Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- CHP’den istifa eden Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Hareketi’nin kurucu kurulunda yer alan Cüneyt Oğuz, Gündeme Bakış’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP İzmir’de bir önceki yönetiminde il başkan yardımcılığı görevi yapan Oğuz, kent siyaseti özelinde ve hareketin hedefleri hakkında değerlendirmede bulundu.   

FİKİRSEL VE İLKESEL ANLAŞMAZLIKLAR VARDI

CHP’den kopuş nedenlerini anlatan Oğuz, “Memleket Hareketi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin içerisinde yeniliği ve değişimi temsil etmekteydi. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde yetişmiş, kuruluş değerlerine ve Altı Ok’a sıkı sıkıya bağlı siyasetçileriz. CHP örgütünün birçok kademesinde görevler yaptık. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nden kopmadık, mevcut yönetim CHP’yi Cumhuriyet Halk Partisi’nden koparttı. Cumhuriyet Halk Partisi olması gereken, kuruluş değerlerine bağlı olduğu ilkelerden uzaklaştı. Biz siyasetin daha ilkeli olarak yapılmasını savunan yapıya sahibiz yani siyaset konjonktüre göre değişmemeli diyoruz. Bu sebepler fikirsel ve ilkesel olarak anlaşmazlıklar oluşturdu” dedi. 

SİYASET HALKA RAĞMEN YAPILMAZ

Oğuz konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Biz burada demokrasiyi savunduk. Demokratik mücadeleye devam etmek için elimizden gelen her şeyi yaptık ve tüzükteki haksızlıklara da karşı çıktık. 2018 Nisan ayında CHP de bir tüzük kurultayı yapıldı. Bu kurultayda Cumhuriyet tarihinin en antidemokratik maddeleri Cumhuriyet Halk Partisi tüzüğüne konuldu. Bu tüzük maddelerine aleyhte oy kullananlar cezalandırıldı diğerleri mükafatlandırıldı.

Ülkemiz büyük bir çukurun İçerisine düşürülmüş, ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete kadar büyük sorunlar oluşmuştur. Vatandaşlarımız bu durumdan kurtulmanın yollarını aramaktadır. Siyasetçilerin bu duruma umut olmasını gerekmektedir. Siyaseti halka rağmen yapamazsınız. Memleketimizde bugün 83 milyon insan içerisinde 1 milyon mutlu nüfus yoktur. Yani herkes huzursuzdur. Siyasetçilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Siyasetçilerde vatandaşın ne beklediğini, sorunlarının sıkıntılarının ne olduğunu, bunların ne şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini tespit ederek, çalışmalar yapmak zorundadır. Bu çözüm önerilerini de vatandaşın önüne koyarak umut olmak zorundalar.

18-19 yıldan beri tek başına ülkeyi yöneten bir hükümet var. Bu hükümetin yorgunluğunu görüyoruz. Yaptığı icraatların toplumu tatmin etmediğini, büyük bir umutsuzluk yarattığını görüyoruz. Bunun karşısında muhalefet partilerinin tercih edilmesi gerekir. Bakıldığında muhalefetin oylarında da ciddi derecede bir artma yoktur. Demek ki burada bir sıkıntı var. 83 milyon nüfusu olan bu coğrafyada insanlar arayış içerisindeler. Sayın Muharrem İnce ve arkadaşlarımızla birlikte 50 tane şehri karış karış gezdik. İnsanların dertlerini dinledik. İnsanların ayağına gidip sorunları yerinde tespit etme yeniliğini siyasete getirdik.”

BU HAREKET PARTİ KURULMAK İÇİN BAŞLAMADI

“Memleket Hareketi başlamasının ardından neden partiden hemen istifa etmediniz?” sorusuna Oğuz, “Memleket Hareketi’ne ilk başta parti kurmaya hedefiyle yola çıkılmadı. Parti içerisinde bir takım durumları beğenmeyen, eksikleri onarmak için yola çıktık. Bir hareket başlatıp, halkın nabzını tuttuk. Yani ülkede bir şeyler yanlış gidiyor, insanlar hükümetten ve muhalefetten memnun değiller. Bizim için çok büyük bir kamuoyu yoklaması oldu. Durum değerlendirmesi sonrası koşulların da bizi zorlamasıyla ayrılmak zorunda kaldık. Tespit edilen sorunların ülkemizin önünü açmak adına Katılımcı olmayan, statükoyu savunan yönetim anlayışıyla çözülemeyeceği kanaati oluştu” cevabını verdi. 

