Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, gündemi değerlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi içindeki ekipleşme iddialarıyla ilgili, "Bir ekipleşme yok, ben İl Başkanımızla, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, tüm partililerimizle, milletvekillerimizle, meclis üyelerimizle birlikteyim. İlişkilerimiz iyi, bir sıkıntımız yok. İzmir'de bölünme olmazsa, ayrışma olmazsa büyük bir başarı gelir diye düşünüyorum. Benim herkesle ikili ilişkilerim iyi. Önemli olan partiyi bir adım ileriye taşıyabilmek. Önümüzde bir genel seçim var. En önemli şey bu, bizim koltuklarımız önemli değil artık Millet İttifakı'nın bu ülkeyi yönetmesi gerekiyor. Vatandaş zor durumda. Tüm örgütümüzle amacımızın genel seçim olması lazım" dedi. 

"BELEDİYE ÖRGÜT İLİŞKİMİZ ÇOK İYİ"

Menderes'te ilçe örgütü ve belediye uyumunun çok iyi olduğunu vurgulayan Kayalar, "İlçe Başkanımız Sayın Ahmet İşler ile birlikte meclis üyeliği yaptık, mecliste de birlikte otururduk. Gizem Başkanımızla da güzel bir ilişkimiz vardı ama sağlık sorunları nedeniyle istifa etti. Kemal arkadaşımız yönetim içinden seçildi, yönetim istifasıyla düştü, şu an örgütümüz, ilçemiz, belediyemiz uyumumuz çok iyi. Ayda 1 toplantı yapıyoruz. Uyumlu koordineli çalışıyoruz. Belediyenin yaptığı işleri örgütün anlatması gerekiyor, ilçemiz de örgütümüz çok iyi çalışıyor. Sahaya çıkıyorlar, toplantılar yapılıyor. Bizim yaptıklarımız tanıtılıyor. Diğer ilçe başkanlarımızla da bir sıkıntımız olmadı" diye konuştu. 

"BİZDEN ÖNCE KREDİ ALINMIŞ AMA BİR ŞEY YAPILMAMIŞ"

İller Bankası'ndan ödenen payların artırılması gerektiğini savunan Başkan Kayalar, "Bizden önceki dönemde İller Bankası'ndan çok ciddi krediler alınmış ve birkaç park dışında hiçbir şey yapılmamış. Bunları biz ödüyoruz, bunlar bizim gelen payımızdan kesiliyor. Bu krediler bittikten sonra biraz daha rahatlayacağız. Menderes kışlık nüfusu 104 bin, yazlık nüfusu 500 bin olan bir ilçe. Bizim temizlik işlerimiz, park bahçelerimiz zorlanıyor. Bu sistem değişmeli, yazlık payın değişmesi lazım. Asgari ücret 4 bin 250 lira oldu, bizim maaşlarımız asgari ücretin üzerinde. Bizim maaş katsayımız 2'ye katladı. İller Bankası'ndan aldığımız pay artmadı ve bu bizi çok zorluyor, gelen para maaşa bile yetmiyor. Maaşa yetse biz diğer gelirlerimizle bir şeyler yapabiliriz. Gelirimiz maaş ve mazotla bitiyor. TİS sürecimiz başladı, işçinin hakkını vereceğiz tabi ki ama çok yüksek meblağlar verip maaş ödeyememek de var. Ne işçimizi mağdur edeceğiz ne de belediyeyi zor durumda bırakacağız. Orta yolu bulacağız. Şu an belediyemizde şirketlerimizle birlikte yaklaşık 850 civarında personelimiz var" ifadelerini kullandı. 

"BELEDİYEMİZE ARAZİ KAZANDIRIYORUZ"

Muhalefetten gelen eleştirileri de değerlendiren Kayalar, "Bazen 'Başkan yer satıyor' diyorlar. Biz, bayramdan önce bir yer sattık ama biz bu yeri uygulamadan Menderes Belediyesi'ne kazandırdık. Yani 1 ay önce bu tapu bizim değildi. Bölgede bir uygulama yaptık ve rantı belediyemize aktardık. Yani bu uygulamada 2 dönüm yer Menderes Belediyesi'ne tapulandı ve bunu sattık. Bunun yanında Kaymakamlık'ın karşısında Menderes'in göbeğinde belediyemize 7 dönümlük yer kazandırdık. Şu anda 50 milyon liraya alamazsınız o yeri. Şu an biz yer satmıyoruz, yeni kazandırdıklarımızı satıyoruz. 50 milyon liralık bir yer de kazandırdık. Buraya her şey yapılır. Belediye hizmet alanı. Kıymetli bir arazi şu anda tapusu Menderes Belediyesi'ne geçti" açıklamasında bulundu. 

"HOBİ BAHÇELERİ KANUNLA ENGELLENMELİ"

Hobi bahçelerine yönelik uyarıda bulunan Kayalar, "Hobi bahçesi almayın çünkü tarım arazileri mahvoluyor. Verimli ovaların ortasına yapıyorlar ve 1 liralık arazinin bedeli 5 liraya çıkıyor. Bu işte çok büyük rant var ve bu işten çok kişi de mağdur oluyor. Belki gelip cebindeki son parasını oraya yatırıyor. Biz bunları yıkarken üzülüyoruz ama defalarca da uyarıyoruz; almayın! Şu an Menderes'te mahkemelik süreçler oluştu, mahkemesi biteni yıkıyoruz. Bunu vatandaşlarımız bilsin, yeni almasınlar. Bu ranta teşvik etmesinler, almasınlar. Menderes benim doğup, büyüdüğüm bütün hayatımın geçtiği yer. AK Parti iktidara gelinceye kadar hobi bahçesi diye bir şey yoktu. 2014 - 2019 arasında hobi bahçeleri hortladı Menderes'te. Bunlara izin verildi ve imar barışı çıkacak, bunlara af gelecek algısı yaratıldı. Bu arkadaşlar hobi bahçelerine imar barışı da yaptı bunlar geçersiz. Biz ilçemizi korumak zorundayız. Mazot, gübre, ilaç pahalı çiftçi ne yapacağını bilemiyor ve tarlalarını satıyor. Satılan tarlalar da hobi bahçelerine dönüşüyor. İleride çok zor günler bizi bekliyor, üretim düşüyor. Buca'da, Kemalpaşa'da, Seferihisar'da da var ama en çok Menderes'te var. Elimizden geldiğince bu talana 'Dur' demeliyiz, bütün belediye başkanları buna 'Dur' demeliyiz. Bizim belediye olarak kaçak yapıya işlem yapıp, yıkmamız lazım ama asıl bu alanda bir kanun çıkartılması lazım" dedi.