Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Kemalpaşa Belediye Meclisi Aralık ayı olağan birinci oturumu Başkan Rıdvan Karakayalı yönetiminde gerçekleşti.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK
AK Parti Grubundan belediye bünyesinde Sağlık işleri Müdürlüğü’nün önergesi tartışıldı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Partili meclis üyesi Metin Yaşar, “Yerel yönetimlerin görevleri farklıdır. Hükümetimiz sağlıkta yadsınamaz dönüşümlere imza atmıştır. Yerel yönetimler belediyelerinde belediye sağlık işleri müdürlüğü kurarak dendi üstüne düşeni yapmalıdır. Her hizmeti merkezi hükümetten beklemek doğru değildir. İzmir’de 20 aşkın ilçede sağlık işleri müdürlüğü vardır. İlçemizde hiçbir siyasi kaygı gözetmesizin bu müdürlük kurulmalıdır” diye konuştu.

EVDE BAKIM HİZMETİ ÖNERİSİ
Belediye için yeni bir bütçe kalemi olacağına dikkat çeken CHP’li Arzu Külahçıoğlu da, öneri yerine evde bakım projesine yoğunluk verilmesi gerektiğini savundu. Külahçıoğlu, “Sağlık müdürlüğünün kurulması ilçemiz için hayırlı olacaktır. Ama bu yerel yönetimlerin işi değil merkezi hükümetin işidir. Bunu yerine yaklaşık iki aydır çalıştığımız bir proje ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bir müdürlüğü bütçesi oluşturmadan yapabilmemiz mümkün. Tüm meclis üyelerinin desteğiyle evde bakım hizmetlerini yapabiliriz. Bunun için yetki alıp, her türlü desteği verelim” dedi.
Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

İSİM VERİLMESİ TARTIŞMASI
CHP’li meclis üyeleri tarafından Kemalpaşa Belediyesi Spor Tesisleri’ne koronavirüsten vefat eden eski Belediye Başkanı Mehmet Ali Özüdoğru ve Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Coşkun’un ismini verilmesi önergesi tartışma konusu oldu. Cumhur İttifakı meclis üyeleri, Alparslan Türkeş’in isminin de bir tesise verilmesi yönünde taleplerini olduğunu hatırlatarak, gündemde kalmasını önerdi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Karakayalı, “Ben bunun oylanmasını istiyorum. Madem meclis başkanı benim, bu yönde karar veriyorum. İsterseniz ara verelim, konuşun. İster onay verirsiniz ister vermezsiniz” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI ÖNERGEYE REDDETTİ
Meclis’e verilen aranın ardından söz alan MHP Grup Başkan Vekili Canip Han, “Meclis komisyonlarda alınan kararlara uyup uymamakta serbest olduğu bilincindeyiz. Fakat sonuçta komisyonlarda bir irade belirtildi. Bu irade de reddetme yönünde değil, komisyonlarda bırakılması yönündedir. Aslında olumludur. Burada bir kargaşa yaratıp, politika yapmanın gereği yok. Bu kimseye fayda getirmez. Bir dahaki toplantıda olumlu yönde oy kullanacağımızı ifade ediyoruz. Buradan propaganda yapıp, birilerine selam göndermeye çalışıyorsanız, bunu kimse yutmaz” diye konuştu.  
AK Partili Yaşar ise,  “Hiçbir meclis üyesi Rahmetli Özdoğru’yu ve Ramazan Coşkun bey’in sıkıntıya sokuyorsunuz. Özüdoğru’ya kimse karşı değildir. Allah ondan binlerce kez razı olsun. Bizim talebimiz, komisyonlara saygı duymanız. Aksi taktirde Ramazan Bey’in ismine ret oyu kullanacağız. Oylanması halinde buradan ret çıkacak. Ama buradan herkese söz veriyorum. CHP’nin grup kararı yüzünden ret çıkacak” dedi.  

BEN OYLAYACAĞIM İSTER VERİRSİNİZ, İSTER VERMEZSİNİZ
Başkan Karakayalı, “Hiçbir yere selam gönderme çabamız yok. Biz rahatız. Ben oylayacağım. İsteyen kabul eder isteyen etmez. Yargı yolu herkese açıktır. İsteyen başvuruda bulunabilir. Yüce yargımız, belediye kanunumuz var. Bizim bir grubumuz var, ben de bu grup kararına uyuyorum. Biz bunu oylarız, ertesi hafta da hep beraber gider ismi asarız. ‘Bu olursa bu olmayacak gibi’ bir tavır olmaz” diye konuştu.
Önerge, oy çokluğuyla reddedildi.

BİR AY BOŞUNA BEKLEYECEĞİZ
Meclis’te İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belediyeye 4 adet körüklü otobüsün hibe edilmesi için başkana protokol yapması yönünde yetki verilmesi konuşuldu.
Cumhur ittifakı meclis üyeleri önergenin komisyonlara gönderilip konuşulması yönünde görüş bildirdi. Bu karara tepki gösteren Başkan Karakayalı, “Neden komisyonlara gönderilsin? Bu araçlar şuan hatta çalışıyorlar. Bize hibe ediliyor. Büyükşehir bunları bize hediye ediyor. Bir ay sonra gelsin, belediye iş görmesin öyle mi? Belediye bir ay mahrum kalsın. Biz bunları üniversite yararlansın diye istedik. Yarın için alacaktık ama bir ay bekleyeceğiz. Asıl, siz siyaset yapıyorsunuz” dedi. Cumhur ittifakının araçların modellerinin düşük olmasını savunması üzerine Karakayalı, “Bu araçlar bize hibe ediliyor. Alırsın, hurdaya verirsin, bu kadar basit. Bakımları da biz değil, Büyükşehir yapıyor” diye konuştu.
Önerge oy çokluğuyla komisyonlara gönderildi.  

AK PARTİ’DEN İDDİALAR
Dilek ve temenni bölümünde söz alan AK Partili meclis üyesi Kerim Altın, “Kasım ayını hiçbir hizmet yapmadan geride bıraktık. Malumunuz belediyemiz yolsuzluklarla gündeme geliyor. Yolsuzluklar yapacağınıza, araba alırdınız. Belediyeye emek vermiş ve çıkmış arkadaşlarımız var. Onlarca arkadaşımız çıkışlarını alamadılar” dedi.

SENİ MAHKEMEYE VERİRİM
Altın’a tepki gösteren Karakayalı, “Seni mahkemeye veririm. Yolsuzluk ne demek? Burası meclis!” 2015 yılında aldığımız emekçileri işten çıkardınız ve paralarını vermediniz. Bunu ne yapacağız? Biz şuan ödemeler yapıyoruz. Hukuki süreci tamamlanana veriyoruz” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
AK Partili Meclis üyelerinin içerisinde Kemalpaşa Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu operasyonun sorulması üzerine Başkan Karakayalı, “Bizim bu konuda yorum yapmamız yasaktır. Konu yargıdadır. Müfettişlerimiz vardır, hepsi incelemelerini yapıyorlar. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Bu böyledir!” diye konuştu.

Operasyonla ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Mehmet Türkmen, yaşanan olay öncesi belediye bünyesinde müfettişlerin inceleme yaptığını ve ilgili müdürün de görevden alındığını hatırlattı.