Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziemir Fuar İzmir'de Rumeli Balkan Göçmenleriyle buluştu. Buluşmaya CHP Genel Başkan Yardımcıları, PM Üyeleri, İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il ve ilçe örgütleri, STK ve dernek başkanları ile çok sayıda Rumeli Balkan Göçmeni katıldı.

KILIÇDAROĞLU: "NEREDE BALKAN VARSA İÇİNDE CHP SEVGİSİ VARDIR"

Buluşmada konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bir şeyden emin olun, beraber, birlikte gönül gönüle ülkeyi ikinci kez aydınlığa çıkaracağız. Birinci kez çıkaran hemşeriniz Gazi Mustafa Kemal. 100 yıllık süreç geçti, geldiğimiz nokta iç açıcı değil. Şimdi ikinci yüzyıla hazırlanıyoruz. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak için yolumuza devam edeceğiz. Unutmayın; o büyük kahraman dünyanın saygı duyduğu kahraman sizin içinizden çıkan bir kahraman. Anadolu'ya gelmesi TBMM'yi kurması, gücünü saraylardan değil halktan alması, mandacılığı reddetmesi ve benim iki büyük eserim var dediği Türkiye Cumhuriyeti ve CHP... Sizleri Mustafa Kemal'in hemşerilerini, CHP ile kucaklaşmaya davet ediyorum. Coğrafyanın neresinde yaşıyorsanız İzmir'de, Ankara'da, Samsun'da nerede olursanız olun Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak için beraber olmak zorundayız. Biz CHP olarak Balkanlardaki soydaşlarımızla dostluğumuzu sürdürüyoruz, Balkan ülkelerindeki siyasi partilerle iç içeliğimizi sürdürüyoruz. Bizim köklerimizin bulunduğu her yerde CHP'li mutlaka vardır. Balkanların yüreğinde, kalbinde mutlaka CHP ve Mustafa Kemal sevgisi vardır. O sevgiyi büyütmek hepimizin görevidir" açıklamasında bulundu. 

"TÜRKİYE'Yİ BÜYÜTMEK ZORUNDAYIZ"

Kılıçdaroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Çağrımdır; Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracaksak bize katılın. Bu yolu beraber yürümek zorundayız. İzmir marşını beraber söylemek zorundayız. Mustafa Kemal'in sadece bu coğrafyada etkisi yok. Mustafa Kemal bütün mazlum milletlerin önderi olmuştur. Biz Cumhuriyeti kurduktan sonra mazlum milletler Cumhuriyet inşa etti. Kahramanımız Gazi Mustafa Kemal'e birlikte sahip çıkmak zorundayız, ilkelerini büyüttüğümüzde hedefe ulaşmış olacağız. Saygın Türkiye, saygın demokrasi, üreten Türkiye, güçlü, kimsenin inancından kimliğinden dolayı ötekileştirilmeyen, kadın erkeğin eşit olduğu Türkiye... Unutmayın halkın iktidarı kurulduğunda Cumhurbaşkanlığını aldığımızda İstanbul Sözleşmesini derhal yürürlüğe koyacağız. Mustafa Kemal'in verdiği hedef çok açık, çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aşmak. Çağdaş uygarlığa ulaşacaksak omuz omuza mücadele etmek zorundayız. Kurtuluş savaşında sadece erkekler yoktu kadınlar da vardı. Biz Türkiye'yi büyütmek zorundayız. Birlikte çalışmak zorundayız. Bizim eksiğimiz, yanlışımız olabilir ama bir şeyi unutmayın, bizden çok bu partiye sizlerin sahip çıkması lazım. Çünkü bu parti Mustafa Kemal'in partisidir. 

"TÜRKİYE BÜTÜN SORUNLARI AŞACAKTIR"

 Belediye başkanlarımızla Balkan ülkelerindeki belediye başkanları arasında dostluk devam ediyor. Buradaki belediyeler ile oradaki belediyeler kardeş belediye olarak gidip geliyor, dostluklarımız devam ediyor. Balkanları unuttuğumuzu düşünmeyin. Kardeşliğimiz, beraberliğimiz devam ediyor. İşsizlik belasından Türkiye'yi kurtarmak zorundayız, bunun için birlikte çalışmak zorundayız. Sandığa gideceksiniz, sadece bir şey istiyorum, oy kullanırken elinizi vicdanınıza koyup oyu öyle kullanın, mutfağınızı düşünün, komşularını düşünün oyunuzu öyle kullanın. Türkiye aydınlığı yakalayacaktır. Türkiye bütün sorunlarını aşacaktır. Türkiye çağdaş uygarlığı aşan bir Türkiye olacaktır. 

