GÜNDEME BAKIŞ – Karşıyaka Belediyesi 2 bin 293 metrekaresine sahip olduğu arsayı büyük hissedar olan Cengiz İnşaata satması tartışma yaratmıştı. Belediye Encümeni arsa için 20 milyon TL fiyat biçmişti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Belediyenin sadece küçük bir hissesi var. Eğer dava açıp alsalardı daha ucuza gidecekti. Belediye yani burada kamu kazanmıştır” açıklaması yapmıştı.

DAVA AÇILDI

İzmirli Avukat Tercan Ülük, kamu zararı oldu iddiasıyla 2. İdare Mahkemesine dava açtı.  Mahkeme konuyla ilgili çarpıcı bir kararın altına imza atarak, “Kamu zararı yoktur” dedi.

KAMU ZARARI, HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRILIK YOK! 

İşte Mahkemenin kararı:

“…Bakılan davada Şemikler Mahallesi 25K/2a-d ve 2570 ada, 2 sayılı parselde kayıtlı parselde taşınmazda bulunan belediye hissesine tekabül eden 2293.01 metrekarelik kısmının 01.11.2019 tarihli ve 196 sayılı bu hususta yetkili olan belediye meclisince satışına karar verildiği ve bu kapsamda belediye encümeni tarafından nihai olarak, ‘2021 yılında Emlak Gayrimenkul Yatırım A.Ş tarafından ihale yöntemi ile satışları ve teklife konu parsele emsal nitelikte 2594 ada ve 5 sayılı parseldeki belediye hissesinin 2015 yılında diğer hissedara satışının gerçek satışlar olması sebebiyle bedelin günümüze uyarlanması yönünde’ verilen 04.02.2020 tarihli ve 316 sayılı kararı sonucunda belirlenen 20 milyon TL bedel doğrultusunda dava konusu olan encümen kararı ile diğer hissedar olan müdahil davalıya satışına karar verildiği, yapılan satışın yine davalı belediyeye ait olan hissenin satışının günümüze uyarlanması suretiyle belirlendiği, kaldı ki satışın gerçek bir satışa dayandığı, dolayısıyla da dava konusu encümen kararında hukuka ve usule aykırı bir yönden bahsetmeye olanak bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte  yandan mevzuat hükümleri uyarınca taşınmaz alıp satmak hususunda yetkili olan belediye meclisi tarafından yine 2942 sayılı kamulaştırma kanunu uyarınca belirlenen usule uygun olarak kıymet takdir komisyonu oluşturmak suretiyle belirlenen bir bedel üzerinden anlaşma sağlanarak satışın yapıldığı gibi davacı tarafından bedelin düşük olduğu noktasında yoğunlaşan itirazların, taşınmazın bulunduğu bölgedeki gayrimenkul değerleri baz alınarak ileri sürüldüğü ancak taşınmaz üzerinde hali hazırda herhangi bir tasarrufta bulunulmadığı ve dolayısıyla yapılaşma sonucunda oluşacak değerin, taşınmazın bu haliyle baz alınmasına olanak bulunmadığı, diğer bir ifade ile olası durumların iddialar bakımından bir kamu zararı olarak görülmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna da varılmıştır.

…Karşıyaka Belediyesi Encümeni kararında hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine oybirliği ile karar verilmiştir.