Esra Sevgiloğlu ile Erhak Sevgiloğlu çifti, 21 ay önce büyük oğulları Mehmet Yiğit'i kucaklarına aldı. Çift, 6 Eylül 2021’de Mahir Mert ile ikinci kez anne baba oldu ancak bebekte sarılık başladı. İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Mahir Mert'i henüz 5.5 aylıkken karaciğer nakline götüren süreç hakkında bilgi verdi.

Mahir Mert’in, Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde PFIC'e bağlı (progresif familyal intrahepatik kolestaz) gelişen karaciğer yetmezliği nedeniyle takip edilirken koronavirüse yakalandığını belirten Prof. Dr. Kılıç, "Bebek, Covid-19 nedeniyle iyice kötüleşmiş ve karaciğer yetmezliği ilerleyerek acil karaciğer nakli gereksinimi ortaya çıkmış. Ambulans uçak ile gece hastanemize solunum desteğiyle birlikte sevk edildi. Bebek, son 1 ayda 2 kez Covid-19 geçirmiş. Nakilden 5 gün önce yapılan son Covid-19 testi de negatif gelmiş. 7 gün önce bakılan testi ise pozitifmiş. Ancak hastada ağır Covid-19 pnömonisi ve karaciğer yetmezliği yanı sıra çoklu organ yetmezliğine gidiş hali mevcuttu. Covid-19 pozitif hastalarda organ nakli söz konusu ise normalde hastalık geçtikten sonra enfeksiyonun vücuttan tam temizlenmesi için 1 ay bekleme süresi gerekiyor. Ama bu hastanın saatler içinde kaybedilmesi söz konusu olduğu için risk aile ile paylaşılarak nakil kararı alındı ve annesi Esra Sevgiloğlu'nun amcası İsa Ayık'tan (53) acil olarak karaciğer transplantasyonu yapıldı. Karaciğer nakli olan hastalara organ reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar vermek zorundayız. Hastamıza verdiğimiz bu ilaçlar aktif enfeksiyonu daha kötü hale getirebilirdi. Neyse ki hastamızda korktuğumuz olmadı ve akciğer enfeksiyonu hızla düzeldi. Karaciğer yetmezliği de ortadan kalkınca bebek 2 gün yoğun bakımda entübe ve solunum makinasına bağlı olarak izlendi, sonrasında ekstübe oldu ve 1 hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra bir hafta da serviste izlendi. Hastamız 15'inci günde taburcu oldu.  Şu an akciğerleri ve karaciğer testleri tamamen normal sınırlarda” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kılıç, geçtiğimiz 14 Mart'ta başarıyla gerçekleştirdiği nakil sonrasında bebeğin sağlığının iyi olduğunu, artık rutin kontrollere geldiğini kaydetti.  

UMUDA SARILDIK

Öte yandan doğduğu günden bu yana küçük oğlu ile yoğun doktor, hastane trafiği yaşadıklarını belirten Esra Sevgiloğlu da ilk kez nakil sonrasında rahat bir nefes alabildiklerini söyledi. Minik oğlunun hastalığına uzun süre tanı koyulamadığını, karaciğer yetmezliği geliştikten sonra üzerine iki kez koronavirüse yakalandığını belirten Sevgiloğlu, "Çok zor, çok sıkıntılı günlerdi. Koronavirüs olmasına karşın acil karaciğer nakli kararı alındığında kar yağışı da uçuşa, yolculuğa engel oluyordu. Mahir, Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağı ile İzmir'e Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Oğlumuz hayata uçtu. Mahir'den umutluyduk. Mahir'den hiç vazgeçmedik, onun da bizden vaz geçmeyeceğine inandık. Umuda sarıldık. Şimdi sağlıkla kucağımızda, bize gülücükler veriyor" diye konuştu.

Yeğenin bebeğine hayat veren 2 çocuk babası emekli işçi İsa Ayık ise duygularını "Ben de bir babayım. Hiç düşünmeden donör oldum. Nakil sonrasında da gayet iyiyim, sağlığım yerinde. Hayat kurtarmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi. (DHA)