YÜCEL, "ÜLKENİN EN ÖNEMLİ YAPI TAŞI OLDUNUZ"

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "Bir çift mavi gözün ışığında ülkesine, milletine canla kanla bağlı kıymetli hemşerilerim, bugün burada önemli bir toplantıda bir aradayız. Genel Merkezimizin bünyesinde kurulan Balkan Masasıyla, Genel Başkanımızı sizlerle bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Balkan göçmenleri deyince benim aklıma, mücadele, azim, çalışkanlık, dayanışma, kardeşlik ve vatanı için milleti için gözünü bile kırpmadan canını vermeye hazır mert insanlar geliyor. Sizlerin anne ve babalarınızın çektiği acıları tarif etmemiz mümkün değil çünkü ev bildiği topraklardan koparılmak tarif edilir değil. Hem CHP İl Başkanı olarak hem de Makedonya'nın Usturumca kentinden çıkan Buca'ya yerleşen Nihat Yücel'in torunu olarak sizlere sesleniyorum, yaşanan tüm acılara sizlerden ve bizlerden koparılan sevdiklerimize rağmen, anavatanınızda bayrağınıza, toprağımıza Mustafa kemal Atatürk'e olan bağlılığınızla bu ülkenin en önemli yapı taşı olmayı başardınız" dedi.

"ATATÜRK'ÜN YANINDA BALKAN KÖKENLİ ARKADAŞLARI VARDI"

Yücel, Kurtuluş Savaşı'nı hatırlatarak, "Atatürk'ün yanında Balkan kökenli silah arkadaşları vardı, o gün nasıl büyük fedakarlıklar yapıldıysa bugün ihtiyacımız olan dayanışmada da en büyük desteğin siz Balkan  kökenli vatandaşlarımızdan geleceğine eminiz. İnsanın sahip olduklarının  ellerinden zorla alınmasının ne demek olduğunu sizden iyi bilen yoktur. Geçmişte yaşananlar bugün yaşanmasın, bütünlüğümüze halel gelmesinde diye göçmen vatandaşlarımızla yol yürümeye devam edeceğiz. Sizlerin de belki acı ama yarınlara ışık tutan tecrübelerinden faydalanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. İzmir'de 22 belediyemiz var, başkanlarımızın yarıdan fazlası Balkan ve Rumeli kökenli. Siz Balkan ve Rumeli kökenli vatandaşlarımızın desteğiyle CHP ve Milletin iktidarında sizin temsil ettiğiniz kitlenin daha iyi yerlerde olacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Yücel, Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Muhacirler kaybedilmiş toprakların milli hatıralarıdır sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

SOYER: "23-25 EYLÜL'DE BALKAN FESTİVALİ YAPIYORUZ"

Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Arnavut Mustafa Çavuş'un torunu olarak buradayım Doğdukları yerden koparılan binlerce kişinin yaralarını saran şehrin belediye başkanı olmak büyük gurur. Demokrasinin eşsiz coğrafyasında güçlü bir maya var, bu maya birbirimizle uyum. Geçmiş acıların hatırasını unutmadan, bir daha yaşanmamasını sağlayacağız. Barışı birbirimizden aldığımız güçle büyüteceğiz. Bugün Türkiye'de 10 milyona yakın Balkan göçmeni buluyor. 1935 yılında Balkan Ülkeleri arasında dayanışmayı güçlendirmek amacıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından Balkan festivali düzenlendi. Biz atamızdan kalan bu mirası sahiplendik, İzmir'de yaşatıyoruz. 23-25 Eylül'de tarihin en büyük Balkanlar festivalini düzenleyeceğiz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bunu başarmak için parolamız ancak ve ancak demokrasidir. Bir kez daha demokrasinin ve barışın dünyadaki yüzü olacağız" ifadelerini kullandı.