Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediyesi kent ulaşımında elektrikli araçların yayın kullanılması için çalışmalara başladı. Son dönemde yaygın olarak kullanılan elektrik araçlar belediye bünyesinde çalıştırılarak bütçeye katkı sağlanması hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Elektrikli scooter kentin birçok ilçesinde faaliyet gösteriyor. Karşıyaka’da da uygulanıyordu. Meclis kararıyla düzenlemeler getirilmesini istedik. İstasyonların kurulmasını, scooter başına kira verilmesi yönünde bir talebimiz oldu. Bunun üzerine firma bu talebi karşılayamayacağını, Karşıyaka’dan çekilme kararı aldıklarını söylediler” dedi.

ŞİMDİLİK 200 SCOOTER İLE BAŞLAYACAĞIZ, KARLI BİR İŞ
Karşıyaka’da belediye bünyesinde bu uygulamayı hayata geçireceklerini ve ilk etapta 200 elektrikli scooter ile başlayacaklarını kaydeden Başkan Tugay, “Biz durum karşısında boş durmadık. Şirketler üzerinden bir özel scooter firmasıyla görüşmeler gerçekleştirdik. Bunla ilgili arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor. Belediye işletecek. Şimdilik 200 scooter ile başlayacağız. BİSİM gibi istasyonları olacak. Fiyatı belirlenmemiş durumda ama özel şirketin kiralama ücreti yarım saati 25 TL gibi bir fiyattı” diye konuştu. 

“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DA GELİYOR, ROTASI BELLİ”
Elektrikli araç için de görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Tugay, kullanılacak araçla deme sürüşü yaptığını ifade etti. Aracın izleyeceği rotayı da açıklayan Tugay, “İzmir’de tamamen özgün şekilde elektrikli araç üreten bir firma var. Bir süredir görüşmelerimiz devam ediyor. Onların araçların beş tanesini alacağız. İZBAN ile Mavişehir içerisinde dolaşacak şekilde bir rota belirleyip kullanıma sunacağız. BİSİM ve scooter gibi paylaşımlı araçlar olacaklar. Güneş enerjisiyle çalışacaklar, istasyonlarda ilave şarj istasyonları kuracağız. Eğer tutarsa, sadece İzmir’de değil Türkiye’de önemli bir adım atılmış olacak. Deneme sürüşü yaptım. Kısa süre içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.