Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediyesi Haziran Ayı Meclisi birinci bileşimi Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. Başkan Batur, "Konak'ta 1 ayımız" başlığı altında meclis üyelerine devam eden ve biten projelere ilişkin bilgi verdi. 

ZORLU'NUN İTİRAZI REDDEDİLDİ

Meclise, halk arasında "Zorlu binası" olarak bilinen, İzmir'de sert tartışmalara neden olan Passtel Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama İnş. Müh. Tur. San. ve Tic. A.Ş'nin yüksekliği ile ilgili gelişmeler damga vurdu. Holdingin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Kentin silüetini bozduğu gerekçesiyle bina yüksekliğinin 84 metreye düşürülmesine ettiği itiraz ilgili komisyonda Millet İttifakı'nın ret, Cumhur İttifakının kabul oyu ile oyçokluğuyla reddedildi. 

YILDIZ, "BÜYÜKŞEHİR TOPU TEKRAR KONAK'A BIRAKTI"

Konuya ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, "Biz bu tartışmanın ilk yapıldığı günlerde  de kamudaki devamlılık noktasında tavır koyduk ve Büyükşehir'de de koruduk tavrımızı. Geçmişte mülkiyet sahibinin  talebiyle değişiklik yapıldı, başkanın ekibiyle karşılıklı bir müzakere süreci oldu, AK parti de oybirliği verdi.  Yatırımcı da kamusal devamlılığı bu noktada yapılan değişikliği kabul ediyorsa biz de arkasında dururuz dedik ve durduk.  3194 sayılı kanundan kaynaklı zorunlu 1/1000'lik planlara yükseklik değişikliği geldi ve emsalde oynamama şartı var. Büyükşehir'in aldığı kararda en temelde burada hata var. Bu yöntemle bu durumda 4 parsele müdahale var, hepsinin emsallerinde azaltmaya gitmiş olduk. Bu yapıların emsallerine dokunmuş olduk yani görünmeyen bir kamulaştırmaya gitmiş olduk. Şahısların Büyükşehir'e açtığı  davalar var. Geçtiğimiz aylarda, konuya ilişkin yapılan itirazın bize olmadığını, Büyükşehir'e olduğunu söyledik ve itirazları Büyükşehir'e gönderdik, onlar da bize geri göndererek topu tekrar Konak'a bıraktı. Dava süreci var, Büyükşehir'in bu davayı kaybetmesi durumunda doğabilecek maddi manevi kayıplarla ilgili, Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Konak belediyesine yolladık bu kararı yapsaydı' deme durumu doğdu. 'Üstteki organa uyuyoruz' diyoruz ama üstteki organ da Konak meclisi karar versin diyor. Onların hiyerarşik uygulamasına göre çelişkili durum var. Biz kurumsal kimliğin korunması, yatırımcılık devamlılık ilkesinde belediyenin kurumsal kimliğinin korunması, yarın çıkabilecek maddi manevi sorunlarda meclis üyelerimizden tanzimi noktasında grubumuz olarak bu konuda karşı oy kullandık ancak oyçokluğuyla geçti" dedi. 

"BÜYÜKŞEHİR'İN VERDİĞİ KARARA HİYERARŞİK OLARAK UYMALIYIZ"

Yaşanan tartışmaların ardından konuşan Başkan Abdül Batur, "2008'de başlamış bu serüven, mahkeme süreçleri devam etmiş. 2019'da ilgili firmaya inşaat ruhsatı verilmiş. Biz göreve gelince kentin silüetini de ele alarak 154 metrenin silüeti bozacağını tespit ettik ve yüksekliği 131 metreye düşürdük. Bölgedeki en yüksek bina olan Hilton'a uygun hale getirdik. Yeni çıkan yönetmelikle tüm yükseklik tespitlerinin belediyelerce tespit edilmesi söz konusu oldu. Büyükşehir' gönderdik, Büyükşehir'de de belki de bizim gözümüzden kaçan tarihi bölgeye Pagos denilen Kadifekale silüetini olumsuz etkileyeceği yönünde karar verdi. Biz üste yani üst organa uyuyoruz. Biz 131 metreye devam etsek Büyükşehir'de 84 metre kararı var. Bizim Büyükşehir'den alınan  karara hiyerarşik olarak uymamız gerekiyor diye düşünüyorum. Zaten mahkemeye gitmiş bir konu. Biz mahkeme ne karar veriyorsa onu uygulayacağız" diye konuştu.

Başkan Batur, komisyon başkanlarına seslenerek, "Emniyet Müdürlüğümüzün plan tadilatı, Kemeraltı Koruma Planı ile ilgili, il milli eğitim müdürlüğümüzün onayıyla destek eğitim kurslarına başlıyoruz. Bunların süratle onaylanmasında fayda var. Cuma'ya yetişmesini rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.