Klima kullanımına ilişkin sıklıkla yapılan hatalardan örnekler veren Özgül, “Klima, hayatımızın bir gerçeği; evde, iş yerinde, arabada, restoranda veya mağazada klimaya maruz kalıyoruz. Özellikle sıcakların artmasıyla birlikte klima kullanımı kaçınılmaz oluyor, birçok kişi gibi ben de klima kullanıyorum. Ancak, klima kullanımının bazı kuralları var. Öncelikle; klima sistemleri içerisinde yer alan ve temiz hava akımını sağlayan filtrelerin düzenli olarak temizliğinin yapılması ya da yaptırılması gerekiyor. Teknik servisten bu konuda yardım alınabilir. Aksi halde bu durum havadaki toz, polen ile bakteri, virüs ve mantar gibi çeşitli mikroorganizmaların artışına neden olarak alerjik reaksiyonlar, çeşitli enfeksiyonlar ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir. En sık yapılan hataların başında, klima filtrelerinin temizliğini zamanında yaptırmamak geliyor” dedi.

GELİR GELMEZ KLİMA AÇMAYIN
Özgül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Klimanın açısı, doğrudan kişinin üzerine gelecek şekilde ayarlanmamalı. Klima kanatlarını zemine ya da tavana gelecek şekilde ayarlamak, olası bir klima çarpmasını da önler. Klimalar, yaz ayında 23-24 derecenin altına indirilmemeli, uzun süre 18-19 derecede çalıştırılmamalı. Dışarıdan gelir gelmez klimayı açarak karşısında durmak da sıklıkla yapılan bir hata. Klimayı açmadan önce vücut ısısının düşmesini bekleyerek bu süre içerisinde yüzümüzü, bileklerimizi yıkayabilir; bunun ardından klimayı açabiliriz. Böylece daha sağlıklı ve ideal bir çözüm bulunmuş olur. Klima açıldığında dışarıdan hava gelmemesi için pencere ve kapılar kapanıyor, bu sırada da ortamı havalandırmak gerektiği unutulabiliyor. Bu nedenle gün içinde bulunulan ortamı sık sık havalandırmalıyız. Tüm bunlara dikkat edilmezse; öksürük, burun tıkanıklığı, uzun süreli halsizlik, baş ağrısı, vücudun farklı bölgelerinde ağrı, ateşlenme ve bulantı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.”

BELİRTİ GÖSTERMEYEBİLİR
Lejyonella baktesinin klimadaki soğutma sistemleri içerisinde üreyebildiğini ve filtreleme de yetersiz ise klimadan salınan havanın solunmasıyla birlikte önemli sağlık sorunu olan ‘Lejyoner hastalığına’ yakalanılabileceğini söyleyen Özgül, “Lejyoner hastalığı bir akciğer enfeksiyonu. Bu bakteriye maruz kalan bireylerde halsizlik, baş ağrısı, ateş, titreme, kuru ya da balgamlı öksürük, kas ağrıları, nefes darlığı gibi belirtiler gözlenebiliyor. Lejyonella bakterisine maruz kalan her bireyde hastalık belirtileri gelişmese de etkilenen kişilerde ölüme sebebiyet verebilmesi açısından dikkatli olunmalı. Bireylerde ek hastalıkların varlığı, sigara kullanımı, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı ve ileri yaş gibi faktörlerin varlığı da hastalanma riskini artırabilmektedir. Tüm bunlardan kaçınmanın yolu da klima bakımına özen gösterilmesi, filtre bakımlarının zamanında yapılması ve bilinçli kullanım” dedi. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- Temiz hava akımını sağlayan filtrelerin sterilizasyonunu düzenli olarak yapın.
2- Ortam ısısını 18-19 gibi çok düşük derecelere çekmeye çalışmayın.
3- Klima açısını havaya ya da zemine gelecek şekilde ayarlayın.
4- Dışarıdan geldikten sonra hemen klimayı açmayın, önce vücut ısınızı düşürün.
5- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
6- Klimayı uyurken değil, uyumadan önce çalıştırın ve ortam ısısını ayarlayın. 
7- Klimanın üfleme hızını, yani çalışma modunu da çok hızlı yapmayın.