GÜNDEME BAKIŞ - 2018 yılında bitirilmesi planlanan ancak açılan davalar nedeniyle yapımı bir türlü gerçekleştirilemeyen Karşıyaka Stadı'nın inşa süreci yılan hikayesine döndü.  Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın çağrısı ve talebi üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ devreye girerek Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda konunun taraflarının aynı masada toplandığı bir görüşme organize etti. Yapılan görüşmenin ardından stadın yapımının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceği açıklandı.

TARTIŞMALAR YENİDEN ALEVLENDİ

Stadın yapımı için son viraja gelindiğini düşünen Karşıyaka Spor taraftarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan "Bakanlıkla yapılan görüşmede vadedilen projeler elimize ulaşmadı. Sadece avan proje gönderildi ancak uygulama projesi yok" açıklaması ile sevinci kursağında kaldı. Müellif mimarın uygulama projesi için yüksek tutarlar istediği, stat ihalesine çıkabilmek için bakanlığın görüşmede vadettiği uygulama projesinin de belediyeye teslim edilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalar ardı ardına geldi. AK Parti kanadı ise, ihaleye çıkabilmek için uygulama projesine gerek olmadığını, avan proje ile de ihaleye çıkabileceğini fakat Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe nedeniyle stadı yapamadığını, mazeret ürettiğini öne sürdü. 

TUGAY'DAN MİMARA "SİYASİ" ÇIKIŞI

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise uygulama projesini kendi bütçesiyle yaptırmaya başlayarak, mimarın muvafakat vermemesinin siyasi olduğunu savundu. Tugay konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Büyükşehir Belediyesi'ne şu anda bir tahsis yapılmış değil. Sadece 'tahsis edelim' diyorlar ama mimar muvafakat vermeyince olay yine kitlenecek. Kitlenmesin diye Büyükşehir Belediyesi kabul etmiyor, 'Mimar muvafakat versin ondan sonra biz tahsisi alalım' diyor. Mimar da vermiyor. Bakanlık kapatıyor. Mimarla ben konuşmadım ama bu davranıştaki anlamsızlığa baktığımda açıkçası bunun bir siyasi karar olduğunu düşünüyorum. Stadın yapılmasını durdurmak, engellemek için alınmış bir siyasi karar olarak duruyor" dedi.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI KAHRAMAN'DAN "ARACI OLALIM" ÇAĞRISI

AK Parti ve CHP kanadının birbirini suçlayan açıklamaları devam ederken Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman'dan konunun tarafları olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve müellif Mimar Bahadır'a Kul'a çağrı geldi. Kahraman, "Biz sorunun çözülmesi için aracı olmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

SOYER: "MİMARI NEDEN İKNA ETMİYORLAR"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, süreci değerlendirdi. Karşıyaka Stadı'nın yapımına ilişkin aynı noktada olduğunu kaydeden Soyer, "Cemil Başkan yakından takip ediyor, ben de zaman zaman ondan bilgi alıyorum ama değişen bir şey yok. Biz söylediğimiz noktadayız. Planları, ruhsatı versinler biz yapalım. Plan verilmedi. Müellif mimarı muvafakat vermesi noktasında neden ikna etmiyorlar, ben bunu anlamıyorum. Büyükşehir ve ilçe belediyesi var, diyoruz ki; 'Bize verin, biz yapalım' bir türlü gelmiyor" açıklamasında bulundu.