tesisler imar affından yararlanmış durumda maalesef. Buralara müdahale etme şansımız söz konusu değil. Türkelli bölgemizde depo alanları vardı. Bu depo alanları ile ilgili 1/1000’lik planlarla 1/5000’lik planlar örtüşmüyordu. Bir tarafta depo alanı olarak geçiyor ama diğer tarafta depo alanı olarak geçmiyor. Biz bunu yeniden değiştirdik, planları örtüştürdük. Menemen Ovası’nda hiçbir inşaata izin vermeyeceğiz” dedi.