GÜNDEME BAKIŞ – Emlak Konut GYO A.Ş.  tarafından Alsancak liman arkasında Kuruçay ve Umurbey Mahallesi sınırlarında içerisinde kalan 174 bin 752 metrekarelik alanı yeniden planladı. Plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. 2019 yılında 6. İdare 11 Haziran 2020’de ise İzmir 1. İdare Mahkemeleri hazırlanan planları iptal etmişti.

İŞTE DETAYLAR!
Planlama kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Planlama alanının içerisinde yer alan Emlak Konut G.Y.O.A.Ş.’nin 17.08.2017 tarihli 9801 sayılı yazısı ile İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından tescilli ağaç tespit raporu hazırlanmıştır. Bahsi geçen raporun incelenmesi sonucunda, İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 26.10.2017 tarihli ve 142 sayılı ağaçların koruma altına alınması gerektiğine dair kararı onaylanmıştır. Bu karar ve imar planı iptal kararı gerekçeleri doğrultusunda plan revizyonu hazırlanmıştır.  Hazırlanmış olan plan çalışmasıyla imara açılan alana Ticaret + Turizm + Konut, Eğitim Tesisi Alanı, İbadet Alanı, Park ve Trafo alanı fonksiyonları verilmiş ve mevcut Resmi Kurum, İlköğretim alanı planla korunmuştur. Planlama alanında yaşayacak plan nüfusu ve bu nüfusun ihtiyacı olan donatı alanları hesaplanmış olup; donatı alanlarının ve parkların sürekliliği sağlanarak plan çalışması yapılmıştır.  Planlama alanında, 2019 imar planlarına ilave edilen Emlak Konut GYO taşınmazları dışında bulunan taşınmazlar (TCDD ve özel mülkiyetler) kadastral alanları imar uygulaması dosyasından alınmış olup, toplam kadastral alan 159,181 m²'dir. Bununla birilikte inşaat alanı brüt alandan hesaplanmıştır. Ticaret + Turizm + Konut alanında maksimum  yüzde 40 oranında konut olarak yapılaşmaya gidilecek ve kalan kısım ticaret ve turizm alanına ayrılacaktır. Aynı zamanda ortalama daire büyüklüğü 200 m2 kabul edilmiş olup TÜİK 2016 verilerine göre ortalama hane halkı büyüklüğünün 3 olduğu öngörülmüştür. Bu kabuller doğrultusunda hesaplanan plan nüfusu 1.910 kişi olarak hesaplanmıştır.

Planlama alanında alınan arazi kullanım kararları şu şekilde:

Ticaret + Turizm + Konut Alanı

Planlama alanı içerisinde yer alan “Ticaret + Turizm + Konut Alanı” fonksiyonu toplam büyüklüğü 78.934 m2’dir.

İlkokul Alanı

Planlama alanı içerisinde “İlkokul Alanı” fonksiyonuna yer verilmiştir. Planlama alanı içerisindeki “İlkokul Alanı” alansal büyüklüğü 3.477 m2’dir.

Kültürel Tesis Alanı

Planlama alanı içerisinde 2.338 m2 büyüklüğünde “Kültürel Tesis Alanı” fonksiyonuna yer verilmiştir.

Eğitim Tesis Alanı

Planlama alanı içerisinde 5.590 m2 büyüklüğünde Eğitim Tesis Alanı planlanmıştır.

Sağlık Tesis Alanı

Planlama alanı içerisinde “Sağlık Tesis Alanı” fonksiyonuna yer verilmiştir. Planlama alanı içerisindeki sağlık tesisi alanının büyüklüğü 2.937 m2’dir.

Park Alanları

Planlama alanı içerisinde 39.285 m2 büyüklüğünde “Park” alanı planlanmıştır.

İbadet Alanı

Planlama alanı içerisinde 2.733 m2 büyüklüğünde İbadet Alanı planlanmıştır.

Kamu Hizmet Alanı (Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü)

Planlama alanı içerisinde 7.863 m2 büyüklüğünde Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait Kamu Hizmet Alanı planlanmıştır.

Trafo Alanı

Planlama alanı içerisinde 839 m2 büyüklüğünde Trafo alanı planlanmıştır.

KONUT VE İŞ MERKEZLERİ YAPILCAK!
Planlara itiraz edilmez ve kabul edilirse alana binlerce konut ve iş merkezleri dikilecek. Alanla ilgili otel projesi de bulunuyor.