Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Mithatpaşa Caddesi'nde bulunan eski valilik konutu ile ilgili son süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. Köşger, Vali Konak'ını Katip Çelebi Üniversitesinden geri aldıklarını ve restorasyon çalışmasına başlayacağını açıklayarak, "Vali Konak'ı çok uzun yıllar kıymetli misafirler ağırlamış, İzmir'in simge yapılarından biri. Süreç içinde bina yıpranmış ve işlevini yerine getirmediği için takas gerçekleşmiş. Burası Katip Çelebi Üniversitesi müştemilatı yapılmak üzere devredilmiş. Bu anıt yapıların restorasyonu bir anda olmaz, kolay olsaydı valilerimiz onu terk edip başka formül düşünmezlerdi. Süre alan bir iş olduğu için böyle bir tercihte bulunulmuş. Kamuoyu hassasiyeti de dikkate alınarak yeni bir karar aşamasına geldik. Tahsisi iptal ettik, tekrar Valiliğe alıyoruz. Sayın rektörümüzün de muvaffakıyla Valiliğe, Vali Konak'ı olarak kullanılmak üzere geri aldık.  Konağın komşularının arzularını da dikkate alarak yaptık. Orayı restore ederek, günün koşullarına cevap verecek şekilde restore ederek yeniden Valililerimizin kullanımına tahsis edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi kıymetli misafirleri orada ağırlamaya devam edeceğiz. 9-10-11 Ağustos'ta olacak kurul toplantısına projesini yetiştirip onaylatacağız en geç Eylül ayında ihalesini yaparak 1 - 1,5 yıl içinde binayı restore edeceğiz" dedi. 

"ALTYAPI SORUNU KALMAYACAK"
Köşger, konağın neden devredildiğini anlatarak, "Tabandan nem alıyor, ısıtma ve soğutma problemi var, binanın tüm altyapısı yıpranmış olduğu için zaman zaman zemin katta lağım fareleri çıkar hale gelmiş. Biz temelden girerek altyapı sorunlarının hepsini çözeceğiz. Bina eskisinden çok daha güzel hale gelecek. Uzun süre Valilerimizin şikayet edeceği bir durum olmayacak" ifadelerini kullandı. 

"26 RESTORASYON PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Vali Köşger, konuya ilişkin kendisine yönelik haksız eleştiriler yapıldığını kaydederek, "Bizim bu konuda ne kadar hassas olduğumuz daha önceki illerde yaptığımız çalışmalardan da anlaşılabilir. Bu süre zarfında 26 projeyi ya gerçekleştirmiş ya da başlamışız restore alanında 2 yılda" diye konuştu. 

"BİRİLERİ SÜREKLİ KAŞIMAYA DEVAM ETTİ"
Restorasyon ve İzmir değerleri konusunda hassas olmasına rağmen konuyu polemik malzemesi haline getirenlerin olduğunu anlatan Köşger, "Burayı biz restore edeceğiz, projelerini paylaşıyoruz ama sürekli birileri bunu kaşımaya devam etti. Biz bu kadar çabalıyorken, İzmir'de ihmale uğramış birçok konuyu çözüyorken, bu konuyu da çözüyor olmamıza rağmen polemik konusu olması bizi üzmüştür. Bunu da kamuoyunun takdirine sunuyorum" ifadelerini kullandı.

"İKTİSAT KONGRESİ İZMİR'DE YAPILACAK"
Öte yandan Vali Köşger, İzmir İktisat Kongresi binasında da çalışmaların devam ettiğini belirterek, "17 Şubat 2023'te iktisat kongresinin 100'üncü yılında, Cumhuriyetin 100 yılını değerlendirecek bir kongreyi o binada gerçekleştireceğiz. Ekonomi alanında söz sahibi olan tüm akademisyenlerin yer alacağı kongreyi İzmir'de gerçekleştireceğiz" dedi.

"KAMU BİNALARIMIZ ŞARTLARA CEVAP VERMİYOR"
İzmir'deki kamu kurumları yapı stokuna ilişkin de bilgi veren Köşger, "Kamu bina stokumuz hemen hemen hiçbir binamız şartlara cevap verecek şekilde değil, bunları daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz. Yetersiz binalarda kamu hizmeti verilmeyi çalışılıyor" dedi.

"İZMİR KORDON'U KORUYABİLSEYDİ..."
Vali Köşger İzmir'in yapı dokusunun korunamadığını anlatarak, "İzmir Kordon'u koruyabilseydi Türkiye'nin en güzel şehirlerden biri olacaktı. Boğazdaki yalılardan daha güzel bir süreç vardı İzmir'de, o yalılar yıkılıp apartmana dönüştürülürken tepki vermemiş İzmir ahalisi" açıklamasında bulunarak, Kemeraltı'nın restorasyon çalışmalarının Konak Belediyesi ile birlikte devam ettirildiğini belirtti. 

"İZMİR'DE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR"
Köşger, "İzmir'de yapılacak çok iş var. Türkiye'nin hiçbir iline nasip olmayacak turizm, sanayi, ticaret, tarım alanında büyük potansiyel var yapılacak çok iş var. Sağlık turizmi, plaj turizm, doğa, inanç, gastronomi alanında yapılacak işler var. Bunların ele alınıp masaya yatırılması, sektörlerin de birbiriyle uyumlu çalışması lazım" dedi.