ÖRGÜT GEREĞİNİ YAPTI, ÇIKAN SONUÇ ORTADADIR

Son il Kongresinde CHP İzmir İl Başkanı adayı olduğunu ve kimseye küskünlüğü olmadığını kaydeden Oğuz, “İl başkanlığı sürecinde bir küskünlük oldu mu, ben kime küseceğim? Siyasette küskünlük olmaz. Ben hiçbir delegeye küskün değilim. O gün sandıktan çıkan sonuç demokrasinin sonucudur ve o sonuç benim itibarımı iade etmiştir. Delege İzmir’linin ve örgütün vicdanı olmuştur. Çıkan sonuç da ortadadır. İstifa ettiğim partime ve partililerime hiçbir kırgınlığım yoktur. Memleket Hareketine katılma sebebim yaşadığım il kongresi değildir. Bu ayrılış yukarıda da söylemiştim ilkeseldir. Bireyselleştirmenin bir anlamı yoktur. Kongrede yaşananlar kongre salonunda kalmıştır” diye konuştu. 

30 İLÇEDE ARKADAŞLARIMIZ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

İzmir’de nasıl bir yol izleneceği konusunda açıklamalarda bulunan Oğuz, “İzmir özel bir şehirdir, sadece Cumhuriyet tarihinde değil, öncesinde de önemli birçok özelliği içinde yaşatmıştır. Farklı kültürleri barındırmış, insanların hoşgörü içinde yaşamalarına ev sahipliği yapmıştır. İzmir demek Atatürk, Cumhuriyet, demokrasi, özgürlük demektir. İzmir Türkiye’de değişimi ve yenliğin ilklerin kentidir. Bizlerde Türkiye siyasetinde yeniliği ve değişimi temsil ediyoruz. Statükoyu reddediyoruz. İzmir’li Memleket Hareketine büyük ilgi gösteriyor, merak duyuyor. Bugüne kadar görmüş olduğumuz ilgi hakikaten çok yüksek ve bu her geçen gün giderek artıyor” diye konuştu. Örgütlenme konusunda çalışmalara başladıklarını belirten Oğuz ‘ 30 ilçenin 30’unda da Memleket Hareketi adına çalışan arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız partileşme süreci başlar başlamaz, örgütlenmede hız verecek” dedi. 

HEDEFİMİZ İZMİR’DE BİRİNCİ PARTİ OLMAK

“Memleket Hareketi’nin İzmir’de hedefi nedir?” sorusuna Oğuz, “Memleket Hareketi İzmir’de ve Türkiye’de iktidar olmak istiyor. Hedefi, Türkiye’yi içerisinde bulunmuş olduğu çukurdan, bataklıktan çıkarıp, daha çağdaş, müreffeh bir ülke yapmak. Geleceğe umutla bakabilen yeni nesiller yetiştirmek. ‘Bugün ve yarın Memleket Hareketi’nin İzmir’deki hedefi ne?’ derseniz evet, birinci parti olmaktır” yanıtını verdi.

GENEL MERKEZ ADAYLARI KEYFİYETLE BELİRLEDİ

CHP Genel merkezinin yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde aday belirlerken keyfi davrandığını örgütün görüşünü dikkate almadan kararlar verdiğine vurgu yapan Oğuz, “Bugün İzmir CHP de yaşanan sıkıntıların kaynağını bunların oluşturduğunu belirterek CHP üyeliğim sona erdiği için bu konularda daha fazla yorum yapmak istemiyorum” dedi.

MEMLEKET HAREKETİ’NİN BÜYÜK AVANTAJI… 

Oğuz, Memleket Hareketi’nin lideri Muharrem İnce’nin Türkiye’nin son dönemde yetiştirdiği çok önemli bir siyasetçi olduğunu bunun da kendilerine önemli bir avantaj kazandırdığını belirterek, “Muharrem bey birçok beceri ve kişisel özelliğe sahip donanımlı bir siyasetçidir. Meclis’te uzun sure kesintisiz olmuş ve önemli görevlerde bulunmuştur. Türkiye’de yapılan en büyük seçimde Cumhurbaşkanı adayı olmuş, her 3 kişiden 1 inin oyunu almış ve 3 kişiden 3’ünede kendisini tanıtabilmiştir. Bizim en büyük avantajımız Muharrem İnce gibi bir liderle bu harekette yol almış olmamız” dedi.