Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ  - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelerle bir araya geldi.

Yüzlerce depremzedenin hazır bulunduğu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “

İzmir'in deprem bölgesi olması nedeniyle yaptıkları çalışmaları ve 30 Ekim İzmir Depremi'nin ardından yürütülen kampanyaları anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi: “En önemli meselenin, bu şehirde yaşayan insanlar olarak bizlerin yaşadığımız şehirde güven taşımamız, güven duygusu içinde yaşamamız gerektiğine inanmak olduğunu düşünüyoruz. Eğer güven duymuyorsanız bu şehirde, ne yediğiniz ekmeğin tadı var, ne gelecek kurgusu yapabiliyorsunuz. Öncelikle şehrimizin güvenliğini ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunu yaparken, imar mevzuatıyla uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacağımızı fark ettik. Binası hasar görmüş, orta ya da ağır hasar her ne şekilde tespit yapılmış olursa olsun bu binalarla ilgili yeni düzenleme yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Mevzuat bunlara şöyle bir düzenleme getiriyor; örnek olarak kabaca Gümüşpark Apartmanı 9 kat, yıkıldı yerine imar mevzuatına göre 6 kat maksimum inşaat yapabiliyorsunuz. Tablo aslında çok büyük hak kayıplarına yol açacak bir tabloydu. Adına K Alanı verdiğimiz 'Korunması Gereken Alan' diye tarif ettiğimiz bir düzenleme yaptık. İlçe belediyelerimiz, ilçesinde korunması gereken alan diye tarif ettiği parselleri, adaları çizdiler çalıştılar ve getirdiler. Biz de Büyükşehir olarak onayladık. Böylece korunması gereken alan sıfatı kazanmış bölgelerde mevcut durum neyse onun mevzuata rağmen aynısının yerine yapılmasını mümkün hale getirdik. 9 katlı bina yıkıldığında K sınırı içine dahil edildiğinizde tekrar 9 kat yapılabilir hale geldi. Emsal artışını biz aslında bir biçimde böylece vermiş olduk. Sayın Genel Başkanımızın da talimatıyla bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi olarak, ada ölçeğinde veya daha geniş ölçekte revizyon yaparak emsali de artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Biz bürokrasimizi de görevlendirerek artış için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bu mevzuatın acilen değişmesi lazım. Bu mevzuat sürdürülebilir bir mevzuat değil. Bina ya oturulur, ya oturulmaz. Azı ya da ortası olduğu zaman kafa karışıyor. Oturulmayan binaya da çözümü devlet getirmek zorundadır. Biz belediye olarak sonuna kadar yanınızda olacağız. Haklarımızı ararken mağdur olmamanız için sonuna kadar yanınızdayız” dedi.

“EMSAL ARTIŞINI VERİN”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında depremzedelere müjde verdi. CHP lideri, “Sıkıntı yaşanmış, can kayıpları var sosyal devletin harekete geçip  sosyal devlet tarafından karşılanması lazım. Sizlere boş kağıt imzalatıp ne kadar borçlandığınızı bile söylemiyorsa devlet o devlet sosyal devletten uzaktır. Ecevit döneminde çok büyük deprem yaşanmıştı, ek vergiler çıkartıldı, hala biz bu vergileri ödüyoruz. Nereye gittiğini sorduğumda hesabını vermediler. Ben de bütün depremzede kardeşlerime ‘hakkınızı arayın, biz yanınızda olacağız, endişe etmeyin’ diyorum. Evlerinizin metrekaresi düşürüldü, kat sayısı düşürüldü. Zaten zar zor ev sahibi olmuşum, emekli olmuşum, deprem oldu, ev yıkıldı bana gelip kağıt imzalatıyorlar, evini, yapacağız ama seni borçlandıracağız diyorlar. İyi de ben emekli maaşımla, asgari ücretle bunu nasıl ödeyeceğim. Sosyal devletin bunu karşılaması gerekiyor. İzmir milletvekillerinin bu konuda kanun teklifleri var, o zaman siz de gerçekleri göreceksiniz. Kat yükseklikleri konusunda Tunç Başkan, ‘eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa vereceğiz’ dedi. Sizden isteğim, ‘gerekirse yapılacak değil, yapılacak’ deyin. Burada yüksek binalar yapılıyor değil mi, diğerleri neden yapılmıyor? Vatandaş ne istiyorsa biz onu yapacağız. Engel bizden kaynaklanmasın” dedi.

 KAT YÜKSEKLİĞİNİ VERECEKSİNİZ, GELECEKLER YAPACAKLAR. CEBİNİZDEN EK PARA ÇIKMAYACAK
CHP lideri sözlerine şöyle devam etti:
“Orman yangınlarının olduğu yerde de kağıt imzalatmışlar, evler 1-2 katlı. Biz bunları 11 Büyükşehir Belediye Başkanımızla karşılayacağız dedik ama İzmir’de yeni yapılanmanın maliyetini 11 belediye başkanının karşılaması mümkün değil. Doğrusu kat yüksekliği vereceksiniz, gelecekler yapacaklar, kimsenin cebinden ek para çıkmayacak. Hepinize en içten sevgilerimi sunuyorum. Takipçiyiz, sadece biz değil dostlarımız var. Burada İYİ Parti milletvekillerimiz, yöneticilerimiz var. Nasıl biz takip ediyorsak onlar da aynı duyarlılıkla takip ediyorlar”