Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü işbirliği ile Ankara’da ‘Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’ isimli toplantı yapıldı. Türkiye’nin birçok ilinden gelen basın yayın kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile 3 gün boyunca gerçekleştirilecek olan toplantının açılışında konuşan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, “Her ne kadar Suriyeli mülteciler konusu gündemimizi oldukça meşgul etmiş olsa da 400 bin civarında Suriye dışındaki uyruklar da Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’de toplamda 85 farklı ülkeden 400 binden fazla uluslararası koruma başvuru sahibi yer alıyor. 2011 yılında toplam sayı sadece 20 bindi. 2018 yılına geldiğimizde milyon kişiye yakın bir nüfusa ev sahipliği yapıyoruz. Bu nüfus Avrupa ülkeleri arasında bir sıralama yapıldığında 22. sırada geliyor. Bu da 7-8 Avrupa ülkesinden daha fazla bir nüfusun şu anda Türkiye’de yaşadığı anlamına geliyor” diye konuştu.

2018 yılı Ocak itibari ile Suriyeliler dışındaki sığınma başvurusunun 12 binlere ulaştığını, Şubat ayı başvurularıyla birlikte 20 bin kayıt işlemi gerçekleştiğini söyleyen Kavlak, “Ocak ve Şubat aylarına baktığımızda, Ege kıyılarındaki yakalama ve kurtarmaların en çoğunu Afgan, Irak ve Pakistan uyruklular oluşturmaktadır. İnsanlar daha iyiye doğru bir yöneliş içerisinde olduğu için göç hareketleri devam edecektir” dedi.



DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERDİK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, ülkemizin 4 milyon mülteciyi misafir ettiğini ve Türkiye’nin Avrupa ile Amerika’ya insanlık dersi verdiğini belirterek, “ 4 Milyon mülteciyi ülkemizde barındırıyoruz. Bunu Avrupalılar anlamıyor. Siyasetçiler anlıyor fakat endişe de duyuyorlar, bize gelirseler diye… Avrupa’ya Amerika’ya gitmiş olsalardı ekonomileri tepetaklak olurdu. Bizim feveran etmemizin nedeni, insan sevgisi, misafirperver olmamızdır. Biz dünyaya insanlık dersi verdik. Televizyonlarda gördük, çocuğuyla koşan mülteciye çelme takan gazeteciler var. Demek ki, gerçek aşkı, sevgili bilen bizmişiz… Bunu dünyaya gösterdik. Bunların da 40 milyar dolardan fazla para harcadık.  Yemeleri, içmeleri, eğitimleri, sağlık meseleleri, bu büyük projenin altından Türkiye kalktı. Ülkelerinde durum normale döndüklerinde, ülkelerine geri dönecekler. Bu Türkiye’nin çok lehine olacaktır.  Basın büyük bir hassasiyetle ülke çıkarlarını görür. Bizimki kadar bağımsız bir medya Avrupa’da bile yok. İstisnaların dışında politikacıların güdümünde” diye konuştu.

TÜRKİYE MÜLTECİ KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ HOŞGÖRÜ SERGİLEDİ
UNHCR Türkiye Dış İlişkiler Görevlisi ve Sözcüsü Selin Ünal ise, “Dünyada başka bir ülkenin korumasına altında 25,4 milyon mülteci bulunuyor. Dünyada 193 ülke, mültecilerin sığınma anlaşması yapmıştır. Bunlar genelde, gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde mülteciler yer alıyor. Afganistan ve Suriye’de mülteci ülkelerine terk ediyor. Türkiye son 4 yılda dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye mülteci konusunda, çok önemli bir hoşgörü gösterdi. Aynı hassasiyeti diğer ülkelerin de göstermesi gerekiyor” dedi.