Halil İbrahim Güler/ GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve başladığı süreçte startını verdiği hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden Evrensel Çocuk Merkezi’ndeki Planetaryum projesi hayata geçti. 

PROJEYİ TANITTI
Proje hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “İlk yapıldığında dinozor heykelleriyle pek çok çocuğun ilgisini çekmişti. Belli bir süre sonra ilgi tükendi, ziyaretçi düşmüştü. Burayı yenileyim diye arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Neler ekleyebiliriz diye düşündüğümüzde bunu bulduk. Aslında her kentin ihtiyacı olan bir tesis. Teknik açıdan Türkiye’nin en iyi  Planetaryum. Özel yaptırımlar pek olmuyor, kamu kuruşları tarafından kuruluyor. Bu ölçekte bir yer yoktu. Bunu öncelikli olarak eğitim amaçla, aynı zamanda genç ve çocukların vakit geçirmesi için düşündü. Yurt dışında yapılıyor filmleri. Filmleri Türkçeye çeviriyoruz. Sadece Karşıyaka’da bir planetaryum kuran bir belediye olmaktan kalmıyoruz. Planetaryum gelişine katkı sunacak çalışmalar yapıyoruz. Üniversitelerin çalışmaları var. Yaşar Üniversitesi’nin bir birikimi var. Bu yönde çalışmalar yapacağız. Zamanla çok daha ilgili çekecek. Filmlerin gösterilmesine biz de katkı koyacağız. Bu bölge eğitim kampüsüne dönüşüyor. Biraz ilerde sıfır karbon noktası gibi bir tesis kuruldu. Ege Orman Vakfıyla kurduğumuz bir tesis. Çocuklarımıza çevre konusunda eğitimler veriyoruz. Biraz ilerde bilim müzesi var. Yanda bir okul var. O okulun bitişinde ekolojik yaşam merkezi yapıyoruz. İhalesi yapıldı. Tarım, bitkiler ve toprak konusunda yine çocuklara ve gençlere eğitimler verilecek. Yetişkinlere de aromatik bitkiler hakkında eğitimler verilecek. Buranın bahçesinde bir tane botanik bahçesi yapmayı düşünüyoruz. İzmir’in ikliminde olmayan bitki koleksiyonu oluşturmak istiyoruz. Her yerde görmediğimiz bazı hayvan türlerini sergileyeceğiz. İlgi çekici yer haline getirmeyi düşünüyoruz” dedi.  

ÜST VE ALT MAHALLELERİ BİRLEŞTİREN PROJE
Başkan Tugay konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

“Kemal Baysak Caddesi üzerinde Karşıyaka’nın en önemli projeleri bir tanesi hayata geçiriyor. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bittiği zaman bu yol yapılacak. Yukarı mahalleleri Mavişehir’e bağlayan bir olacak. Bisiklet yolu olacak. İnönü mahallesinde bir kişi bisikletle 5 dakika yürüyerek 15 dakikada gelecek. Yani şunu söylemek istiyorum, Anadolu Caddesi’ndeki üst ve alt mahalleleri birleştiren bir bölge olacak.”  

DİNAMİK BİR PROJE, MALİYETİ ARTABİLİR
Başkan Tugay, “Bu projenin 4,5, 5 milyon bir maliyeti var fakat bunlar dinamik projeler. Bir çalışma yaparken, bir eklenti çıkıyor. Bilim müzesini revize etmek istiyoruz. Birkaç milyonluk maliyeti, ekolojik tarım projemiz birkaç milyonluk olacak” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZIN UFKUNU AÇMAK İSTİYORUZ
Ziyaretçi beklentileriyle ilgili ise Tugay, “Bizim derdimiz para kazanmak değil. Bu konuya biraz vizyoner bakıyoruz. Teknoloji, bilim açısında kendisine ilham veremeyen çocukların bu kente verecekleri dar oluyor. Çocuklarımızın biraz ufuklarını açmak istiyoruz” dedi.  

RESMİ AÇILIŞ HAFTAYA
Başkan Tugay, Planetaryum’un ziyaretçi almaya başladığını belirtirken, resmi açılışın ise önümüzdeki hafta olacağını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu’nun programın uygun olması halinde açılışı kurdelesini kendisinin keseceğini ifade etti.

PROJEDE NELER VAR?  
Mimar Değer Erten ve ekibi tarafından projelendirilerek yapılan planetaryum, aynı anda 98 kişiye hizmet verebilecek. 16 metre kubbe çapıyla İzmir’in en büyük, ülkemizin de birkaç büyük planetaryumundan birisi olan mekan, 22 derece kubbe eğimi ile özgün ve uluslararası bir tasarım yapısına sahip.

En son teknoloji görüntü, yazılım ve ışıklandırma sistemiyle teknik açıdan çağa uyum sağlayacak standartlarda imal edilen planetaryum, haftanın her günü ziyaret edilebilecek.