Medicana International İzmir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Şendur, Covid -19'un bazı insanlarda hiç belirti vermezken, bazılarında ölümcül seyrettiğini söyledi. Bu değişken davranışlı virüsün belirtilerini önceden bilerek, erken tanı almanın hastalığın ölümcül etkisini azaltacağını belirten Prof. Dr. Şendur, dermatoloji penceresinden bakıldığında, başlangıç dönemlerinde, hastalığı hafif ya da çok ciddi geçirenlerde hatta verilen tedaviler sonrasında da deride birçok değişikliğin oluştuğu gözlendiğini kaydetti.

Prof. Dr. Neslihan Şendur, Covid-19'un deri bulguları arasında en sık görülenin 'Pernio' olarak isimlendirilen el ve ayak parmak uçlarında morumsu kırmızı renk değişikliği, el ve ayakların parmak uçlarına yerleşen sulu küçük kabarcıklar, 'purpurik' olarak isimlendirilen rengi basmakla solmayan morumsu kırmızı renkte noktacıklar olduğunu ifade etti.  Hastalığın bulaşmasıyla eş zamanlı olarak bazı hastalarda su çiçeğinde olduğu gibi sulu kabarcıklar görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Şendur, "Suçiçeği benzeri belirtiler hastalık başladıktan sonra ortaya çıkarak yaklaşık 8 günde iyileşir. Kaşıntılı olan bu lezyonlara daha çok orta yaş grubundaki hastalarda rastlıyoruz. Hastalarımın çoğunda ise saç dökülmesi belirtisi görüyoruz. Saç dökülmeleri ise kişide Covid-19 başladıktan sonra enfeksiyona bağlı olarak başlar" dedi.


HASTALIĞIN ŞİDDETLİ GEÇECEĞİNİ HABER VERİYOR
Halk arasında kurdeşen olarak tabir edilen ürtikerin ise deride kırmızı, kaşıntılı kabarıklıklar şeklinde olduğunu, genellikle hastada covid başlamadan önce çıktığını ifade eden Prof. Dr. Şendur, şunları söyledi:
"Ürtiker atakları olan ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda sonrasında Covid-19 tablosunun oturduğunu ve pozitifleştiğini görüyoruz. Genellikle başlar 1-2 saat içerisinde kaybolur. Bazen daha uzun da sürebilir ilk çıktığı yerde sönerken vücudun başka bir yerinde çıkar. Genellikle hastalığın şiddetli geçeceğini gösteren bir bulgudur. Bir  başka deri bulgusu da bazıları deriden kabarık, bazıları da deri seviyesinde kırmızımsı  döküntülerdir. Bunlar Makülopapüler deri bulguları olarak bilinir. Tüm gövdede, koltuk altı, kasıklar, meme altları, kıvrım yerleri gibi bölgelerde  basmakla solan,  kırmızımsı renk değişikliği olur.  Bazı  yerlerde ise morumsu ve basmakla solmayan  deri değişiklikleri görülür. Koronavirüslü hastalarda dikkati çeken bir başka deri hastalığı da artmış sıklıkta görülen halk arasında gece yanığı olarak da bilinen zonadır."

AĞIZ İÇİ YARALARA DİKKAT
Dünyada ortaya çıktığından bu yana hastalığı geçiren kişiler üzerinde yapılan araştırmada, bazı hastaların ağzında mukozal lezyon olarak tariflenen bulgular oluştuğunu belirten Prof. Dr. Şendur, "Ateşli dönemde, boğaz ağrısı olsun yada olmasın küçük kırmızı benekler şeklinde görülür. Dil  üzerinde soyulma, dilde fissür (çatlak) ya da yaralar olur. Tekrarlayan uçuklar, kandidiyazis, coğrafik dil görülür. Tabii bu belirtiler sadece koronavirüs enfeksiyonuna özgü değildir. Diğer enfeksiyöz hastalıklarda da rastlanabilir" şeklinde konuştu.

Dermatolojik açıdan bakıldığında Covid-19'un deri belirtilerinin yüzde 2-20 arası sıklıkta görüldüğünü, bu belirtilerin tek başına koronavirüs enfeksiyonunun belirtileri olduğunu söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Prof. Dr. Şendur, "Tanı alan, hastanelerde izlenen, şiddetli hastalık geçirenler aynı zamanda çeşitli ilaçlar da kullanan hastalardır. Bu belirtilerin bir bölümü ilaçlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir" dedi.